PrzepisProste przepisyMoja mama robi owoce na zimę tylko w ten sposób. Mimo upływu lat ma figurę nastolatki

Moja mama robi owoce na zimę tylko w ten sposób. Mimo upływu lat ma figurę nastolatki

Janginizacja owoców na zimę
Janginizacja owoców na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

24.06.2024 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szczypta soli, słodkie, dojrzałe owoce i prosty sposób przyrządzania - tyle wystarczy, by przygotować pyszne przetwory owocowe na zapas. Na czym polega janginizacja?

Janginizacja - co to jest?

Sam termin "janginizacja" wywodzi się ze świata makrobiotyki, a odnosi się do utrzymania równowagi energetycznej pomiędzy pierwiastkami yin i yang. Żywność określana jako yin to zimne pokarmy, zaś yang gorące – dodatkowo energię tych produktów wzmacnia się dzięki gotowaniu, duszeniu lub podgrzewaniu bez dodatków.

Janginizacja polega na duszeniu owoców (lub warzyw) we własnym soku z odrobiną soli. Dlaczego właśnie soli? Ponieważ doskonale sprawdza się ona w roli naturalnego konserwantu. Co więcej, taka naturalna konserwacja sprawia, że janginizowane owoce są idealne dla diabetyków – konsekwencją działania soli jest wytrącanie się naturalnego cukru z owoców. Janginizacja jest świetną metodą na zdrowe owoce zimą, które nie są dostępne w osiedlowym warzywniaku. Gdy w sklepach brakuje świeżych, krajowych owoców i większości warzyw, można wtedy liczyć na zdrowe przetwory z własnej spiżarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednym słowem janginizacja to doskonały sposób na przygotowanie owocowych przetworów bez wzbogacania ich dodatkowym cukrem. Sekretem smacznego przetworu są w tym przypadku oczywiście odpowiednio dobrane owoce, które powinny być słodkie i dojrzałe. Podczas procesu janginizacji owoce nie tracą swoich właściwości - naturalnego koloru i oczywiście smaku.

Jakie owoce będą najlepsze?

Najbardziej polecane owoce do janginizowania to słodkie, dojrzałe okazy, takie jak truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, brzoskwinie, morele, czereśnie, wiśnie, gruszki, winogrona i jabłka. Przetwory można przygotować z pojedynczych gatunków owoców, albo można je miksować według uznania, tworząc np. kompozycje z leśnych owoców, jak jagody i borówka, brzoskwinia z morelą, albo gruszka z jabłkiem. Zaleca się, by unikać owoców o kwaśnym smaku, jak choćby porzeczki, śliwki czy pigwy, ponieważ ich dodanie wymaga dosłodzenia. Zatem jaka konfitura będzie najlepsza? To już zależy od indywidualnego smaku i gustu, ale warto przetestować kilka możliwości, by wybrać swój ulubiony.

Janginizowanie owoców – przygotowanie

Proces janginizowania, czyli duszenie wybranych owoców w ich własnym soku (z odrobiną soli i ewentualnie dodatkiem wody na początku duszenia) nie wymaga dużo czasu. Podczas duszenia nie dodajemy cukru, ale osoby, które nie przepadają za naturalną kwasowością niektórych owoców (np. porzeczek) mogą osłodzić je erytrytolem. Erytrytol jest zdrowym zamiennikiem cukru, który nie wpłynie na wzrost wartości kalorycznej.

Jeśli zaś chodzi o dodanie soli, która jest bardzo istotnym punktem janginizacji, to tak zwana szczypta przypada na kilogram owoców. W tym przypadku sprawdzi się nawet najzwyklejsza odmiana kuchenna, ale zdecydowanie bardziej polecane dla zdrowia są wszelkie odmiany zawierające makro- i mikroelementy – jak np. sól himalajska, kłodawska, albo morska.

Janginizacja – krok po kroku

Jak już wspomnieliśmy owocami, które najlepiej nadają się do procesu janginizacji są owoce z dużą ilości fruktozy, a szczególnie polecane są te sezonowe. Owoce przed janginizacją należy odpowiednio przygotować – umyć, osuszyć i w razie konieczności pozbawić pestek lub szypułek. Większe owoce

warto pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy przełożyć je do garnka z grubym dnem i dodać szczyptę soli. Na samo duszenie powinniśmy przeznaczyć około 20 - 40 minut. Garnek trzeba przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu.

Podczas obróbki termicznej owoce stają się miękkie, a niektóre się rozpadają (najbardziej delikatne truskawki, maliny, jagody); wszystkie jednak zachowują swój kolor i smak. Z tego względu wymagają mieszania drewnianą łyżką, dość często, ale ostrożnie. Przygotowane z nich przetwory wyglądają naturalnie i tak też smakują.

Janginizacja truskawek - przepis

Składniki:

  • Dowolna ilość świeżych, wyselekcjonowanych truskawek,
  • sól (1 g na każdy kilogram owoców).

Przygotowanie:

Starannie wybrane truskawki dokładnie umyj i osusz. Usuń szypułki i przekrój owoce na mniejsze kawałki. Włóż owoce do garnka i dodaj soli. Ustaw palnik na najniższą moc i postaw na nim garnek. Zawartość garnka regularnie mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką, tak by nie przywarły do dna. Jeśli zaczynają przywierać do dna, wlej odrobinę wody. Następnie gotuj owoce do czasu, aż puszczą sok i będą miały pożądaną konsystencję. Tak przyrządzone owoce umieść w słoikach i dokładnie zakręć.

Słoiki, które zamierzasz poddać procesowi pasteryzacji włóż do garnka z gorącą wodą - dużego garnka, w którym woda będzie sięgała do poziomu nakrętki słoika (ale nie powinna jej przykrywać). Słoiki pozostaw na około 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij je z garnka i postaw do góry dnem. Zostaw je w takiej pozycji tak długo, aż całkiem ostygną. Przygotowane przetwory schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu – możesz je trzymać do roku.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także