PrzepisProste przepisyMoja kuzynka piecze ciasteczka śnieżne kule. Dzieciaki je uwielbiają

Moja kuzynka piecze ciasteczka śnieżne kule. Dzieciaki je uwielbiają

Białe Boże Narodzenie to marzenie wielu z nas. Zobaczymy, jak będzie w tym roku i czy spadnie upragniony biały puch. Moja kuzynka przywołuję zimową aurę w kuchni i co roku piecze ciastka śnieżne kule. Są uroczą ozdobą stołu i smakują przepysznie.

Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech
Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciastka śnieżne kule od razu kojarzą się z kuchnią niemiecką. Schneeballen wypiekane są w bawarskim Rothenburgu. Kruche ciastka, smażone na głębokim tłuszczu i uformowane w kulę swoją historię rozpoczęły już w 1719 roku. Dziś są lokalną atrakcją kulinarną. Ich przygotowanie nie jest proste, bo powstają z ciasta, podobnego do tego, które przygotowujemy na faworki. Jednak na bazie tych ciastek, a właściwie ich kształtu powstało wiele innych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne do zrobienia z dziećmi

Moja kuzynka piecze ciastka śnieżne kule z dziećmi, dlatego korzysta z prostego przepisu. To dobry pomysł na spędzenie przedświątecznego czasu z najmłodszymi, jest przy tym dużo zabawy i radości, podobnie jak przy pieczeniu pierniczków. Ciasto, z którego powstają ciastka jest mięciutkie i plastyczne, dlatego każdy poradzi sobie z uformowaniem z nich kulek.

Im więcej cukru pudru, tym lepiej!
Im więcej cukru pudru, tym lepiej!© Adobe Stock

Dużo cukru pudru

Mimo, że do ciasta dodaje się drobno pokrojone orzechy są po upieczeniu mięciutkie. Można składniki uzupełniać o inne ulubione dodatki, jak drobinki czekolady czy skórkę pomarańczową. Natomiast jeśli chodzi o dekorację, tutaj sposób jest tylko jeden. Kulki muszą być obficie posypane cukrem pudrem.

Ciasteczka śnieżne kule z przepisu mojej kuzynki

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki śmietany, opcjonalnie,
  • 120 g prażonych ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich czy nerkowców,
  • skórka pomarańczowa drobno pokrojona, opcjonalnie,
  • ekstrakt z wanilii do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i przy pomocy miksera lub malaksera ucieraj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do masy dodaj mąkę, sól, wanilię i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
  3. Orzech drobno posiekaj i dodaj do masy. Dołóż też skórkę. Krótko zagnieć ponownie ciasto.
  4. Z ciasta formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być dość blade.
  6. Jeszcze ciepłe posyp partią cukru pudru, a kolejną gdy przestygną.

Wybrane dla Ciebie