Moja kuzynka piecze ciasteczka śnieżne kule. Dzieciaki je uwielbiają

Białe Boże Narodzenie to marzenie wielu z nas. Zobaczymy, jak będzie w tym roku i czy spadnie upragniony biały puch. Moja kuzynka przywołuję zimową aurę w kuchni i co roku piecze ciastka śnieżne kule. Są uroczą ozdobą stołu i smakują przepysznie.

Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciastka śnieżne kule od razu kojarzą się z kuchnią niemiecką. Schneeballen wypiekane są w bawarskim Rothenburgu. Kruche ciastka, smażone na głębokim tłuszczu i uformowane w kulę swoją historię rozpoczęły już w 1719 roku. Dziś są lokalną atrakcją kulinarną. Ich przygotowanie nie jest proste, bo powstają z ciasta, podobnego do tego, które przygotowujemy na faworki. Jednak na bazie tych ciastek, a właściwie ich kształtu powstało wiele innych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Idealne do zrobienia z dziećmi

Moja kuzynka piecze ciastka śnieżne kule z dziećmi, dlatego korzysta z prostego przepisu. To dobry pomysł na spędzenie przedświątecznego czasu z najmłodszymi, jest przy tym dużo zabawy i radości, podobnie jak przy pieczeniu pierniczków. Ciasto, z którego powstają ciastka jest mięciutkie i plastyczne, dlatego każdy poradzi sobie z uformowaniem z nich kulek.

Im więcej cukru pudru, tym lepiej!
Im więcej cukru pudru, tym lepiej! © Adobe Stock

Dużo cukru pudru

Mimo, że do ciasta dodaje się drobno pokrojone orzechy są po upieczeniu mięciutkie. Można składniki uzupełniać o inne ulubione dodatki, jak drobinki czekolady czy skórkę pomarańczową. Natomiast jeśli chodzi o dekorację, tutaj sposób jest tylko jeden. Kulki muszą być obficie posypane cukrem pudrem.

Ciasteczka śnieżne kule z przepisu mojej kuzynki

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki śmietany, opcjonalnie,
  • 120 g prażonych ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich czy nerkowców,
  • skórka pomarańczowa drobno pokrojona, opcjonalnie,
  • ekstrakt z wanilii do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i przy pomocy miksera lub malaksera ucieraj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do masy dodaj mąkę, sól, wanilię i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
  3. Orzech drobno posiekaj i dodaj do masy. Dołóż też skórkę. Krótko zagnieć ponownie ciasto.
  4. Z ciasta formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być dość blade.
  6. Jeszcze ciepłe posyp partią cukru pudru, a kolejną gdy przestygną.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji