Mak nie dla każdego. Kto powinien uważać?

Mak to jeden z ulubionych świątecznych rarytasów. Jest głównym składnikiem makowca, kutii czy pierogów. Według ludowych wierzeń jego ziarenka symbolizują dobrobyt i bogactwo. Dlatego warto go skosztować podczas wigilijnej kolacji. Jednak niektórzy z nas powinni na mak uważać.

Mak to jeden z ulubionych świątecznych przysmakówMak to jeden z ulubionych świątecznych przysmaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Gorchichko
Dorota Gepert

Mak ma mnóstwo wartości odżywczych. W jego składzie jest miedź, wapń, fosfor, witaminy, białko, błonnik, tryptofan. Wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów, reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie. Ma też działanie przeciwzapalne oraz uspokajające, co powoduje, że może wspierać w walce ze stresem i napięciem nerwowym. Plusów jest więc sporo. Jednak warto wiedzieć, kiedy jest niewskazany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje pyszną gorącą czekoladę. Po takim poczęstunku wór prezentów gwarantowany

Lepiej zachować umiar

Substancje zawarte w maku mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. Dlatego wskazana jest ostrożność przy przyjmowaniu leków nasercowych, nasennych lub przeciwdepresyjnych. Nadmierne spożywanie maku nie jest też polecane dla dzieci, a już zwłaszcza poniżej drugiego roku życia.

Chodzi o połączenie

Kolejne przeciwwskazania nie dotyczą bezpośrednio maku. Jednak najczęściej jemy go w deserach, gdzie łączy się go z miodem, orzechami, owocami. To może sprawić, że będzie zbyt ciężkostrawny dla osób, które mają problemy z trawieniem. Z tych samych powodów stanie się niepożądany przy podwyższonym poziomie cukru. Z takimi dodatkami jest też znacznie bardziej kaloryczny.

Rodzaje maku

  • Niebieski – jest najpopularniejszy, wykorzystywany powszechnie w wypiekach. Za jeden z najlepszych uznawany jest ten pochodzący z Czech.
  • Biały – delikatniejszy w smaku, jego ziarenka są trochę mniejsze od niebieskiego.

Mak najlepiej przechowywać w woreczkach z płótna, które przepuszczają powietrze, w suchym i chłodnym miejscu. Jego ziarenka nadaje się do użycia nawet do 3 lat.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej