Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę

Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Robert Makłowicz ma jednak sposób na to, by nieco odświeżyć stary przepis.

Robert Makłowicz robi nietypowe plackiRobert Makłowicz robi nietypowe placki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane wydają się być sprawą prostą — ot, ziemniak, cebula, jajko i czasem trochę skrobi ziemniaczanej. Makłowicz poszedł jednak o krok dalej i na wileńskim rynku zabrał się za smażenie placków z dodatkiem maku. Postawił też na nietypowe wykończenie, okraszając gotowe danie porcją kwaśnej śmietany i aromatycznego, korzennego cynamonu i gałki muszkatołowej.

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Placki ziemniaczane z makiem

Ziemniaki to ważny element nie tylko polskiej kuchni, ale również całej wschodniej, w tym tej litewskiej. U nich zajada się bliny i to właśnie to danie stało się inspiracją dla Roberta Makłowicza w jednym z odcinków jego podróżniczo-kulinarnego programu.

Receptura wywodzi się ze wsi, gdzie dieta ziemniaczana była podstawą. W biednych regionach ziemniaki gościły na co dzień, więc starano się nieco urozmaicić smak potraw na bazie tego warzywa. Rober Makłowicz przystosował dawny przepis do dostępności i możliwości, zamienił pszenne mleczko na śmietankę i wyczarował ziemniaczane placki, o jakich nie śniła żadna polska gospodyni. Mak nie tylko dodaje smaku i wprowadza lekko chrupiącą konsystencję. Pełni również rolę spoiwa, wiążąc całość i zagęszczając masę, bez konieczności sięgania po mąkę.

Rozstrzygnął też odwieczny dylemat, czy placki ziemniaczane posypywać cukrem, czy jedynie zalewać gulaszem.

- Muszę przyznać, że koncepcja placków ziemniaczanych z cebulą i z cukrem nie jest mi najdroższa. Zatem proponuję, jeśli już koniecznie placki ziemniaczane na słodko, to właśnie takie z makiem - zaznacza znany krytyk kulinarny.

Makłowicz zrobił je na słodko, dodając do nich śmietanę, cukier i cynamon. Podpowiada również, by ziemniaki zetrzeć dość grubo. Mają wtedy tendencję, aby się rozpadać przy przewracaniu, ale odwdzięczają się większą chrupkością.

Składniki:

  • 10 startych ziemniaków,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana, cukier i cynamon do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki delikatnie posól i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Dodaj słodką śmietankę, jajka, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj, aż powstanie masa jak na klasyczne placki ziemniaczane.
  3. Dodaj mak i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej dobrze olej.
  5. Wykładaj porcje masy i smaż, aż powstaną rumiane, chrupiące placki.
  6. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wyłóż na talerz i udekoruj kwaśną, gęstą śmietaną. Posyp cukrem oraz cynamonem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇