Weź 3 składniki i kostki lodu. Łatwo zrobisz mrożoną kawę jak z najlepszej kawiarni
Cena kawy mrożonej w kawiarni potrafi zmrozić krew w żyłach. I to dosłownie, bowiem kosztuje ok. 20 złotych. Jeśli chcesz nieco oszczędzić, przygotuj ją w domu. Wyjdzie równie smaczna, co w kawiarni.
18.08.2023 | aktual.: 18.08.2023 14:46
Kiedy temperatura przekracza 30 stp. C., szklanka mrożonej kawy jest jak wybawienie. Słodka, zimna i orzeźwiająca, smakuje niczym deser. Niestety, to droga przyjemność, bowiem szklanka mrożonej kawy kosztuje nawet 20 złotych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli masz w domu kawę, lody i ewentualnie, bitą śmietanę, równie dobrą kawę przyrządzisz w domu. I nie musisz się ograniczać. Jest tak dobra, że najlepiej przygotować ją z podwójnej porcji. Najlepsze jednak jest to, że nadal nie wydasz tyle, ile zapłaciłabyś w kawiarni.
Domowa kawa mrożona. Smakuje jak w kawiarni
Przygotowanie domowej kawy mrożonej jest tak proste, że poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Nie wymaga to żadnych umiejętności baristycznych. Przedstawiamy podstawowy przepis na kawę mrożoną.
Kawa mrożona — przepis podstawowy
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szklankę lodów (np. waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych),
- szklankę lodu,
- kakao lub czekolada, starta na drobnych oczkach.
Przygotowanie:
- Kubek zalej do połowy gorącą wodą i wsyp do niej kawy rozpuszczalnej. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do wysokiego naczynia przełóż lody i kostki lodu. Wlej ostudzoną kawę a na końcu, zmiksuj całość blenderem. Masa powinna być gęsta, a drobinki lodu, wyczuwalne.
- Tak przygotowaną kawę przelej do wysokiej szklanki i posyp kakao bądź czekoladą.
Mrożona kawa jak z popularnej sieciówki — przygotuj, jeśli masz kawiarkę bądź ekspres
Uważasz się za kawosza i marzysz o mocnej, esencjonalnej mrożonej kawie? W takim razie przygotuj dwa mocne szoty espresso. Możesz przyrządzić je zarówno w ekspresie jak i w kawiarce. Kiedy już będą gotowe, ostaw je do całkowitego wystudzenia.
W wysokim naczyniu umieść lody, najlepiej kawowe, ale równie dobrze mogą być waniliowe bądź karmelowe. Dodaj do nich kostki lodu. Im więcej, tym lepiej. Na końcu, wlej dwa szoty espresso i zmiksuj całość blenderem. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i polać ją karmelowym bądź czekoladowym sosem. Gwarantujemy, że kawa będzie smakować jak z popularnej sieciówki.