Mak nie dla każdego. Kto powinien uważać?

Mak to jeden z ulubionych świątecznych rarytasów. Jest głównym składnikiem makowca, kutii czy pierogów. Według ludowych wierzeń jego ziarenka symbolizują dobrobyt i bogactwo. Dlatego warto go skosztować podczas wigilijnej kolacji. Jednak niektórzy z nas powinni na mak uważać.

Mak to jeden z ulubionych świątecznych przysmakówMak to jeden z ulubionych świątecznych przysmaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Gorchichko
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Mak ma mnóstwo wartości odżywczych. W jego składzie jest miedź, wapń, fosfor, witaminy, białko, błonnik, tryptofan. Wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów, reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie. Ma też działanie przeciwzapalne oraz uspokajające, co powoduje, że może wspierać w walce ze stresem i napięciem nerwowym. Plusów jest więc sporo. Jednak warto wiedzieć, kiedy jest niewskazany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje pyszną gorącą czekoladę. Po takim poczęstunku wór prezentów gwarantowany

Lepiej zachować umiar

Substancje zawarte w maku mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. Dlatego wskazana jest ostrożność przy przyjmowaniu leków nasercowych, nasennych lub przeciwdepresyjnych. Nadmierne spożywanie maku nie jest też polecane dla dzieci, a już zwłaszcza poniżej drugiego roku życia.

Chodzi o połączenie

Kolejne przeciwwskazania nie dotyczą bezpośrednio maku. Jednak najczęściej jemy go w deserach, gdzie łączy się go z miodem, orzechami, owocami. To może sprawić, że będzie zbyt ciężkostrawny dla osób, które mają problemy z trawieniem. Z tych samych powodów stanie się niepożądany przy podwyższonym poziomie cukru. Z takimi dodatkami jest też znacznie bardziej kaloryczny.

Rodzaje maku

  • Niebieski – jest najpopularniejszy, wykorzystywany powszechnie w wypiekach. Za jeden z najlepszych uznawany jest ten pochodzący z Czech.
  • Biały – delikatniejszy w smaku, jego ziarenka są trochę mniejsze od niebieskiego.

Mak najlepiej przechowywać w woreczkach z płótna, które przepuszczają powietrze, w suchym i chłodnym miejscu. Jego ziarenka nadaje się do użycia nawet do 3 lat.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach