Przygotuj dżem z zapomnianego owocu z dzieciństwa. Wychodzi idealnie gładki i przyjemnie kwaśny

Ten dżem smakuje doskonale i na kanapkach, i w naleśnikach. Jest gładki, dobrze przetarty, posiada idealny balans słodkości i kwaśności. Aż chcę się go jeść! I pewnie zastanawiasz się tylko, z czego powstał. Naprawdę już aż tak mocno zapomniałeś o tym zdrowym owocu z dzieciństwa?

Dżem z zapomnianego owocu z dzieciństwaDżem z zapomnianego owocu z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Canva | Odile PIQUELMAN

Przyznaj, kiedy ostatnio jadłeś czerwoną porzeczkę? W dzieciństwie wszyscy robiliśmy to bardzo często, bo kiedy przychodził sezon, a krzaki w ogrodzie babci pokrywały się niewielkimi, czerwonymi punkcikami, na pałaszowaniu tych kwaśnych owocków (i oczywiście równie dziś zapomnianego agrestu) mogliśmy spędzać całe dnie. A dzisiaj? Cóż, sam wiesz, jak jest dzisiaj. Nawet tak charakterystyczny smak może zostać zapomniany i coś czujemy, że jeśli nic z tym faktem nie zrobimy, to tak się właśnie wkrótce stanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Oczywiście to nie jest tak, że czerwona porzeczka przestała nam smakować. Po prostu średnio mamy okazję do tego, by ją jeść. Choćby porzeczka znalazła się w warzywniaczku, do którego chodzimy, jakoś nam z nią nie po drodze. I właśnie tym chcemy się dzisiaj zająć: odczarowaniem tego złego uroku.

Sposób na czerwoną porzeczkę

Żeby powrócić do jedzenia czerwonej porzeczki — a warto, bo to samo zdrowie — nie można liczyć na to, że będziemy ją jeść jak za dawnych lat, prosto z krzaczka, bez umiaru. Trzeba więc przygotować z niej jakiś przetwór. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się w postaci dżemu. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że ten produkt musimy dobrze przetrzeć. Dzięki temu zabiegowi nasz dżemik będzie miał gładką konsystencję i aż miło się będzie go jadło.

Dżem z czerwonej porzeczki

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka pektyny.
Dżem z czerwonej porzeczki - doskonale smaczny i przyjemnie kwaśny
Dżem z czerwonej porzeczki - doskonale smaczny i przyjemnie kwaśny © Canva | Timolina

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
  2. Zasyp czerwoną porzeczkę cukrem i zacznij gotować. Rób to na małym ogniu. Owoce będą potrzebowały około 2 godzin, żeby się rozpaść i utworzyć konsystencję dżemu.
  3. Jeśli chcesz, żeby dżem był maksymalnie gładki, musisz go jeszcze przetrzeć przez sito. Oczywiście w takim przypadku musisz poczekać, aż ostygnie.
  4. Przetarty dżem z powrotem umieść w garnku i zagotuj. Dodaj pektynę (chyba że konsystencja już ci odpowiada), trzymaj na ogniu przez 2 minuty i gotowe.
  5. Gotowy dżem porzeczkowy przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj 40 minut we wrzątku. Powodzenia!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej