Weź 3 składniki i kostki lodu. Łatwo zrobisz mrożoną kawę jak z najlepszej kawiarni

Cena kawy mrożonej w kawiarni potrafi zmrozić krew w żyłach. I to dosłownie, bowiem kosztuje ok. 20 złotych. Jeśli chcesz nieco oszczędzić, przygotuj ją w domu. Wyjdzie równie smaczna, co w kawiarni.

Taką kawę przyrządzisz w domuTaką kawę przyrządzisz w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy temperatura przekracza 30 stp. C., szklanka mrożonej kawy jest jak wybawienie. Słodka, zimna i orzeźwiająca, smakuje niczym deser. Niestety, to droga przyjemność, bowiem szklanka mrożonej kawy kosztuje nawet 20 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Jeśli masz w domu kawę, lody i ewentualnie, bitą śmietanę, równie dobrą kawę przyrządzisz w domu. I nie musisz się ograniczać. Jest tak dobra, że najlepiej przygotować ją z podwójnej porcji. Najlepsze jednak jest to, że nadal nie wydasz tyle, ile zapłaciłabyś w kawiarni.

Domowa kawa mrożona. Smakuje jak w kawiarni

Przygotowanie domowej kawy mrożonej jest tak proste, że poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Nie wymaga to żadnych umiejętności baristycznych. Przedstawiamy podstawowy przepis na kawę mrożoną.

Kawa mrożona — przepis podstawowy

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • szklankę lodów (np. waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych),
  • szklankę lodu,
  • kakao lub czekolada, starta na drobnych oczkach.

Przygotowanie:

  1. Kubek zalej do połowy gorącą wodą i wsyp do niej kawy rozpuszczalnej. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do wysokiego naczynia przełóż lody i kostki lodu. Wlej ostudzoną kawę a na końcu, zmiksuj całość blenderem. Masa powinna być gęsta, a drobinki lodu, wyczuwalne.
  3. Tak przygotowaną kawę przelej do wysokiej szklanki i posyp kakao bądź czekoladą.

Mrożona kawa jak z popularnej sieciówki — przygotuj, jeśli masz kawiarkę bądź ekspres

Uważasz się za kawosza i marzysz o mocnej, esencjonalnej mrożonej kawie? W takim razie przygotuj dwa mocne szoty espresso. Możesz przyrządzić je zarówno w ekspresie jak i w kawiarce. Kiedy już będą gotowe, ostaw je do całkowitego wystudzenia.

W wysokim naczyniu umieść lody, najlepiej kawowe, ale równie dobrze mogą być waniliowe bądź karmelowe. Dodaj do nich kostki lodu. Im więcej, tym lepiej. Na końcu, wlej dwa szoty espresso i zmiksuj całość blenderem. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i polać ją karmelowym bądź czekoladowym sosem. Gwarantujemy, że kawa będzie smakować jak z popularnej sieciówki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą