Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę

Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Robert Makłowicz ma jednak sposób na to, by nieco odświeżyć stary przepis.

Robert Makłowicz robi nietypowe plackiRobert Makłowicz robi nietypowe placki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane wydają się być sprawą prostą — ot, ziemniak, cebula, jajko i czasem trochę skrobi ziemniaczanej. Makłowicz poszedł jednak o krok dalej i na wileńskim rynku zabrał się za smażenie placków z dodatkiem maku. Postawił też na nietypowe wykończenie, okraszając gotowe danie porcją kwaśnej śmietany i aromatycznego, korzennego cynamonu i gałki muszkatołowej.

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Placki ziemniaczane z makiem

Ziemniaki to ważny element nie tylko polskiej kuchni, ale również całej wschodniej, w tym tej litewskiej. U nich zajada się bliny i to właśnie to danie stało się inspiracją dla Roberta Makłowicza w jednym z odcinków jego podróżniczo-kulinarnego programu.

Receptura wywodzi się ze wsi, gdzie dieta ziemniaczana była podstawą. W biednych regionach ziemniaki gościły na co dzień, więc starano się nieco urozmaicić smak potraw na bazie tego warzywa. Rober Makłowicz przystosował dawny przepis do dostępności i możliwości, zamienił pszenne mleczko na śmietankę i wyczarował ziemniaczane placki, o jakich nie śniła żadna polska gospodyni. Mak nie tylko dodaje smaku i wprowadza lekko chrupiącą konsystencję. Pełni również rolę spoiwa, wiążąc całość i zagęszczając masę, bez konieczności sięgania po mąkę.

Rozstrzygnął też odwieczny dylemat, czy placki ziemniaczane posypywać cukrem, czy jedynie zalewać gulaszem.

- Muszę przyznać, że koncepcja placków ziemniaczanych z cebulą i z cukrem nie jest mi najdroższa. Zatem proponuję, jeśli już koniecznie placki ziemniaczane na słodko, to właśnie takie z makiem - zaznacza znany krytyk kulinarny.

Makłowicz zrobił je na słodko, dodając do nich śmietanę, cukier i cynamon. Podpowiada również, by ziemniaki zetrzeć dość grubo. Mają wtedy tendencję, aby się rozpadać przy przewracaniu, ale odwdzięczają się większą chrupkością.

Składniki:

  • 10 startych ziemniaków,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana, cukier i cynamon do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki delikatnie posól i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Dodaj słodką śmietankę, jajka, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj, aż powstanie masa jak na klasyczne placki ziemniaczane.
  3. Dodaj mak i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej dobrze olej.
  5. Wykładaj porcje masy i smaż, aż powstaną rumiane, chrupiące placki.
  6. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wyłóż na talerz i udekoruj kwaśną, gęstą śmietaną. Posyp cukrem oraz cynamonem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci