Podkręci smak każdej sałatki i przyspieszy metabolizm. Wiele osób krzywi się na sam widok
Nie warto przechodzić obok nich obojętnie. Nie dość, że poprawiają trawienie, nie dość, że są witaminową bombą, to wykazują działanie antystarzeniowe, a dzięki pikantnym nutom dodają sałatkom lekkiej wyrazistości. Nie żałuj sobie, możesz jeść je garściami. A mowa o... liściach rukoli.
24.06.2024 16:14
Pora zmniejszyć dystans do zielonych liści. Niestety nadal obciążone są złą sławą, być może wiele osób kojarzy je z dietami cud sprzed lat, kiedy to sałaty były wyznacznikiem restrykcyjnych planów żywieniowych. Dzisiaj już wiemy, że dieta ma niewiele wspólnego z głodzeniem się, a same sałaty warto włączyć do diety, bo po prostu są bardzo zdrowe. I mimo że to "tylko" zielone liście, uznaje się je za najzdrowsze warzywa świata. Wśród nich jest również rukola, którą możemy hodować w domowym ogródku, a która doskonale wpływa m.in. na zdrowie jelit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co dobra jest rukola? Właściwości zdrowotne zielonych warzyw liściastych
Badania opublikowane w "Nature Chemikal Biology" wskazują, że zielone warzywa liściaste, w tym również rukola, zawierają sulfochinowozę (SQ), czyli unikalny związek cukru, który korzystnie oddziałuje na bakterie jelitowe, pobudzając je do działania, usprawniając tym samym trawienie i przyspieszając metabolizm. Co więcej, regularne spożywanie rukoli może ograniczyć ilość złych bakterii odpowiedzialnych za niektóre stany chorobowe.
Zielone warzywa liściaste, w tym rukola, zaliczane są do żywności przeciwzapalnej, czyli bogatej w związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego. Susan Bowerman, dyrektorka ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w "Herbalife", wyjaśnia na łamach portalu parade.com, że warzywa te są bogate w fitoskładniki oraz beta-karoten, który w razie potrzeby organizm przekształca w witaminę A, a także minerały, błonnik oraz wodę. Ponadto badania naukowe potwierdzają związek pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw liściastych a długowiecznością.
Dlaczego jeszcze warto codziennie spożywać rukolę? 100 g zielonych liści pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 50 proc. zapotrzebowania na witaminę A oraz 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i kwas foliowy. Rukola wykazuje również działa bakteriobójcze, a związki, które odpowiadają za tę właściwość, są również związane z jej charakterystycznym pikantnym smakiem.
Z czym najlepiej smakuje rukola? Zastosowanie rukoli w kuchni
Rukola, jak wiele innych zielonych liści, doskonale sprawdzi się jako baza wyrazistego pesto. Najczęściej spożywa się ją na surowo w formie dodatku do sałatek, kanapek, pizzy, koktajli warzywnych czy warzywno-owocowych. Rukola ma lekko pikantny smak, dlatego też stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań, wystarczy kilka niewielkich liści, by dodać potrawie orzeźwienia i wyrazistości.
Rukolę można również poddać obróbce termicznej. Nadaje się do krótkotrwałego smażenia, najlepiej na oliwie lub oleju rzepakowym. Tak przygotowaną można podać do sałatki z pieczonych pomidorów lub miękkich serów. Jeśli zastanawiasz się, jak łatwo włączyć rukolę do diety, dodaj ją np. pod koniec smażenia do jajecznicy, wsuń między kromkę a plaster wędliny lub oprósz nią zupę pomidorową (jak natką pietruszki).