Dodaję do piernika. Jest mięciutki, delikatny i długo zachowuje świeżość

Klasyczny piernik jest dla ciebie zbyt intensywny w smaku i w dodatku szybko wysycha? W tym roku możesz zdecydować się na wersję tego ciasta z dodatkiem warzywa, które ma świetny wpływ na wilgotność wypieku. Kolejna zaleta? Sprawia, że piernik ma zdecydowanie subtelniejszy smak.

Dodaj do piernika, a długo zachowa świeżośćDodaj do piernika, a długo zachowa świeżość
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Dorota Gepert

Tradycyjne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Nie wszystkim to odpowiada, dlatego pojawia się coraz więcej przepisów na ten wypiek w lżejszej wersji. Oto jeden z nich. Będzie do niego potrzebna marchewka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Z dodatkiem marchewki piernik będzie długo jak świeży

Ciasta z warzywnym dodatkiem to nic nowego. Latem popularne są wypieki, które bazują na cukinii. Do deserów czekoladowych nadają się buraki. Jednak zdecydowanie najpopularniejsza w wypiekach jest marchewka. Właśnie to warzywo świetnie sprawdzi się także w pierniku. Jego słodycz i wilgotność sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki niemu zyskują oryginalny smak i walory zdrowotne.

Tarta marchewka sprawia, że ciasto piernikowe jest zdecydowanie lżejsze i bardziej wilgotne. To warzywo także dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, które nadają charakter temu wypiekowi. Smak marchewki jest praktycznie w pierniku niewyczuwalny, ale dzięki niej ciasto pozostaje też dłużej świeże i delikatne.

Do piernika wybierz jak najbardziej soczyste marchewki, wtedy ten efekt będzie spotęgowany. Ważne jest także to, że marchewka jest naturalnie słodka, co pozwala na ograniczenie ilości cukru czy miodu. Dzięki temu piernik może mieć trochę mniej kalorii i więcej witamin. Dodatkowo można go przełożyć konfiturą lub kremem grysikowym.

Piernik z dodatkiem marchewki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • połowa szklanki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • przyprawa do piernika do smaku,
  • cynamon do smaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 jajka,
  • połowa szklanki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach,
  • pół szklanki rodzynek, orzechów, drobno pokrojonych śliwek, opcjonalnie.

Na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • drobno pokrojone orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
  2. W drugim naczyniu zmiksuj jajka, olej i miód na niskich obrotach do połączenia składników.
  3. Do jajecznej masy dodaj suche składniki, krótko wymieszaj.
  4. Dodaj startą marchewkę oraz bakalie, wymieszaj masę łyżką.
  5. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  7. Wystygnięty piernik udekoruj polewą. Czekoladę rozpuść w podgrzewanej śmietance.
  8. Polewę rozprowadź na pierniku i posyp go drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku