Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść

Kiedy kończy się sezon na gruntowe, pozostaje jedzenie kiszonek lub powrót do długich ogórków szklarniowych, które są dostępne przez cały rok. Wiele osób uważa, że takie warzywa są całkowicie pozbawione wartości odżywczych, co nie jest prawdą. Jednak okazuje się, że nie wszystkim służą.

Ogórki szklarniowe uważane są za mniej wartościoweOgórki szklarniowe są uznawane za mniej wartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki szklarniowe często wyglądają nawet bardziej atrakcyjnie niż gruntowe. Posiadają gładką skórkę, pod którą znajduje się bardzo soczysty, delikatny miąższ. Podobnie jak gruntowe, składają się głównie z wody, dlatego doskonale nawadniają organizm. Co więcej, zawierają antyoksydanty, które odgrywają niebagatelną rolę w walce z wolnymi rodnikami – chociaż jest ich zdecydowanie mniej niż w sezonowych odpowiednikach.

Doskonale sprawdzają się w mizerii, sałatce azjatyckiej czy sosach w stylu greckiego tzatziki. Chętnie są wykorzystywane jako dodatek do sushi lub ryżowych kanapek z tuńczykiem.

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Komu służą ogórki szklarniowe?

Ogórki szklarniowe wspierają odpowiednie nawodnienie organizmu i, poprzez działanie moczopędne, pomagają w naturalnych procesach oczyszczania z toksyn. U niektórych osób mogą nawet łagodzić uczucie ciężkości czy delikatną zgagę, chociaż osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny obserwować reakcję organizmu. Co więcej, wysoka zawartość wody może pozytywnie wpływać na wygląd skóry.

Takie ogórki zawierają nieco mniej błonnika niż gruntowe, co dla niektórych osób jest wadą, a dla innych zaletą. Dzięki temu mogą być łatwiejsze do strawienia, szczególnie dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Te osoby powinny zachować ostrożność

Jednak ogórki szklarniowe nie wszystkim służą. U niektórych mogą powodować wzdęcia, uczucie ciężkości lub podrażnienia żołądka, zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Trzeba pamiętać o tym, że w uprawach szklarniowych często stosuje się nawozy i środki ochrony roślin. Dlatego ogórki należy dokładnie umyć, a najlepiej obrać ze skórki przed jedzeniem. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym lub alergiami powinny sięgać tylko po ogórki z pewnego źródła (najlepiej uprawiane ekologicznie) albo ograniczyć ich spożywanie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥