Wymieszaj dwa zdrowe warzywa i zrób placki. To pyszne połączenie zdziwi całą rodzinę

Latem trwa u ciebie festiwal placków warzywnych? Wiadomo, to najlepsza pora na te ziemniaczane i z cukinii. Są pyszne, ale gdy się już trochę znudzą, mamy świetną propozycję. To połączenie dwóch zielonych warzyw na patelni sprawdza się wybitnie. Wypróbuj koniecznie.

Placki przygotowuje się bardzo szybko. Placki przygotowuje się bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved
Dorota Gepert

Placki to tak prosta potrawa, że da się ją przygotować nawet bez przepisu. Wystarczą starte warzywa, mąka i jajko. A jakie warzywa można wykorzystać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Znane i lubiane zielone warzywa

Najbardziej popularne są placki ziemniaczane, ale zaraz za nimi miejsce zajmują te z cukinii. Jednak na placki nadaje się większość warzyw, a często o tym zapominamy. Świetnie sprawdzają się także mieszanki. Znudziły ci się trochę placki z cukinii? Dodaj do niej starty brokuł. To nie będzie zupełnie inne danie, ale smak się odmieni.

Po brokuły najczęściej sięgasz przygotowując sałatki lub zupę. Wtedy trzeba je ugotować. Zapominamy często, że te warzywa można jeść na surowo. Oczywiście nie jest to zbyt często praktykowane, bo brokuł o wiele lepiej smakuje, gdy jest krótko podgotowany. Jednak kiedy przygotowujemy placki, to nie jest potrzebne. Warzywo wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarka przyda się przede wszystkim do starcia łodygi brokułu. Do placków da się wykorzystać całe warzywo, bez resztek, czyli bardzo ekologicznie.

W roli głównej placki z zielonych warzyw

Co jest kluczowe w przygotowywaniu placków? Choć w doborze składników masz dużo wolności, to trzeba zadbać o konsystencję. Masa powinna być dość gęsta. Dopraw ją odpowiednio, wykorzystaj też świeże zioła. Placki mogą być nawet samodzielnym daniem głównym np. z porcją sałaty czy rukoli lub z jogurtem i plasterkami łososia. Sprawdzą się też jako dodatek do delikatnego sosu mięsnego.

Przepis na placki z mieszanych warzyw

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia,
  • 1 nieduży brokuł,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • połowa szklanki mąki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku, natki lub bazylii,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oprósz ją solą, przełóż na sitko, pozostaw na 10 minut. Potem odciśnij z niej nadmiar płynu.
  2. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Drobno je posiekaj, a łodygę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też zetrzeć całe warzywo.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Rozdrobnione warzywa wymieszaj. Dodaj do nich jajka, mąkę, drobno pokrojone zioła. Masę dopraw do smaku i dobrze ją wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje warzywnej masy i formuj placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron zarumienione.


Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟