Ta kawa bije rekordy popularności. Kiedyś prawie nikt nie chciał jej pić

Mrożona kawa podbiła rynek kawowy. Choć wymyślono ją lata temu, to właśnie teraz przeżywa prawdziwy renesans. Najpopularniejsza sieć kawiarni na świecie Starbucks odnotowała, że ten rodzaj kawy odpowiadał za 75 proc. sprzedaży w ostatnim kwartale.

Kawa w kubkachKawa w kubkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liv Friis-larsen

Czym jest kawa mrożona? To nic innego jak szot espresso z dodatkiem kostek lodu. Niektórzy dodają do niej także mleko, lody śmietankowe i syropy smakowe. Jak się okazuje, obecnie to najpopularniejszy rodzaj kawy i nie dotyczy on tylko Starbucksa, ale też i innych sieciówek oferujących kawę.

Skąd ten nagły szał na mrożoną kawę? Dziennikarze CNN są zdania, że to sprawka generacji "Z", czyli osób urodzonych po 1995 roku. "Zetki" uznają ten rodzaj kawy za najsmaczniejszy i najbardziej orzeźwiający, co ma odzwierciedlenie... w mediach społecznościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Starbucks odnotował aż 13 proc. wzrost sprzedaży w porównaniu do ubiegłego roku

Największym hitem okazało się mrożone espresso. Sprzedaż tego napoju wzrosła o aż 13 proc. w porównaniu do 2022 roku. Dlaczego tak się dzieje? Takie napoje dostępne są w sklepach, a dokładniej, w lodówkach, na dziale z nabiałem. To z całą pewnością wpłynęło na ich popularność. Ale nie tylko to.

Zdaniem specjalistów CNN, mrożone kawy cieszą się rosnącą popularnością bowiem... lepiej wyglądają na zdjęciach. Jak wyznała Dorothy Calba, starsza analityczka w firmie Euromonitor International:

Przezroczyste kubki, jasne kolory i różne dodatki do mrożonych napojów sprawiają, że są one bardzo atrakcyjne dla postów w mediach społecznościowych. Personalizacja kawy stała się znaczącym trendem w całej branży.

Przepis na mrożoną kawę, jak ze Starbucksa. Przygotujesz ją w kilka minut

Składniki:

  • dwa szoty espresso,
  • 3 łyżki syropu karmelowego,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g kostek lodu,
  • opcjonalnie: bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj espresso. Możesz przyrządzić je w ekspresie, jak i w kawiarce.
  2. Do blendera kielichowego wrzuć lód i wlej mleko.
  3. Następnie wlej tam przestudzoną kawę i dodaj syrop karmelowy.
  4. Uruchom urządzenie i blenduj do momentu, kiedy lód się skruszy.
  5. W międzyczasie przygotuj wysoką szklankę na kawę. Ranty polej syropem karmelowym.
  6. Do szklanki wlej kawę. Opcjonalnie, udekoruj bitą śmietaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa