Do ciepłego mleka zetrzyj na tarce albo wsyp sproszkowaną. Będziesz spał jak dziecko

O tym, że warto wypić ciepłe mleko wieczorem, wiadomo od dawna. Jednak gdy dodamy do niego przyprawę, która na pewno jest w kuchennej szafce, sen przyjdzie jeszcze szybciej. W naprawdę prosty sposób można sobie pomóc przy problemach z bezsennością i nie tylko.

Mleko z tą przyprawą zdziała cuda!Mleko muszkatołowe działa cuda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert

O jaką przyprawę chodzi? Znamy ją dobrze, bo jest niezbędna zwłaszcza do potraw mięsnych, podkreśla walory pasztetu. Chodzi oczywiście o gałkę muszkatołową. Do podgrzanego mleka wystarczy dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej i wymieszać. Taki aromatyczny, rozgrzewający napój ułatwi zasypianie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Gałka muszkatołowa — co to za przyprawa?

Gałka muszkatołowa to przyprawa otrzymywana z nasion drzewa Myristica fragrans, występującego w Moluccas w Indonezji. Jest lekko słodkawa, a jednocześnie wyrazista. Ma mocny aromat. Gałka zawiera mirystycynę — substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. I właśnie ona ma wpływ na to, że łatwiej nam będzie zasnąć.

Spokój przede wszystkim

Mirystycyna, jak wykazały ostatnie badania, działa także uspakajająco. To ma właśnie wpływ na to, że w połączeniu z mlekiem ułatwia zasypianie. Do tego stopnia, że napój może być z powodzeniem stosowany wspomagająco w leczeniu bezsenności.

Gałka muszkatołowa dodana do mleka stymuluje bowiem wydzielanie hormonu serotoniny. To jeden z hormonów regulujących nastrój. Dlatego przy bezsenności zalecane są wieczorem produkty, które mają takie właściwości. Jeśli przed snem podniesiemy poziom tego neuroprzekaźnika, to jest szansa, że unikniemy natłoku myśli i uczucia niepokoju. A wiadomo, ze kiedy jesteśmy zrelaksowani i w dobrym nastroju, to problemów z zasypianiem nie ma.

Mleko muszkatołowe

Przygotowanie mleka muszkatołowego jest proste. Wystarczy do ciepłego mleka dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej albo zetrzeć ją na tarce. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ bioaktywne związki zawarte w tej przyprawie w wysokich stężeniach mogą być toksyczne.

Osoby zdrowe nie powinny wypijać więcej niż dwie szklanki mleka muszkatołowego. Z kolei alergicy, osoby z chorobami wątroby czy układu nerwowego powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem. Ponadto napoje z gałką muszkatołową nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej