O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Z wytrawnymi plackami kojarzą się nam przede wszystkim te ziemniaczane. Warto jednak postawić na małe odświeżenie rodzinnego jadłospisu i dać się oczarować pysznym połączeniem kaszy i warzyw.
Placki z kaszy i bakłażana to pyszny dowód na to, że obiad bez mięsa może być zachwycająco smaczny. To propozycja, która łączy w sobie lekką, orzechową nutę z dymnym, słodkawym smakiem pieczonego warzywa. Jest tak bogate w smaku, że nie potrzebuje żadnych sosów do tego, by zabłysnąć na talerzu.
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Placki z kaszy i bakłażana
Placki te są doskonałą opcją dla osób szukających bezmięsnych, sycących posiłków. Kluczowym składnikiem jest kasza bulgur, która nie tylko świetnie wiąże placuszki, ale przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Kasza bulgur jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza.
Kluczem do sukcesu jest upieczenie bakłażana w całości, co sprawia, że jego miąższ staje się kremowy i zyskuje charakterystyczny, dymny aromat, który wzbogaca smak placuszków. To pyszna alternatywa dla nieco tłustych i mniej wartościowych placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka kaszy bulgur,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umytego bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Natnij miąższ nożem w kratkę, uważając, by nie przeciąć skórki.
- Skrop miąższ oliwą, posól i posyp pieprzem.
- Ułóż połówki bakłażana na blasze przecięciem do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko skarmelizowany, przez około 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Kaszę bulgur przepłucz pod zimną wodą.
- Ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ z bakłażana i umieść w dużej misce. Skórę wyrzuć.
- Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur, jajka, mąkę kukurydzianą oraz przeciśnięty czosnek.
- Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania. Dopraw obficie solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej.
- Wykładaj porcje masy, delikatnie spłaszczając je na patelni, formując placuszki.
- Smaż z obydwu stron na średnim ogniu, aż placki będą rumiane, złociste i chrupiące.
- Gotowe placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, posypane świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!