O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków

Z wytrawnymi plackami kojarzą się nam przede wszystkim te ziemniaczane. Warto jednak postawić na małe odświeżenie rodzinnego jadłospisu i dać się oczarować pysznym połączeniem kaszy i warzyw.

Placuszki z kaszy i bakłażanaPlacuszki z kaszy i bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki z kaszy i bakłażana to pyszny dowód na to, że obiad bez mięsa może być zachwycająco smaczny. To propozycja, która łączy w sobie lekką, orzechową nutę z dymnym, słodkawym smakiem pieczonego warzywa. Jest tak bogate w smaku, że nie potrzebuje żadnych sosów do tego, by zabłysnąć na talerzu.

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Placki z kaszy i bakłażana

Placki te są doskonałą opcją dla osób szukających bezmięsnych, sycących posiłków. Kluczowym składnikiem jest kasza bulgur, która nie tylko świetnie wiąże placuszki, ale przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Kasza bulgur jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza.

Kluczem do sukcesu jest upieczenie bakłażana w całości, co sprawia, że jego miąższ staje się kremowy i zyskuje charakterystyczny, dymny aromat, który wzbogaca smak placuszków. To pyszna alternatywa dla nieco tłustych i mniej wartościowych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka kaszy bulgur,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umytego bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Natnij miąższ nożem w kratkę, uważając, by nie przeciąć skórki.
  2. Skrop miąższ oliwą, posól i posyp pieprzem.
  3. Ułóż połówki bakłażana na blasze przecięciem do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko skarmelizowany, przez około 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kaszę bulgur przepłucz pod zimną wodą.
  5. Ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  6. Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ z bakłażana i umieść w dużej misce. Skórę wyrzuć.
  7. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur, jajka, mąkę kukurydzianą oraz przeciśnięty czosnek.
  8. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania. Dopraw obficie solą i pieprzem.
  9. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej.
  10. Wykładaj porcje masy, delikatnie spłaszczając je na patelni, formując placuszki.
  11. Smaż z obydwu stron na średnim ogniu, aż placki będą rumiane, złociste i chrupiące.
  12. Gotowe placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawaj na ciepło, posypane świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci