Słoik się nie zassał? Przetwory uratuje zapomniana babcina metoda

Wieczko „klika” po pasteryzacji? Spokojnie. Przetwory uratujesz szybką i sprawdzoną metodą, którą stosowały nasze babcie. Wystarczy zapalniczka i odrobina spirytusu.

Słoiki puścił po pasteryzacji? Słoiki puścił po pasteryzacji?
Źródło zdjęć: © Canva | Anton Novikov

Nieudana pasteryzacja? To często się zdarza. "Klikające" wieczka oznaczają, że słoik się nie zassał, a więc pasteryzacja nie przebiegła pomyślnie. Zwróć również uwagę na to, czy słoik odwrócony do góry dnem cieknie. Jeśli tak, w tym przypadku również trzeba będzie ponownie zamknąć słoik. Ale dlaczego tak się dzieje? Dlaczego przygotowane z dokładnością przetwory nie chcą się zamknąć? I jak temu zaradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dlaczego słoik się nie zassał po pasteryzacji?

Zazwyczaj szkopuł tkwi w zakrętkach. Nie bez powodu w większości przepisów na domowe przetwory znajdziemy notkę sugerującą, by zawsze zamykać słoiki nowymi zakrętkami. Zużyte wieczka mogą mieć już sparciałe uszczelki, mogą mieć niewidoczne gołym okiem wgniecenia czy oznaki rdzy. Ponadto wystarczy, że zakrętka jest niedokładnie osuszona po myciu, nawet jedna kropla może spowodować rozszczelnienie słoika.

Należy również zadbać o to, by zarówno wieczka, jak i słoiki były wyparzone i wysuszone. Nie wycieramy jednak wnętrza słoików ściereczkami czy ręcznikami papierowymi, gdyż w ten sposób wpuszczamy drobnoustroje z powrotem do słoika. Chcąc zapobiec rozszczelnieniu przetworów, należy dobrze oczyścić ranty słoika przed zakręceniem. Do przelewania przetworów warto więc używać lejków.

Jak domknąć słoiki po pasteryzacji?
Jak domknąć słoiki po pasteryzacji? © Canva | Alex Donin

Zamykanie słoików, które się nie zassały - metoda ze spirytusem

Jeśli chcesz domknąć słoiki, kiedy pasteryzacja się nie udała, możesz wykonać ją ponownie, ale po zmianie wieczka. Pamiętaj, że nowa zakrętka musi być czysta i sucha, natomiast ranty słoika czyste i niewyszczerbione. Istnieje jednak łatwiejsza metoda na domknięcie słoików bez ponownej pasteryzacji. Wystarczy spirytus i zapalniczka.

Metodę tę stosowały nasze babcie. Najpierw odstaw słoiki, które się nie zassały. Odkręć je i sprawdź stan zakrętek. Jeśli były nowe, wystarczy, że dobrze je oczyścisz i osuszysz. Wyczyść również rant słoika. Następnie nalej odrobinę spirytusu do kieliszka czy na łyżeczkę. Weź zakrętkę i nalej na środek dosłownie kilka kropel spirytusu. Następnie podpal spirytus i poczekaj, aż pojawi się ogień. Następnie szybkim ruchem przykryj słoik płonącą pokrywką i zakręć. Słoik powinien zassać się od razu. WAŻNE: ZACHOWAJ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ, ABY SIĘ NIE POPARZYĆ!

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki