Dodaj do kawy zamiast cukru. Już nigdy więcej nie będziesz chciał słodzić
Zaczynasz każdy dzień od filiżanki kawy? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, co warto do niej dodać zamiast cukru. Na pewno będziesz zachwycony!
30.08.2023 16:53
Jestem ogromną miłośniczką kawy i po prostu nie wyobrażam sobie choćby jednego dnia funkcjonowania bez "małej czarnej". Też tak masz? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, co zrobić, aby doprowadzić smak kawy do czystej perfekcji. I to przy pomocy nieoczywistego składnika.
Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przeczytania tego artykułu do końca. Gwarantuje ci, na pewno nie pożałujesz. Po prostu nie ma takiej opcji!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z nietypowym dodatkiem
Chyba zgodzisz się ze mną, że kawę można pić na kilka sposobów. Mój mąż lubi ją w podstawowej wersji bez dodatku cukru. Ja też nie pijam kawy z mlekiem, ale za to z dodatkiem cukru.
Przynajmniej było tak do niedawna. Ostatnio odwiedziłam moją znajomą Izę. Koleżanka zaproponowała mi kawę i oczywiście od razu się zgodziłam. Mega się jednak zdziwiłam, kiedy zobaczyłam, że do swojej filiżanki zamiast cukru dodaje sól. Tak, dobrze przeczytałeś, Iza pija kawę z dodatkiem soli!
Co daje takie połączenie?
Pewnie w twojej głowie po pierwszym szoku pojawiło się pytanie, po co to robi? Mnie też to bardzo zaintrygowało, dlatego poprosiłam Izę, aby wyjaśniła mi, o co w tym wszystkim chodzi.
Okazuje się, ze choć Iza lubi smak kawy, to nie przepada za goryczą, którą można wyczuć w gorącym napoju. Kiedyś, aby ją zniwelować, używała sporej ilości cukru. Jednak pewnego dnia w pracy, jej znajoma, która też nie lubi zbyt mocnej goryczy w kawie, powiedziała jej o patencie z solą.
Kuchenna przyprawa w genialny sposób niweluje posmak goryczy w kawie. Co więcej, zdaniem Izy wystarczy naprawdę mała szczypta, aby zmiana była mega wyczuwalna. Moja koleżanka uważa, że taka kawa jest również dużo bardziej wyrazista, jak to określiła "sól podkręca jej smak na maksa".
I faktycznie coś w tym jest, bo oczywiście słysząc o nowym patencie, musiałam go od razu wypróbować. Koleżanka wyjaśniła mi również, że do słodzenia kawy, używała minimum 2 łyżeczek cukru. W końcu jednak postanowiła ograniczyć go na co dzień. I tu pojawił się problem z kawą, bo w jakiś sposób musiała pozbywać się wyczuwalnej goryczy. I to właśnie dzięki genialnemu patentowi z solą rozwiązała dwa problemy za jednym zamachem.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej patent z solą. A może znasz inne ciekawe rozwiązania, które pomagają pozbyć się goryczy w kawie. Jeśli tak, napisz o tym w komentarzach poniżej. Chętnie przetestuje nowe inspiracje!