Te placki z cukinii są mniej kaloryczne. To zasługa niewielkiej zmiany
Placki z cukinii? Latem można jeść je na okrągło i wcale nie tylko na obiad. Jednak choć ich głównym składnikiem jest delikatne i lekkie warzywo, są smażone i często podawane ze śmietaną. Pysznie, ale wcale niekoniecznie dietetycznie. Jednak można przygotować je trochę inaczej. Drobne korekty sprawią, że placki będą lżejsze, sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej.
25.07.2024 12:39
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Pewnie przygotowałaś z niej już niejedną potrawę. To niezwykle wszechstronne warzywo - nadaje się do zup, sałatek, pasztetów, dań jednogarnkowych, a nawet ciasta. Jednak wciąż jedno z najpopularniejszych dań z cukinii to placki. Mało kto ich nie lubi, a przygotowanie jest banalnie proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast mąki
Przepis na placki z cukinii? Właściwie nie jest potrzebny. Wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z jajkiem oraz mąką. Ten ostatni składnik warto wymienić na płatki owsiane. Najlepiej sprawdzają się te zwykłe lub górskie, które zawierają więcej cennych składników odżywczych niż przetworzone płatki owsiane błyskawiczne. Wtedy placki będą znacznie lżejsze. Obawiasz się, że tak przygotowane placki będą mniej chrupkie? Do masy dodaj łyżkę jogurtu naturalnego.
Patelnia? Niekoniecznie
Kolejny punkt to smażenie. W upalne dni lepiej unikać stania przy rozgrzanej patelni. Placki usmażone na oleju są też bardziej kaloryczne. Dlatego warto przygotować je w piekarniku, będą soczyste i równie smaczne. Trzeci punkt do zmiany to śmietana. Ten dodatek sprawia, że danie staje się dość ciężkie. Korzystniej dla figury przygotować dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub skyru. Placki możesz też podać bez sosu. Świetnie smakują na przykład z porcją sałaty czy rukoli i plasterkami łososia.
Pieczone placki z cukinii
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- po kilka gałązek natki pietruszki, mięty, koperku
- sól, pieprz, curry do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj startą cebulę.
- Warzywa wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru soku, dodaj jajka, płatki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną zieleninę.
- Masę wymieszaj, dopraw przyprawami. Na blaszkę rozłóż papier do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj placuszki. Piecz je w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.