Poczęstowałam teściową pasztetem z cukinii. Zachwycała się nim przez tydzień

Wiele osób sceptycznie podchodzi do wegetariańskich odpowiedników klasycznych dań. Wśród nich była także moja teściowa. Pasztet z warzyw, to się nie może udać - jeszcze nie dawno tak twierdziła. Zmieniła zdanie, gdy spróbowała tego pasztetu z cukinii.

Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | thepiwko
Dorota Gepert

Pasztety wegetariańskie o tej porze roku biją na głowę te klasyczne. Są lekkie, delikatne, mają mniej kalorii. A ich przygotowanie? To naprawdę nie zajmuje dużo czasu, w porównaniu z mięsnymi pasztetami, to dosłownie chwila. Do tego idealna jest do nich tania cukinia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Pasztet z cukinii czy mięsny?

Moja teściowa twierdziła, że nie ma lepszego pasztetu niż tradycyjny. Jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, potrzebne jest kilka gatunków mięsa. Trzeba je ugotować, zmielić, doprawić. Za taką robotę zabiera się zawsze przed świętami. Oczywiście nie ma co porównywać smaku pasztetu mięsnego i warzywnego, bo jest zupełnie inny.

Jednak nawet moja teściowa przyznała, że latem z większą ochotą i smakiem zjada się pasztet z cukinii. Jest lekki, delikatny, niskokaloryczny. Cukinię teraz można kupić na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: od sałatek po zapiekanki, a nawet ciasta. Pasztet to kolejny pomysł na to warzywo. Latem warto po nie sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez. W dodatku ma sporo błonnika, który ułatwia trawienie.

Pasztet z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • 4 – 5 łyżek oleju,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • curry, papryka, bazylia - ulubione zioła opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie posól ją i odstaw na kwadrans, aby puściły sok.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż.
  4. Ser żółty również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Cukinię odciśnij na sitku i dodaj do niej starty ser, marchewkę i podsmażoną cebulę.
  6. Do masy wbij jajka, dodaj kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  7. Dopraw masę do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Pasztet z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez ok. 1 godz.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki