Wymieszaj dwa zdrowe warzywa i zrób placki. To pyszne połączenie zdziwi całą rodzinę

Latem trwa u ciebie festiwal placków warzywnych? Wiadomo, to najlepsza pora na te ziemniaczane i z cukinii. Są pyszne, ale gdy się już trochę znudzą, mamy świetną propozycję. To połączenie dwóch zielonych warzyw na patelni sprawdza się wybitnie. Wypróbuj koniecznie.

Placki przygotowuje się bardzo szybko. Placki przygotowuje się bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved
Dorota Gepert

Placki to tak prosta potrawa, że da się ją przygotować nawet bez przepisu. Wystarczą starte warzywa, mąka i jajko. A jakie warzywa można wykorzystać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Znane i lubiane zielone warzywa

Najbardziej popularne są placki ziemniaczane, ale zaraz za nimi miejsce zajmują te z cukinii. Jednak na placki nadaje się większość warzyw, a często o tym zapominamy. Świetnie sprawdzają się także mieszanki. Znudziły ci się trochę placki z cukinii? Dodaj do niej starty brokuł. To nie będzie zupełnie inne danie, ale smak się odmieni.

Po brokuły najczęściej sięgasz przygotowując sałatki lub zupę. Wtedy trzeba je ugotować. Zapominamy często, że te warzywa można jeść na surowo. Oczywiście nie jest to zbyt często praktykowane, bo brokuł o wiele lepiej smakuje, gdy jest krótko podgotowany. Jednak kiedy przygotowujemy placki, to nie jest potrzebne. Warzywo wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarka przyda się przede wszystkim do starcia łodygi brokułu. Do placków da się wykorzystać całe warzywo, bez resztek, czyli bardzo ekologicznie.

W roli głównej placki z zielonych warzyw

Co jest kluczowe w przygotowywaniu placków? Choć w doborze składników masz dużo wolności, to trzeba zadbać o konsystencję. Masa powinna być dość gęsta. Dopraw ją odpowiednio, wykorzystaj też świeże zioła. Placki mogą być nawet samodzielnym daniem głównym np. z porcją sałaty czy rukoli lub z jogurtem i plasterkami łososia. Sprawdzą się też jako dodatek do delikatnego sosu mięsnego.

Przepis na placki z mieszanych warzyw

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia,
  • 1 nieduży brokuł,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • połowa szklanki mąki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku, natki lub bazylii,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oprósz ją solą, przełóż na sitko, pozostaw na 10 minut. Potem odciśnij z niej nadmiar płynu.
  2. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Drobno je posiekaj, a łodygę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też zetrzeć całe warzywo.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Rozdrobnione warzywa wymieszaj. Dodaj do nich jajka, mąkę, drobno pokrojone zioła. Masę dopraw do smaku i dobrze ją wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje warzywnej masy i formuj placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron zarumienione.


Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa