PrzepisPrzekąskiPoczęstowałam teściową pasztetem z cukinii. Zachwycała się nim przez tydzień

Poczęstowałam teściową pasztetem z cukinii. Zachwycała się nim przez tydzień

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | thepiwko

09.08.2024 15:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób sceptycznie podchodzi do wegetariańskich odpowiedników klasycznych dań. Wśród nich była także moja teściowa. Pasztet z warzyw, to się nie może udać - jeszcze nie dawno tak twierdziła. Zmieniła zdanie, gdy spróbowała tego pasztetu z cukinii.

Pasztety wegetariańskie o tej porze roku biją na głowę te klasyczne. Są lekkie, delikatne, mają mniej kalorii. A ich przygotowanie? To naprawdę nie zajmuje dużo czasu, w porównaniu z mięsnymi pasztetami, to dosłownie chwila. Do tego idealna jest do nich tania cukinia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasztet z cukinii czy mięsny?

Moja teściowa twierdziła, że nie ma lepszego pasztetu niż tradycyjny. Jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, potrzebne jest kilka gatunków mięsa. Trzeba je ugotować, zmielić, doprawić. Za taką robotę zabiera się zawsze przed świętami. Oczywiście nie ma co porównywać smaku pasztetu mięsnego i warzywnego, bo jest zupełnie inny.

Jednak nawet moja teściowa przyznała, że latem z większą ochotą i smakiem zjada się pasztet z cukinii. Jest lekki, delikatny, niskokaloryczny. Cukinię teraz można kupić na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: od sałatek po zapiekanki, a nawet ciasta. Pasztet to kolejny pomysł na to warzywo. Latem warto po nie sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez. W dodatku ma sporo błonnika, który ułatwia trawienie.

Pasztet z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • 4 – 5 łyżek oleju,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • curry, papryka, bazylia - ulubione zioła opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie posól ją i odstaw na kwadrans, aby puściły sok.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż.
  4. Ser żółty również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Cukinię odciśnij na sitku i dodaj do niej starty ser, marchewkę i podsmażoną cebulę.
  6. Do masy wbij jajka, dodaj kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  7. Dopraw masę do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Pasztet z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez ok. 1 godz.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także