WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne. Znamy skład Polaków na Litwę

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść

Kiedy kończy się sezon na gruntowe, pozostaje jedzenie kiszonek lub powrót do długich ogórków szklarniowych, które są dostępne przez cały rok. Wiele osób uważa, że takie warzywa są całkowicie pozbawione wartości odżywczych, co nie jest prawdą. Jednak okazuje się, że nie wszystkim służą.

Ogórki szklarniowe uważane są za mniej wartościoweOgórki szklarniowe są uznawane za mniej wartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki szklarniowe często wyglądają nawet bardziej atrakcyjnie niż gruntowe. Posiadają gładką skórkę, pod którą znajduje się bardzo soczysty, delikatny miąższ. Podobnie jak gruntowe, składają się głównie z wody, dlatego doskonale nawadniają organizm. Co więcej, zawierają antyoksydanty, które odgrywają niebagatelną rolę w walce z wolnymi rodnikami – chociaż jest ich zdecydowanie mniej niż w sezonowych odpowiednikach.

Doskonale sprawdzają się w mizerii, sałatce azjatyckiej czy sosach w stylu greckiego tzatziki. Chętnie są wykorzystywane jako dodatek do sushi lub ryżowych kanapek z tuńczykiem.

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Komu służą ogórki szklarniowe?

Ogórki szklarniowe wspierają odpowiednie nawodnienie organizmu i, poprzez działanie moczopędne, pomagają w naturalnych procesach oczyszczania z toksyn. U niektórych osób mogą nawet łagodzić uczucie ciężkości czy delikatną zgagę, chociaż osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny obserwować reakcję organizmu. Co więcej, wysoka zawartość wody może pozytywnie wpływać na wygląd skóry.

Takie ogórki zawierają nieco mniej błonnika niż gruntowe, co dla niektórych osób jest wadą, a dla innych zaletą. Dzięki temu mogą być łatwiejsze do strawienia, szczególnie dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Te osoby powinny zachować ostrożność

Jednak ogórki szklarniowe nie wszystkim służą. U niektórych mogą powodować wzdęcia, uczucie ciężkości lub podrażnienia żołądka, zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Trzeba pamiętać o tym, że w uprawach szklarniowych często stosuje się nawozy i środki ochrony roślin. Dlatego ogórki należy dokładnie umyć, a najlepiej obrać ze skórki przed jedzeniem. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym lub alergiami powinny sięgać tylko po ogórki z pewnego źródła (najlepiej uprawiane ekologicznie) albo ograniczyć ich spożywanie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo