Do ciepłego mleka zetrzyj na tarce albo wsyp sproszkowaną. Będziesz spał jak dziecko
O tym, że warto wypić ciepłe mleko wieczorem, wiadomo od dawna. Jednak gdy dodamy do niego przyprawę, która na pewno jest w kuchennej szafce, sen przyjdzie jeszcze szybciej. W naprawdę prosty sposób można sobie pomóc przy problemach z bezsennością i nie tylko.
27.10.2024 21:13
O jaką przyprawę chodzi? Znamy ją dobrze, bo jest niezbędna zwłaszcza do potraw mięsnych, podkreśla walory pasztetu. Chodzi oczywiście o gałkę muszkatołową. Do podgrzanego mleka wystarczy dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej i wymieszać. Taki aromatyczny, rozgrzewający napój ułatwi zasypianie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gałka muszkatołowa — co to za przyprawa?
Gałka muszkatołowa to przyprawa otrzymywana z nasion drzewa Myristica fragrans, występującego w Moluccas w Indonezji. Jest lekko słodkawa, a jednocześnie wyrazista. Ma mocny aromat. Gałka zawiera mirystycynę — substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. I właśnie ona ma wpływ na to, że łatwiej nam będzie zasnąć.
Spokój przede wszystkim
Mirystycyna, jak wykazały ostatnie badania, działa także uspakajająco. To ma właśnie wpływ na to, że w połączeniu z mlekiem ułatwia zasypianie. Do tego stopnia, że napój może być z powodzeniem stosowany wspomagająco w leczeniu bezsenności.
Gałka muszkatołowa dodana do mleka stymuluje bowiem wydzielanie hormonu serotoniny. To jeden z hormonów regulujących nastrój. Dlatego przy bezsenności zalecane są wieczorem produkty, które mają takie właściwości. Jeśli przed snem podniesiemy poziom tego neuroprzekaźnika, to jest szansa, że unikniemy natłoku myśli i uczucia niepokoju. A wiadomo, ze kiedy jesteśmy zrelaksowani i w dobrym nastroju, to problemów z zasypianiem nie ma.
Zobacz także
Mleko muszkatołowe
Przygotowanie mleka muszkatołowego jest proste. Wystarczy do ciepłego mleka dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej albo zetrzeć ją na tarce. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ bioaktywne związki zawarte w tej przyprawie w wysokich stężeniach mogą być toksyczne.
Osoby zdrowe nie powinny wypijać więcej niż dwie szklanki mleka muszkatołowego. Z kolei alergicy, osoby z chorobami wątroby czy układu nerwowego powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem. Ponadto napoje z gałką muszkatołową nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży i małych dzieci.