Moja kuzynka piecze ciasteczka śnieżne kule. Dzieciaki je uwielbiają

Białe Boże Narodzenie to marzenie wielu z nas. Zobaczymy, jak będzie w tym roku i czy spadnie upragniony biały puch. Moja kuzynka przywołuję zimową aurę w kuchni i co roku piecze ciastka śnieżne kule. Są uroczą ozdobą stołu i smakują przepysznie.

Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech Ciastka o kształcie śnieżnych kul popularne są w Niemczech
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciastka śnieżne kule od razu kojarzą się z kuchnią niemiecką. Schneeballen wypiekane są w bawarskim Rothenburgu. Kruche ciastka, smażone na głębokim tłuszczu i uformowane w kulę swoją historię rozpoczęły już w 1719 roku. Dziś są lokalną atrakcją kulinarną. Ich przygotowanie nie jest proste, bo powstają z ciasta, podobnego do tego, które przygotowujemy na faworki. Jednak na bazie tych ciastek, a właściwie ich kształtu powstało wiele innych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Idealne do zrobienia z dziećmi

Moja kuzynka piecze ciastka śnieżne kule z dziećmi, dlatego korzysta z prostego przepisu. To dobry pomysł na spędzenie przedświątecznego czasu z najmłodszymi, jest przy tym dużo zabawy i radości, podobnie jak przy pieczeniu pierniczków. Ciasto, z którego powstają ciastka jest mięciutkie i plastyczne, dlatego każdy poradzi sobie z uformowaniem z nich kulek.

Im więcej cukru pudru, tym lepiej!
Im więcej cukru pudru, tym lepiej! © Adobe Stock

Dużo cukru pudru

Mimo, że do ciasta dodaje się drobno pokrojone orzechy są po upieczeniu mięciutkie. Można składniki uzupełniać o inne ulubione dodatki, jak drobinki czekolady czy skórkę pomarańczową. Natomiast jeśli chodzi o dekorację, tutaj sposób jest tylko jeden. Kulki muszą być obficie posypane cukrem pudrem.

Ciasteczka śnieżne kule z przepisu mojej kuzynki

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki śmietany, opcjonalnie,
  • 120 g prażonych ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich czy nerkowców,
  • skórka pomarańczowa drobno pokrojona, opcjonalnie,
  • ekstrakt z wanilii do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i przy pomocy miksera lub malaksera ucieraj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do masy dodaj mąkę, sól, wanilię i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
  3. Orzech drobno posiekaj i dodaj do masy. Dołóż też skórkę. Krótko zagnieć ponownie ciasto.
  4. Z ciasta formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być dość blade.
  6. Jeszcze ciepłe posyp partią cukru pudru, a kolejną gdy przestygną.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇