Weź 3 składniki i kostki lodu. Łatwo zrobisz mrożoną kawę jak z najlepszej kawiarni

Cena kawy mrożonej w kawiarni potrafi zmrozić krew w żyłach. I to dosłownie, bowiem kosztuje ok. 20 złotych. Jeśli chcesz nieco oszczędzić, przygotuj ją w domu. Wyjdzie równie smaczna, co w kawiarni.

Taką kawę przyrządzisz w domuTaką kawę przyrządzisz w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy temperatura przekracza 30 stp. C., szklanka mrożonej kawy jest jak wybawienie. Słodka, zimna i orzeźwiająca, smakuje niczym deser. Niestety, to droga przyjemność, bowiem szklanka mrożonej kawy kosztuje nawet 20 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Jeśli masz w domu kawę, lody i ewentualnie, bitą śmietanę, równie dobrą kawę przyrządzisz w domu. I nie musisz się ograniczać. Jest tak dobra, że najlepiej przygotować ją z podwójnej porcji. Najlepsze jednak jest to, że nadal nie wydasz tyle, ile zapłaciłabyś w kawiarni.

Domowa kawa mrożona. Smakuje jak w kawiarni

Przygotowanie domowej kawy mrożonej jest tak proste, że poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Nie wymaga to żadnych umiejętności baristycznych. Przedstawiamy podstawowy przepis na kawę mrożoną.

Kawa mrożona — przepis podstawowy

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • szklankę lodów (np. waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych),
  • szklankę lodu,
  • kakao lub czekolada, starta na drobnych oczkach.

Przygotowanie:

  1. Kubek zalej do połowy gorącą wodą i wsyp do niej kawy rozpuszczalnej. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do wysokiego naczynia przełóż lody i kostki lodu. Wlej ostudzoną kawę a na końcu, zmiksuj całość blenderem. Masa powinna być gęsta, a drobinki lodu, wyczuwalne.
  3. Tak przygotowaną kawę przelej do wysokiej szklanki i posyp kakao bądź czekoladą.

Mrożona kawa jak z popularnej sieciówki — przygotuj, jeśli masz kawiarkę bądź ekspres

Uważasz się za kawosza i marzysz o mocnej, esencjonalnej mrożonej kawie? W takim razie przygotuj dwa mocne szoty espresso. Możesz przyrządzić je zarówno w ekspresie jak i w kawiarce. Kiedy już będą gotowe, ostaw je do całkowitego wystudzenia.

W wysokim naczyniu umieść lody, najlepiej kawowe, ale równie dobrze mogą być waniliowe bądź karmelowe. Dodaj do nich kostki lodu. Im więcej, tym lepiej. Na końcu, wlej dwa szoty espresso i zmiksuj całość blenderem. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i polać ją karmelowym bądź czekoladowym sosem. Gwarantujemy, że kawa będzie smakować jak z popularnej sieciówki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯