Ten napój w dzieciństwie serwował mi tata. Do dziś nie znam nic lepszego na ból gardła

Muszę przyznać, że w dzieciństwie nie bardzo mi pasował ten napój. Teraz doceniam jego smak, a przede wszystkim właściwości. Przygotowuje go sobie zawsze, gdy tylko czuję, że łapię mnie przeziębienie czy boli mnie gardło.

Mleko z miodem i masłemMleko i miód to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paul Schwarzl - unpict.com
Dorota Gepert

Dawno temu, kiedy jeszcze nikt nie słyszał o tzw. złotym mleku, wszyscy znali mleko z masłem i miodem. Mój tata wierzył w jego moc uzdrawiającą i przygotował mi ten napój już we wczesnym dzieciństwie. Wtedy wydawał mi się zbyt tłusty i słodki, po latach przyzwyczaiłam się do jego smaku. Warto go pić, bo działa lepiej i szybciej niż wiele specyfików z apteki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Naturalne sposoby wciąż na topie

Choć w aptekach mamy mnóstwo preparatów i suplementów na przeziębienie, to na szczęście od lat są popularne sposoby naturalne. O tej porze roku sprawdzają się zwłaszcza rozgrzewające napoje, które zawierają witaminy, minerały i substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Ułatwiają oddychanie, łagodzą kaszel i katar. Wciąż na topie są napary z lipy, imbiru czy malin. Mocno trzyma się też mleko z miodem i masłem, do którego niektórzy dodają też czosnek. Taki specyfik szczególnie sprawdza się przy bólu gardła, wzmacnia też odporność.

Nie ma nic lepszego na rozgrzanie

Dlaczego to działa? Mleko zawiera witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności. Dodatkowo mleko po podgrzaniu koi i łagodzi podrażnione gardło. Gdy doda się do niego miód, czyli naturalny antybiotyk, bakterie i wirusy nie będą już takie skuteczne. Taki napój ma także właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Gdy dodamy do niego czosnek, jego działanie antybakteryjne będzie jeszcze silniejsze. W tej kombinacji duże znaczenie ma też masło. Zawiera kwas linolowy, który wspiera mleko w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. W jego składzie jest też lecytyna ułatwiająca regenerację organizmu. Nie bez przyczyny mój tata serwował mi to mleko wieczorem. Ten napój nie tylko ułatwia zasypanie, ale też świetnie rozgrzewa.

Jak przygotować wzmacniający napój?

Składniki:

  • kubek pełnotłustego mleka,
  • 1 łyżeczka niesolonego masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej, dodajemy masło i miód, oraz opcjonalnie przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
  2. Mleko można zagrzać tylko do temperatury ok. 50 stopni, nie może się zagotować, bo jego składniki, a zwłaszcza miód, nie będą w pełni skuteczne.
  3. Miksturę mieszaj aż składniki się rozpuszczą.
  4. Tak przygotowane mleko najlepiej wypija tuż przed snem.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯