Słoik się nie zassał? Przetwory uratuje zapomniana babcina metoda

Wieczko „klika” po pasteryzacji? Spokojnie. Przetwory uratujesz szybką i sprawdzoną metodą, którą stosowały nasze babcie. Wystarczy zapalniczka i odrobina spirytusu.

Słoiki puścił po pasteryzacji? Słoiki puścił po pasteryzacji?
Źródło zdjęć: © Canva | Anton Novikov

Nieudana pasteryzacja? To często się zdarza. "Klikające" wieczka oznaczają, że słoik się nie zassał, a więc pasteryzacja nie przebiegła pomyślnie. Zwróć również uwagę na to, czy słoik odwrócony do góry dnem cieknie. Jeśli tak, w tym przypadku również trzeba będzie ponownie zamknąć słoik. Ale dlaczego tak się dzieje? Dlaczego przygotowane z dokładnością przetwory nie chcą się zamknąć? I jak temu zaradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dlaczego słoik się nie zassał po pasteryzacji?

Zazwyczaj szkopuł tkwi w zakrętkach. Nie bez powodu w większości przepisów na domowe przetwory znajdziemy notkę sugerującą, by zawsze zamykać słoiki nowymi zakrętkami. Zużyte wieczka mogą mieć już sparciałe uszczelki, mogą mieć niewidoczne gołym okiem wgniecenia czy oznaki rdzy. Ponadto wystarczy, że zakrętka jest niedokładnie osuszona po myciu, nawet jedna kropla może spowodować rozszczelnienie słoika.

Należy również zadbać o to, by zarówno wieczka, jak i słoiki były wyparzone i wysuszone. Nie wycieramy jednak wnętrza słoików ściereczkami czy ręcznikami papierowymi, gdyż w ten sposób wpuszczamy drobnoustroje z powrotem do słoika. Chcąc zapobiec rozszczelnieniu przetworów, należy dobrze oczyścić ranty słoika przed zakręceniem. Do przelewania przetworów warto więc używać lejków.

Jak domknąć słoiki po pasteryzacji?
Jak domknąć słoiki po pasteryzacji? © Canva | Alex Donin

Zamykanie słoików, które się nie zassały - metoda ze spirytusem

Jeśli chcesz domknąć słoiki, kiedy pasteryzacja się nie udała, możesz wykonać ją ponownie, ale po zmianie wieczka. Pamiętaj, że nowa zakrętka musi być czysta i sucha, natomiast ranty słoika czyste i niewyszczerbione. Istnieje jednak łatwiejsza metoda na domknięcie słoików bez ponownej pasteryzacji. Wystarczy spirytus i zapalniczka.

Metodę tę stosowały nasze babcie. Najpierw odstaw słoiki, które się nie zassały. Odkręć je i sprawdź stan zakrętek. Jeśli były nowe, wystarczy, że dobrze je oczyścisz i osuszysz. Wyczyść również rant słoika. Następnie nalej odrobinę spirytusu do kieliszka czy na łyżeczkę. Weź zakrętkę i nalej na środek dosłownie kilka kropel spirytusu. Następnie podpal spirytus i poczekaj, aż pojawi się ogień. Następnie szybkim ruchem przykryj słoik płonącą pokrywką i zakręć. Słoik powinien zassać się od razu. WAŻNE: ZACHOWAJ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ, ABY SIĘ NIE POPARZYĆ!

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend