Nie dodaję mąki do placków z cukinii. Mam inny sposób, a wychodzą chrupiące

Ulubiona potrawa z cukinii? Mało kto nie wymieni placków. Te z cukinii są delikatne, lekkie i pasują do wielu sosów. Przepisów na nie jest już bardzo dużo, da się je zrobić także bez mąki. Jak to możliwe? Kluczowa jest pewna czynność podczas przygotowywania składników.

Pyszne i chrupiące placki z cukiniiPyszne i chrupiące placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Przepis na placki nie jest skomplikowany. Wystarczy zetrzeć cukinię i dodać... no właśnie tu możliwości jest sporo. W klasycznym przepisie cukinię miesza się z jajkiem oraz mąką. Jednak ten ostatni składniki wcale nie jest konieczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sposób na chrupkość

Mąka wydaje się konieczna do placków, bo zagęszcza masę. Jednak coraz więcej osób ogranicza spożycie białej mąki. Częstym powodem jest gluten. Potrawy przygotowane bez mąki mają też niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że rośnie poziom glukozy we krwi. Jednak mąka w plackach z cukinii wydaje się niezbędna, bo ma dobry wpływ na ich konsystencję i chrupkość. Jednak można ją zastąpić lub wręcz z niej zrezygnować.

Jak najmniej wody

I nie chodzi tu wcale o zamienniki mąki. Zresztą już niejednokrotnie o tym pisaliśmy. Mąkę można łatwo zastąpić na przykład płatkami owsianymi. Jednak wystarczy przyłożyć się do odpowiedniego potraktowania cukinii, a żaden zagęstnik nie będzie potrzebny. Wiadomo, że to warzywo ma bardzo dużo wody i gdy zostanie jej za dużo, placki są mało chrupiące. Dlatego po starciu trzeba ją dobrze posolić i odstawić na kilka minut, a potem naprawdę solidnie odcisnąć, nawet kilkakrotnie. Do tak potraktowanej cukinii wystarczy dodać jajko, przyprawy, zamieszać i już można piec placki.

Obawiasz się, że masa z samej cukinii będzie za rzadka? Możesz masę zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub użyć startej mozzarelli.

Gorąca patelnia

W tym przepisie oprócz mocno odciśniętej cukinii ważne jest też to, by smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Inaczej mogą się po prostu rozpadać. Ten niepożądany efekt znamy także z przygotowywania placków ziemniaczanych. Do smażenia placków nadaje się masło klarowane, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • 600 g startej cukinii,
  • 100 g cebuli, opcjonalnie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka
  • tłuszczu do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta curry,
  • kilka gałązek koperku, kolendry lub natki.

Opcjonalnie:

  • 1-2 łyżki łupin babki jajowatej lub startego sera mozzarela


Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię umyj, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją do miski, posól i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie cukinia puści wodę, którą trzeba dokładnie odcisnąć. Można do tego użyć ręczników papierowych, tak by wody zostało jak najmniej.
  2. Potem dodaj do cukinii jajka oraz posiekaną cebulę, jeśli jej używasz. Masę dopraw przyprawami oraz dołóż posiekane zioła i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki z obu strony na złocisty kolor.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna