Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
To sałatka, która w polskich domach gości od pokoleń. Proste połączenie pomidorów, cebuli i śmietany zyska na smaku, gdy sięgniemy po szczyptę popularnego dodatku.
Każdy ma w pamięci proste smaki dzieciństwa, które mimo upływu lat pozostają po prostu niedoścignione. Czasem kluczem jest dawka sentymentu, innym razem niestandardowy składnik, który dorzucały nasze mamy i babcie. Właśnie tak jest w przypadku klasycznej polskiej sałatki z pomidorów i cebuli, podawanej z sosem śmietanowym. Sekret tkwi w szczypcie cukru, dodanej do pomidorów. To właśnie ten mały, niepozorny dodatek sprawiał, że miska była pusta jeszcze zanim na stole pojawiły się kotlety.
Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą
Sałatka z pomidorów w sosie śmietanowym
Sałatka z pomidorów, cebuli i śmietany to kwintesencja domowej kuchni. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale w moim domu jada się ją równie często w formie przekąski lub kolacji. Dobre, soczyste pomidory, pikantna cebula i kremowy sos to podstawa. Wśród przypraw najczęściej pojawia się prosty duet soli i pieprzu. Warto jednak otworzyć cukierniczkę i dosypać odrobinę cukru.
Połączenie pomidorów z cukrem to trik, który nie od dziś znają miłośnicy włoskiej kuchni. Słodki akcent pomaga wydobyć słodycz z pomidorów, równoważąc przy tym kwaskowaty smak. Dzięki temu nawet marketowe pomidory smakują jak te prosto z babcinego ogródka.
Składniki (Lista)
- 3-4 duże, mięsiste pomidory,
- pół cebuli,
- 3-4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory i pokrój je w ósemki lub w duże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki lub drobniutko posiekaj.
- W dużej misce połącz pomidory i cebulę. Posyp warzywa szczyptą soli i łyżeczką cukru.
- Delikatnie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Pozwoli to cukrowi rozpuścić się i wniknąć w pomidory.
- Sos: Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę serwuj od razu po przygotowaniu, na świeżo. Jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych, sycących obiadów, takich jak kotlety mielone czy schabowe. Pasują także do placków ziemniaczanych lub tych z bakłażana i kaszy. Smacznego!