WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Dodaję do piernika. Jest mięciutki, delikatny i długo zachowuje świeżość

Klasyczny piernik jest dla ciebie zbyt intensywny w smaku i w dodatku szybko wysycha? W tym roku możesz zdecydować się na wersję tego ciasta z dodatkiem warzywa, które ma świetny wpływ na wilgotność wypieku. Kolejna zaleta? Sprawia, że piernik ma zdecydowanie subtelniejszy smak.

Dodaj do piernika, a długo zachowa świeżośćDodaj do piernika, a długo zachowa świeżość
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Dorota Gepert

Tradycyjne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Nie wszystkim to odpowiada, dlatego pojawia się coraz więcej przepisów na ten wypiek w lżejszej wersji. Oto jeden z nich. Będzie do niego potrzebna marchewka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Z dodatkiem marchewki piernik będzie długo jak świeży

Ciasta z warzywnym dodatkiem to nic nowego. Latem popularne są wypieki, które bazują na cukinii. Do deserów czekoladowych nadają się buraki. Jednak zdecydowanie najpopularniejsza w wypiekach jest marchewka. Właśnie to warzywo świetnie sprawdzi się także w pierniku. Jego słodycz i wilgotność sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki niemu zyskują oryginalny smak i walory zdrowotne.

Tarta marchewka sprawia, że ciasto piernikowe jest zdecydowanie lżejsze i bardziej wilgotne. To warzywo także dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, które nadają charakter temu wypiekowi. Smak marchewki jest praktycznie w pierniku niewyczuwalny, ale dzięki niej ciasto pozostaje też dłużej świeże i delikatne.

Do piernika wybierz jak najbardziej soczyste marchewki, wtedy ten efekt będzie spotęgowany. Ważne jest także to, że marchewka jest naturalnie słodka, co pozwala na ograniczenie ilości cukru czy miodu. Dzięki temu piernik może mieć trochę mniej kalorii i więcej witamin. Dodatkowo można go przełożyć konfiturą lub kremem grysikowym.

Piernik z dodatkiem marchewki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • połowa szklanki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • przyprawa do piernika do smaku,
  • cynamon do smaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 jajka,
  • połowa szklanki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach,
  • pół szklanki rodzynek, orzechów, drobno pokrojonych śliwek, opcjonalnie.

Na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • drobno pokrojone orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
  2. W drugim naczyniu zmiksuj jajka, olej i miód na niskich obrotach do połączenia składników.
  3. Do jajecznej masy dodaj suche składniki, krótko wymieszaj.
  4. Dodaj startą marchewkę oraz bakalie, wymieszaj masę łyżką.
  5. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  7. Wystygnięty piernik udekoruj polewą. Czekoladę rozpuść w podgrzewanej śmietance.
  8. Polewę rozprowadź na pierniku i posyp go drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀