O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków

Z wytrawnymi plackami kojarzą się nam przede wszystkim te ziemniaczane. Warto jednak postawić na małe odświeżenie rodzinnego jadłospisu i dać się oczarować pysznym połączeniem kaszy i warzyw.

Placuszki z kaszy i bakłażanaPlacuszki z kaszy i bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki z kaszy i bakłażana to pyszny dowód na to, że obiad bez mięsa może być zachwycająco smaczny. To propozycja, która łączy w sobie lekką, orzechową nutę z dymnym, słodkawym smakiem pieczonego warzywa. Jest tak bogate w smaku, że nie potrzebuje żadnych sosów do tego, by zabłysnąć na talerzu.

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Placki z kaszy i bakłażana

Placki te są doskonałą opcją dla osób szukających bezmięsnych, sycących posiłków. Kluczowym składnikiem jest kasza bulgur, która nie tylko świetnie wiąże placuszki, ale przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Kasza bulgur jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza.

Kluczem do sukcesu jest upieczenie bakłażana w całości, co sprawia, że jego miąższ staje się kremowy i zyskuje charakterystyczny, dymny aromat, który wzbogaca smak placuszków. To pyszna alternatywa dla nieco tłustych i mniej wartościowych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka kaszy bulgur,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umytego bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Natnij miąższ nożem w kratkę, uważając, by nie przeciąć skórki.
  2. Skrop miąższ oliwą, posól i posyp pieprzem.
  3. Ułóż połówki bakłażana na blasze przecięciem do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko skarmelizowany, przez około 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kaszę bulgur przepłucz pod zimną wodą.
  5. Ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  6. Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ z bakłażana i umieść w dużej misce. Skórę wyrzuć.
  7. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur, jajka, mąkę kukurydzianą oraz przeciśnięty czosnek.
  8. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania. Dopraw obficie solą i pieprzem.
  9. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej.
  10. Wykładaj porcje masy, delikatnie spłaszczając je na patelni, formując placuszki.
  11. Smaż z obydwu stron na średnim ogniu, aż placki będą rumiane, złociste i chrupiące.
  12. Gotowe placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawaj na ciepło, posypane świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥