WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Podkręci smak każdej sałatki i przyspieszy metabolizm. Wiele osób krzywi się na sam widok

Nie warto przechodzić obok nich obojętnie. Nie dość, że poprawiają trawienie, nie dość, że są witaminową bombą, to wykazują działanie antystarzeniowe, a dzięki pikantnym nutom dodają sałatkom lekkiej wyrazistości. Nie żałuj sobie, możesz jeść je garściami. A mowa o... liściach rukoli.

Dodaj do sałatki, a odmienisz jej smakDodaj do sałatki, a odmienisz jej smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pora zmniejszyć dystans do zielonych liści. Niestety nadal obciążone są złą sławą, być może wiele osób kojarzy je z dietami cud sprzed lat, kiedy to sałaty były wyznacznikiem restrykcyjnych planów żywieniowych. Dzisiaj już wiemy, że dieta ma niewiele wspólnego z głodzeniem się, a same sałaty warto włączyć do diety, bo po prostu są bardzo zdrowe. I mimo że to "tylko" zielone liście, uznaje się je za najzdrowsze warzywa świata. Wśród nich jest również rukola, którą możemy hodować w domowym ogródku, a która doskonale wpływa m.in. na zdrowie jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Na co dobra jest rukola? Właściwości zdrowotne zielonych warzyw liściastych

Badania opublikowane w "Nature Chemikal Biology" wskazują, że zielone warzywa liściaste, w tym również rukola, zawierają sulfochinowozę (SQ), czyli unikalny związek cukru, który korzystnie oddziałuje na bakterie jelitowe, pobudzając je do działania, usprawniając tym samym trawienie i przyspieszając metabolizm. Co więcej, regularne spożywanie rukoli może ograniczyć ilość złych bakterii odpowiedzialnych za niektóre stany chorobowe.

Zielone warzywa liściaste, w tym rukola, zaliczane są do żywności przeciwzapalnej, czyli bogatej w związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego. Susan Bowerman, dyrektorka ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w "Herbalife", wyjaśnia na łamach portalu parade.com, że warzywa te są bogate w fitoskładniki oraz beta-karoten, który w razie potrzeby organizm przekształca w witaminę A, a także minerały, błonnik oraz wodę. Ponadto badania naukowe potwierdzają związek pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw liściastych a długowiecznością.

Dlaczego jeszcze warto codziennie spożywać rukolę? 100 g zielonych liści pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 50 proc. zapotrzebowania na witaminę A oraz 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i kwas foliowy. Rukola wykazuje również działa bakteriobójcze, a związki, które odpowiadają za tę właściwość, są również związane z jej charakterystycznym pikantnym smakiem.

Rukola to źródło witamin i minerałów
Rukola to źródło witamin i minerałów © Canva | nata_vkusidey

Z czym najlepiej smakuje rukola? Zastosowanie rukoli w kuchni

Rukola, jak wiele innych zielonych liści, doskonale sprawdzi się jako baza wyrazistego pesto. Najczęściej spożywa się ją na surowo w formie dodatku do sałatek, kanapek, pizzy, koktajli warzywnych czy warzywno-owocowych. Rukola ma lekko pikantny smak, dlatego też stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań, wystarczy kilka niewielkich liści, by dodać potrawie orzeźwienia i wyrazistości.

Rukolę można również poddać obróbce termicznej. Nadaje się do krótkotrwałego smażenia, najlepiej na oliwie lub oleju rzepakowym. Tak przygotowaną można podać do sałatki z pieczonych pomidorów lub miękkich serów. Jeśli zastanawiasz się, jak łatwo włączyć rukolę do diety, dodaj ją np. pod koniec smażenia do jajecznicy, wsuń między kromkę a plaster wędliny lub oprósz nią zupę pomidorową (jak natką pietruszki).

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki