Do ciepłego mleka zetrzyj na tarce albo wsyp sproszkowaną. Będziesz spał jak dziecko
O tym, że warto wypić ciepłe mleko wieczorem, wiadomo od dawna. Jednak gdy dodamy do niego przyprawę, która na pewno jest w kuchennej szafce, sen przyjdzie jeszcze szybciej. W naprawdę prosty sposób można sobie pomóc przy problemach z bezsennością i nie tylko.
O jaką przyprawę chodzi? Znamy ją dobrze, bo jest niezbędna zwłaszcza do potraw mięsnych, podkreśla walory pasztetu. Chodzi oczywiście o gałkę muszkatołową. Do podgrzanego mleka wystarczy dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej i wymieszać. Taki aromatyczny, rozgrzewający napój ułatwi zasypianie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki
Gałka muszkatołowa — co to za przyprawa?
Gałka muszkatołowa to przyprawa otrzymywana z nasion drzewa Myristica fragrans, występującego w Moluccas w Indonezji. Jest lekko słodkawa, a jednocześnie wyrazista. Ma mocny aromat. Gałka zawiera mirystycynę — substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. I właśnie ona ma wpływ na to, że łatwiej nam będzie zasnąć.
Spokój przede wszystkim
Mirystycyna, jak wykazały ostatnie badania, działa także uspakajająco. To ma właśnie wpływ na to, że w połączeniu z mlekiem ułatwia zasypianie. Do tego stopnia, że napój może być z powodzeniem stosowany wspomagająco w leczeniu bezsenności.
Gałka muszkatołowa dodana do mleka stymuluje bowiem wydzielanie hormonu serotoniny. To jeden z hormonów regulujących nastrój. Dlatego przy bezsenności zalecane są wieczorem produkty, które mają takie właściwości. Jeśli przed snem podniesiemy poziom tego neuroprzekaźnika, to jest szansa, że unikniemy natłoku myśli i uczucia niepokoju. A wiadomo, ze kiedy jesteśmy zrelaksowani i w dobrym nastroju, to problemów z zasypianiem nie ma.
Mleko muszkatołowe
Przygotowanie mleka muszkatołowego jest proste. Wystarczy do ciepłego mleka dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej albo zetrzeć ją na tarce. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ bioaktywne związki zawarte w tej przyprawie w wysokich stężeniach mogą być toksyczne.
Osoby zdrowe nie powinny wypijać więcej niż dwie szklanki mleka muszkatołowego. Z kolei alergicy, osoby z chorobami wątroby czy układu nerwowego powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem. Ponadto napoje z gałką muszkatołową nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży i małych dzieci.