Moja kuzynka piecze ciasteczka śnieżne kule. Dzieciaki je uwielbiają
Białe Boże Narodzenie to marzenie wielu z nas. Zobaczymy, jak będzie w tym roku i czy spadnie upragniony biały puch. Moja kuzynka przywołuję zimową aurę w kuchni i co roku piecze ciastka śnieżne kule. Są uroczą ozdobą stołu i smakują przepysznie.
Ciastka śnieżne kule od razu kojarzą się z kuchnią niemiecką. Schneeballen wypiekane są w bawarskim Rothenburgu. Kruche ciastka, smażone na głębokim tłuszczu i uformowane w kulę swoją historię rozpoczęły już w 1719 roku. Dziś są lokalną atrakcją kulinarną. Ich przygotowanie nie jest proste, bo powstają z ciasta, podobnego do tego, które przygotowujemy na faworki. Jednak na bazie tych ciastek, a właściwie ich kształtu powstało wiele innych przepisów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne do zrobienia z dziećmi
Moja kuzynka piecze ciastka śnieżne kule z dziećmi, dlatego korzysta z prostego przepisu. To dobry pomysł na spędzenie przedświątecznego czasu z najmłodszymi, jest przy tym dużo zabawy i radości, podobnie jak przy pieczeniu pierniczków. Ciasto, z którego powstają ciastka jest mięciutkie i plastyczne, dlatego każdy poradzi sobie z uformowaniem z nich kulek.
Dużo cukru pudru
Mimo, że do ciasta dodaje się drobno pokrojone orzechy są po upieczeniu mięciutkie. Można składniki uzupełniać o inne ulubione dodatki, jak drobinki czekolady czy skórkę pomarańczową. Natomiast jeśli chodzi o dekorację, tutaj sposób jest tylko jeden. Kulki muszą być obficie posypane cukrem pudrem.
Ciasteczka śnieżne kule z przepisu mojej kuzynki
Składniki:
- 220 g miękkiego masła,
- 60 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki śmietany, opcjonalnie,
- 120 g prażonych ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich czy nerkowców,
- skórka pomarańczowa drobno pokrojona, opcjonalnie,
- ekstrakt z wanilii do smaku, opcjonalnie,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i przy pomocy miksera lub malaksera ucieraj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
- Do masy dodaj mąkę, sól, wanilię i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
- Orzech drobno posiekaj i dodaj do masy. Dołóż też skórkę. Krótko zagnieć ponownie ciasto.
- Z ciasta formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być dość blade.
- Jeszcze ciepłe posyp partią cukru pudru, a kolejną gdy przestygną.