Słodka kawa bez żadnego cukru czy słodzika? Wystarczy, że dodasz ten zdrowy składnik

Nie ma to jak kubek lub filiżanka kawy od razu po przebudzeniu. Jedni piją ją bez żadnych dodatków, ale są i tacy, którzy potrafią ją urozmaicić na wiele sposobów. Kawa po szwedzku jest świetnym przykładem takiego kawowego dzieła. Jak ją zrobić i dlaczego warto pić taką kawę?

ObrazekParzenie kawy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pożegnaj się z cukrem raz na zawsze i zadbaj o swoją odporność!

Najpopularniejszymi dodatkami, w przypadku kawy, są mleko i cukier. Oczywiście, są pewne alternatywne opcje, którymi można zastąpić zarówno tłuste mleko, jak i cukier. Chętnie używanymi produktami są np. mleko owsiane oraz miód. A może być jeszcze lepiej. Kawa po szwedzku to odpowiednia opcja dla tych osób, które chcą uzyskać delikatną i słodką kawę, bez konieczności używania cukru. Czy to w ogóle możliwe?

Okazuje się, że tak! Wystarczy, że do swojej ulubionej kawy dodasz surowe jajko. Ten kontrowersyjny składnik sprawi, że taka filiżanka kawy wspomoże pracę wątroby, poprawi metabolizm, jak też wzmocni odporność, poprzez dostarczenie witamin z grupy B, fosforu, żelaza i selenu. Co ważne, zapomnisz w tym przypadku o słodzeniu, bo kawa będzie aromatyczna, słodka i bez tej charakterystycznej goryczki.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto Canva.com

Kawa po szwedzku - jak ją zrobić?

Okazuje się, że receptura na taką wersję kawy jest naprawdę prosta. Podstawą będzie tu twoja ulubiona czarna kawa oraz jajko. Niezbędny będzie również french press, filtr przelewowy lub garnek. Zatem, do dzieła!

Składniki:

     
  • jajko
  • 2 łyżki grubo zmielonej kawy
  • około pół litra wody

Niezbędne naczynia i elementy:

  • filtry przelewowe lub french press
  • garnek

Sposób przygotowania:

Kawa po szwedzku to napój, który zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Może ty będziesz następny? Jeśli chcesz się o tym przekonać, to w garnku zagotuj pół litra wody i doprowadź ją do wrzenia. Grubo zmieloną kawę wymieszaj w szklance z rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszankę przelej do zagotowanej wody i gotuj przez około 5 minut.

Obrazek
Kawa - Pyszności; foto: Canva

Następny krok to wykorzystanie french pressa lub filtrów przelewowych. Kawę należy odcedzić po około 2 minutach od zagotowania. Będzie aromatyczna, słodka i nie czuć tu zapachu ani smaku jajka. Prawda, że proste?

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować chałkę drożdżową zaplecioną w nietypowy sposób:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej