Przygotuj dżem z zapomnianego owocu z dzieciństwa. Wychodzi idealnie gładki i przyjemnie kwaśny
Ten dżem smakuje doskonale i na kanapkach, i w naleśnikach. Jest gładki, dobrze przetarty, posiada idealny balans słodkości i kwaśności. Aż chcę się go jeść! I pewnie zastanawiasz się tylko, z czego powstał. Naprawdę już aż tak mocno zapomniałeś o tym zdrowym owocu z dzieciństwa?
11.06.2024 | aktual.: 11.06.2024 08:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przyznaj, kiedy ostatnio jadłeś czerwoną porzeczkę? W dzieciństwie wszyscy robiliśmy to bardzo często, bo kiedy przychodził sezon, a krzaki w ogrodzie babci pokrywały się niewielkimi, czerwonymi punkcikami, na pałaszowaniu tych kwaśnych owocków (i oczywiście równie dziś zapomnianego agrestu) mogliśmy spędzać całe dnie. A dzisiaj? Cóż, sam wiesz, jak jest dzisiaj. Nawet tak charakterystyczny smak może zostać zapomniany i coś czujemy, że jeśli nic z tym faktem nie zrobimy, to tak się właśnie wkrótce stanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście to nie jest tak, że czerwona porzeczka przestała nam smakować. Po prostu średnio mamy okazję do tego, by ją jeść. Choćby porzeczka znalazła się w warzywniaczku, do którego chodzimy, jakoś nam z nią nie po drodze. I właśnie tym chcemy się dzisiaj zająć: odczarowaniem tego złego uroku.
Sposób na czerwoną porzeczkę
Żeby powrócić do jedzenia czerwonej porzeczki — a warto, bo to samo zdrowie — nie można liczyć na to, że będziemy ją jeść jak za dawnych lat, prosto z krzaczka, bez umiaru. Trzeba więc przygotować z niej jakiś przetwór. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się w postaci dżemu. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że ten produkt musimy dobrze przetrzeć. Dzięki temu zabiegowi nasz dżemik będzie miał gładką konsystencję i aż miło się będzie go jadło.
Dżem z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka pektyny.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
- Zasyp czerwoną porzeczkę cukrem i zacznij gotować. Rób to na małym ogniu. Owoce będą potrzebowały około 2 godzin, żeby się rozpaść i utworzyć konsystencję dżemu.
- Jeśli chcesz, żeby dżem był maksymalnie gładki, musisz go jeszcze przetrzeć przez sito. Oczywiście w takim przypadku musisz poczekać, aż ostygnie.
- Przetarty dżem z powrotem umieść w garnku i zagotuj. Dodaj pektynę (chyba że konsystencja już ci odpowiada), trzymaj na ogniu przez 2 minuty i gotowe.
- Gotowy dżem porzeczkowy przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj 40 minut we wrzątku. Powodzenia!