Kiedyś rósł w każdym ogródku, dziś mało kto pamięta, jak wygląda i smakuje. Najlepszy owoc na odchudzanie

Pamiętasz ten owoc z babcinego ogródka? Kiedyś zajadaliśmy się nim bez końca, dzisiaj wszyscy omijają go szerokim łukiem. Warto zmienić tę rzeczywistość, bo agrest to owoc nie tylko bardzo smaczny, ale i niezwykle zdrowy.

Agrest - zapomniany owoc z babcinego ogroduAgrest - zapomniany owoc z babcinego ogrodu
Źródło zdjęć: © Canva | yogesh_more

Dlaczego dzisiaj agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś? Czy to dlatego, że nie jest równie słodki, co inne sezonowe owoce leśne? A może coś przestało nam odpowiadać w jego wyglądzie? Nawet długie rozważania na ten temat nie przyniosą nam odpowiedzi na wszystkie dręczące pytania. Przyjmijmy więc po prostu, że agrest to ten sam "casus", co czerwona porzeczka, którą za dzieciaka mogliśmy jeść bez końca, a dzisiaj jej wyjątkowo kwaśny smak odpowiada już zaledwie niektórym z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Dlaczego warto powrócić do regularnego jedzenie agrestu w sezonie? To proste. Ponieważ te owoc — tak samo zresztą jak czerwona porzeczka — ma pewne wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które sprawiają, że po prostu żal jest z niego rezygnować. Nasza rada? Cytując Beth Hoffman: nie dorastajmy zbyt szybko. I cieszmy się z agrestu równie mocno co wtedy, gdy byliśmy dziećmi.

Agrest — dlaczego warto go jeść?

Pierwszą niepodważalną zaletą jedzenia agrestu jest jego wyjątkowo obfita zawartość witamin. Już samego kwasu askorbinowego jest w agreście blisko 20 razy tyle, co w pomarańczy! Ponadto agrest to jeszcze witaminy z grupy B, a także A i E. Nie brakuje w nim również związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W agreście znajdziemy duże pokłady żelaza miedzi, potasu, fosforu i magnezu. Warte wspomnienia się także flawonoidy, które charakteryzuje potężne działanie przeciwutleniające.

Agrest zawiera znacznie więcej witaminy C niż pomarańcza
Agrest zawiera znacznie więcej witaminy C niż pomarańcza © Licencjodawca | MrGajowy3

Według specjalistów dojrzały agrest działa także antynowotworowo. Takie owoce zawierają bowiem serotoninę, kwas elagowy i kumarynowy, które poza tym, że dobrze oddziałują na układ nerwowy, mogą nas chronić przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony komórek rakowych.

Agrest na płaski brzuch

O agreście często mówi się także w kontekście diety odchudzającej. Dlaczego? Ze względu na to, że te niepozorne owoce zawierają zaskakująco dużo błonnika pokarmowego składnika numer jeden jeśli chodzi o odchudzanie. To właśnie dzięki błonnikowi pozostajemy długo najedzeni i unikamy spożywania niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Do tego warto wspomnieć, że agrest jest owocem niskokalorycznym. To wszystko stanowi doskonałą mieszankę odchudzającą, z której aż żal byłoby nie skorzystać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości