Poczęstowałam teściową pasztetem z cukinii. Zachwycała się nim przez tydzień

Wiele osób sceptycznie podchodzi do wegetariańskich odpowiedników klasycznych dań. Wśród nich była także moja teściowa. Pasztet z warzyw, to się nie może udać - jeszcze nie dawno tak twierdziła. Zmieniła zdanie, gdy spróbowała tego pasztetu z cukinii.

Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | thepiwko
Dorota Gepert

Pasztety wegetariańskie o tej porze roku biją na głowę te klasyczne. Są lekkie, delikatne, mają mniej kalorii. A ich przygotowanie? To naprawdę nie zajmuje dużo czasu, w porównaniu z mięsnymi pasztetami, to dosłownie chwila. Do tego idealna jest do nich tania cukinia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Pasztet z cukinii czy mięsny?

Moja teściowa twierdziła, że nie ma lepszego pasztetu niż tradycyjny. Jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, potrzebne jest kilka gatunków mięsa. Trzeba je ugotować, zmielić, doprawić. Za taką robotę zabiera się zawsze przed świętami. Oczywiście nie ma co porównywać smaku pasztetu mięsnego i warzywnego, bo jest zupełnie inny.

Jednak nawet moja teściowa przyznała, że latem z większą ochotą i smakiem zjada się pasztet z cukinii. Jest lekki, delikatny, niskokaloryczny. Cukinię teraz można kupić na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: od sałatek po zapiekanki, a nawet ciasta. Pasztet to kolejny pomysł na to warzywo. Latem warto po nie sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez. W dodatku ma sporo błonnika, który ułatwia trawienie.

Pasztet z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • 4 – 5 łyżek oleju,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • curry, papryka, bazylia - ulubione zioła opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie posól ją i odstaw na kwadrans, aby puściły sok.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż.
  4. Ser żółty również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Cukinię odciśnij na sitku i dodaj do niej starty ser, marchewkę i podsmażoną cebulę.
  6. Do masy wbij jajka, dodaj kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  7. Dopraw masę do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Pasztet z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez ok. 1 godz.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej