Ten napój w dzieciństwie serwował mi tata. Do dziś nie znam nic lepszego na ból gardła

Muszę przyznać, że w dzieciństwie nie bardzo mi pasował ten napój. Teraz doceniam jego smak, a przede wszystkim właściwości. Przygotowuje go sobie zawsze, gdy tylko czuję, że łapię mnie przeziębienie czy boli mnie gardło.

Mleko z miodem i masłemMleko i miód to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paul Schwarzl - unpict.com
Dorota Gepert

Dawno temu, kiedy jeszcze nikt nie słyszał o tzw. złotym mleku, wszyscy znali mleko z masłem i miodem. Mój tata wierzył w jego moc uzdrawiającą i przygotował mi ten napój już we wczesnym dzieciństwie. Wtedy wydawał mi się zbyt tłusty i słodki, po latach przyzwyczaiłam się do jego smaku. Warto go pić, bo działa lepiej i szybciej niż wiele specyfików z apteki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Naturalne sposoby wciąż na topie

Choć w aptekach mamy mnóstwo preparatów i suplementów na przeziębienie, to na szczęście od lat są popularne sposoby naturalne. O tej porze roku sprawdzają się zwłaszcza rozgrzewające napoje, które zawierają witaminy, minerały i substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Ułatwiają oddychanie, łagodzą kaszel i katar. Wciąż na topie są napary z lipy, imbiru czy malin. Mocno trzyma się też mleko z miodem i masłem, do którego niektórzy dodają też czosnek. Taki specyfik szczególnie sprawdza się przy bólu gardła, wzmacnia też odporność.

Nie ma nic lepszego na rozgrzanie

Dlaczego to działa? Mleko zawiera witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności. Dodatkowo mleko po podgrzaniu koi i łagodzi podrażnione gardło. Gdy doda się do niego miód, czyli naturalny antybiotyk, bakterie i wirusy nie będą już takie skuteczne. Taki napój ma także właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Gdy dodamy do niego czosnek, jego działanie antybakteryjne będzie jeszcze silniejsze. W tej kombinacji duże znaczenie ma też masło. Zawiera kwas linolowy, który wspiera mleko w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. W jego składzie jest też lecytyna ułatwiająca regenerację organizmu. Nie bez przyczyny mój tata serwował mi to mleko wieczorem. Ten napój nie tylko ułatwia zasypanie, ale też świetnie rozgrzewa.

Jak przygotować wzmacniający napój?

Składniki:

  • kubek pełnotłustego mleka,
  • 1 łyżeczka niesolonego masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej, dodajemy masło i miód, oraz opcjonalnie przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
  2. Mleko można zagrzać tylko do temperatury ok. 50 stopni, nie może się zagotować, bo jego składniki, a zwłaszcza miód, nie będą w pełni skuteczne.
  3. Miksturę mieszaj aż składniki się rozpuszczą.
  4. Tak przygotowane mleko najlepiej wypija tuż przed snem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie