Ta kawa bije rekordy popularności. Kiedyś prawie nikt nie chciał jej pić

Mrożona kawa podbiła rynek kawowy. Choć wymyślono ją lata temu, to właśnie teraz przeżywa prawdziwy renesans. Najpopularniejsza sieć kawiarni na świecie Starbucks odnotowała, że ten rodzaj kawy odpowiadał za 75 proc. sprzedaży w ostatnim kwartale.

Kawa w kubkachKawa w kubkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liv Friis-larsen

Czym jest kawa mrożona? To nic innego jak szot espresso z dodatkiem kostek lodu. Niektórzy dodają do niej także mleko, lody śmietankowe i syropy smakowe. Jak się okazuje, obecnie to najpopularniejszy rodzaj kawy i nie dotyczy on tylko Starbucksa, ale też i innych sieciówek oferujących kawę.

Skąd ten nagły szał na mrożoną kawę? Dziennikarze CNN są zdania, że to sprawka generacji "Z", czyli osób urodzonych po 1995 roku. "Zetki" uznają ten rodzaj kawy za najsmaczniejszy i najbardziej orzeźwiający, co ma odzwierciedlenie... w mediach społecznościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Starbucks odnotował aż 13 proc. wzrost sprzedaży w porównaniu do ubiegłego roku

Największym hitem okazało się mrożone espresso. Sprzedaż tego napoju wzrosła o aż 13 proc. w porównaniu do 2022 roku. Dlaczego tak się dzieje? Takie napoje dostępne są w sklepach, a dokładniej, w lodówkach, na dziale z nabiałem. To z całą pewnością wpłynęło na ich popularność. Ale nie tylko to.

Zdaniem specjalistów CNN, mrożone kawy cieszą się rosnącą popularnością bowiem... lepiej wyglądają na zdjęciach. Jak wyznała Dorothy Calba, starsza analityczka w firmie Euromonitor International:

Przezroczyste kubki, jasne kolory i różne dodatki do mrożonych napojów sprawiają, że są one bardzo atrakcyjne dla postów w mediach społecznościowych. Personalizacja kawy stała się znaczącym trendem w całej branży.

Przepis na mrożoną kawę, jak ze Starbucksa. Przygotujesz ją w kilka minut

Składniki:

  • dwa szoty espresso,
  • 3 łyżki syropu karmelowego,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g kostek lodu,
  • opcjonalnie: bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj espresso. Możesz przyrządzić je w ekspresie, jak i w kawiarce.
  2. Do blendera kielichowego wrzuć lód i wlej mleko.
  3. Następnie wlej tam przestudzoną kawę i dodaj syrop karmelowy.
  4. Uruchom urządzenie i blenduj do momentu, kiedy lód się skruszy.
  5. W międzyczasie przygotuj wysoką szklankę na kawę. Ranty polej syropem karmelowym.
  6. Do szklanki wlej kawę. Opcjonalnie, udekoruj bitą śmietaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀