WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji

To sałatka, która w polskich domach gości od pokoleń. Proste połączenie pomidorów, cebuli i śmietany zyska na smaku, gdy sięgniemy po szczyptę popularnego dodatku.

Prosta sałatka z pomidorówProsta sałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Każdy ma w pamięci proste smaki dzieciństwa, które mimo upływu lat pozostają po prostu niedoścignione. Czasem kluczem jest dawka sentymentu, innym razem niestandardowy składnik, który dorzucały nasze mamy i babcie. Właśnie tak jest w przypadku klasycznej polskiej sałatki z pomidorów i cebuli, podawanej z sosem śmietanowym. Sekret tkwi w szczypcie cukru, dodanej do pomidorów. To właśnie ten mały, niepozorny dodatek sprawiał, że miska była pusta jeszcze zanim na stole pojawiły się kotlety.

Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą

Sałatka z pomidorów w sosie śmietanowym

Sałatka z pomidorów, cebuli i śmietany to kwintesencja domowej kuchni. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale w moim domu jada się ją równie często w formie przekąski lub kolacji. Dobre, soczyste pomidory, pikantna cebula i kremowy sos to podstawa. Wśród przypraw najczęściej pojawia się prosty duet soli i pieprzu. Warto jednak otworzyć cukierniczkę i dosypać odrobinę cukru.

Połączenie pomidorów z cukrem to trik, który nie od dziś znają miłośnicy włoskiej kuchni. Słodki akcent pomaga wydobyć słodycz z pomidorów, równoważąc przy tym kwaskowaty smak. Dzięki temu nawet marketowe pomidory smakują jak te prosto z babcinego ogródka.

Składniki (Lista)

  • 3-4 duże, mięsiste pomidory,
  • pół cebuli,
  • 3-4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory i pokrój je w ósemki lub w duże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki lub drobniutko posiekaj.
  2. W dużej misce połącz pomidory i cebulę. Posyp warzywa szczyptą soli i łyżeczką cukru.
  3. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Pozwoli to cukrowi rozpuścić się i wniknąć w pomidory.
  4. Sos: Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę serwuj od razu po przygotowaniu, na świeżo. Jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych, sycących obiadów, takich jak kotlety mielone czy schabowe. Pasują także do placków ziemniaczanych lub tych z bakłażana i kaszy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀