Wymieszaj dwa zdrowe warzywa i zrób placki. To pyszne połączenie zdziwi całą rodzinę
Latem trwa u ciebie festiwal placków warzywnych? Wiadomo, to najlepsza pora na te ziemniaczane i z cukinii. Są pyszne, ale gdy się już trochę znudzą, mamy świetną propozycję. To połączenie dwóch zielonych warzyw na patelni sprawdza się wybitnie. Wypróbuj koniecznie.
01.08.2024 17:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Placki to tak prosta potrawa, że da się ją przygotować nawet bez przepisu. Wystarczą starte warzywa, mąka i jajko. A jakie warzywa można wykorzystać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znane i lubiane zielone warzywa
Najbardziej popularne są placki ziemniaczane, ale zaraz za nimi miejsce zajmują te z cukinii. Jednak na placki nadaje się większość warzyw, a często o tym zapominamy. Świetnie sprawdzają się także mieszanki. Znudziły ci się trochę placki z cukinii? Dodaj do niej starty brokuł. To nie będzie zupełnie inne danie, ale smak się odmieni.
Po brokuły najczęściej sięgasz przygotowując sałatki lub zupę. Wtedy trzeba je ugotować. Zapominamy często, że te warzywa można jeść na surowo. Oczywiście nie jest to zbyt często praktykowane, bo brokuł o wiele lepiej smakuje, gdy jest krótko podgotowany. Jednak kiedy przygotowujemy placki, to nie jest potrzebne. Warzywo wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarka przyda się przede wszystkim do starcia łodygi brokułu. Do placków da się wykorzystać całe warzywo, bez resztek, czyli bardzo ekologicznie.
W roli głównej placki z zielonych warzyw
Co jest kluczowe w przygotowywaniu placków? Choć w doborze składników masz dużo wolności, to trzeba zadbać o konsystencję. Masa powinna być dość gęsta. Dopraw ją odpowiednio, wykorzystaj też świeże zioła. Placki mogą być nawet samodzielnym daniem głównym np. z porcją sałaty czy rukoli lub z jogurtem i plasterkami łososia. Sprawdzą się też jako dodatek do delikatnego sosu mięsnego.
Przepis na placki z mieszanych warzyw
Składniki:
- średniej wielkości cukinia,
- 1 nieduży brokuł,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- połowa szklanki mąki,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka gałązek koperku, natki lub bazylii,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oprósz ją solą, przełóż na sitko, pozostaw na 10 minut. Potem odciśnij z niej nadmiar płynu.
- Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Drobno je posiekaj, a łodygę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też zetrzeć całe warzywo.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Rozdrobnione warzywa wymieszaj. Dodaj do nich jajka, mąkę, drobno pokrojone zioła. Masę dopraw do smaku i dobrze ją wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje warzywnej masy i formuj placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron zarumienione.