PoradySłoik się nie zassał? Przetwory uratuje zapomniana babcina metoda

Słoik się nie zassał? Przetwory uratuje zapomniana babcina metoda

Słoiki puścił po pasteryzacji?
Słoiki puścił po pasteryzacji?
Źródło zdjęć: © Canva | Anton Novikov

06.08.2024 12:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wieczko „klika” po pasteryzacji? Spokojnie. Przetwory uratujesz szybką i sprawdzoną metodą, którą stosowały nasze babcie. Wystarczy zapalniczka i odrobina spirytusu.

Nieudana pasteryzacja? To często się zdarza. "Klikające" wieczka oznaczają, że słoik się nie zassał, a więc pasteryzacja nie przebiegła pomyślnie. Zwróć również uwagę na to, czy słoik odwrócony do góry dnem cieknie. Jeśli tak, w tym przypadku również trzeba będzie ponownie zamknąć słoik. Ale dlaczego tak się dzieje? Dlaczego przygotowane z dokładnością przetwory nie chcą się zamknąć? I jak temu zaradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego słoik się nie zassał po pasteryzacji?

Zazwyczaj szkopuł tkwi w zakrętkach. Nie bez powodu w większości przepisów na domowe przetwory znajdziemy notkę sugerującą, by zawsze zamykać słoiki nowymi zakrętkami. Zużyte wieczka mogą mieć już sparciałe uszczelki, mogą mieć niewidoczne gołym okiem wgniecenia czy oznaki rdzy. Ponadto wystarczy, że zakrętka jest niedokładnie osuszona po myciu, nawet jedna kropla może spowodować rozszczelnienie słoika.

Należy również zadbać o to, by zarówno wieczka, jak i słoiki były wyparzone i wysuszone. Nie wycieramy jednak wnętrza słoików ściereczkami czy ręcznikami papierowymi, gdyż w ten sposób wpuszczamy drobnoustroje z powrotem do słoika. Chcąc zapobiec rozszczelnieniu przetworów, należy dobrze oczyścić ranty słoika przed zakręceniem. Do przelewania przetworów warto więc używać lejków.

Jak domknąć słoiki po pasteryzacji?
Jak domknąć słoiki po pasteryzacji? © Canva | Alex Donin

Zamykanie słoików, które się nie zassały - metoda ze spirytusem

Jeśli chcesz domknąć słoiki, kiedy pasteryzacja się nie udała, możesz wykonać ją ponownie, ale po zmianie wieczka. Pamiętaj, że nowa zakrętka musi być czysta i sucha, natomiast ranty słoika czyste i niewyszczerbione. Istnieje jednak łatwiejsza metoda na domknięcie słoików bez ponownej pasteryzacji. Wystarczy spirytus i zapalniczka.

Metodę tę stosowały nasze babcie. Najpierw odstaw słoiki, które się nie zassały. Odkręć je i sprawdź stan zakrętek. Jeśli były nowe, wystarczy, że dobrze je oczyścisz i osuszysz. Wyczyść również rant słoika. Następnie nalej odrobinę spirytusu do kieliszka czy na łyżeczkę. Weź zakrętkę i nalej na środek dosłownie kilka kropel spirytusu. Następnie podpal spirytus i poczekaj, aż pojawi się ogień. Następnie szybkim ruchem przykryj słoik płonącą pokrywką i zakręć. Słoik powinien zassać się od razu. WAŻNE: ZACHOWAJ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ, ABY SIĘ NIE POPARZYĆ!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także