Wymieszaj dwa zdrowe warzywa i zrób placki. To pyszne połączenie zdziwi całą rodzinę

Latem trwa u ciebie festiwal placków warzywnych? Wiadomo, to najlepsza pora na te ziemniaczane i z cukinii. Są pyszne, ale gdy się już trochę znudzą, mamy świetną propozycję. To połączenie dwóch zielonych warzyw na patelni sprawdza się wybitnie. Wypróbuj koniecznie.

Placki przygotowuje się bardzo szybko. Placki przygotowuje się bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved
Dorota Gepert

Placki to tak prosta potrawa, że da się ją przygotować nawet bez przepisu. Wystarczą starte warzywa, mąka i jajko. A jakie warzywa można wykorzystać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Znane i lubiane zielone warzywa

Najbardziej popularne są placki ziemniaczane, ale zaraz za nimi miejsce zajmują te z cukinii. Jednak na placki nadaje się większość warzyw, a często o tym zapominamy. Świetnie sprawdzają się także mieszanki. Znudziły ci się trochę placki z cukinii? Dodaj do niej starty brokuł. To nie będzie zupełnie inne danie, ale smak się odmieni.

Po brokuły najczęściej sięgasz przygotowując sałatki lub zupę. Wtedy trzeba je ugotować. Zapominamy często, że te warzywa można jeść na surowo. Oczywiście nie jest to zbyt często praktykowane, bo brokuł o wiele lepiej smakuje, gdy jest krótko podgotowany. Jednak kiedy przygotowujemy placki, to nie jest potrzebne. Warzywo wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarka przyda się przede wszystkim do starcia łodygi brokułu. Do placków da się wykorzystać całe warzywo, bez resztek, czyli bardzo ekologicznie.

W roli głównej placki z zielonych warzyw

Co jest kluczowe w przygotowywaniu placków? Choć w doborze składników masz dużo wolności, to trzeba zadbać o konsystencję. Masa powinna być dość gęsta. Dopraw ją odpowiednio, wykorzystaj też świeże zioła. Placki mogą być nawet samodzielnym daniem głównym np. z porcją sałaty czy rukoli lub z jogurtem i plasterkami łososia. Sprawdzą się też jako dodatek do delikatnego sosu mięsnego.

Przepis na placki z mieszanych warzyw

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia,
  • 1 nieduży brokuł,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • połowa szklanki mąki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku, natki lub bazylii,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oprósz ją solą, przełóż na sitko, pozostaw na 10 minut. Potem odciśnij z niej nadmiar płynu.
  2. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Drobno je posiekaj, a łodygę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też zetrzeć całe warzywo.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Rozdrobnione warzywa wymieszaj. Dodaj do nich jajka, mąkę, drobno pokrojone zioła. Masę dopraw do smaku i dobrze ją wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje warzywnej masy i formuj placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron zarumienione.


Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione