Kiedyś rósł w każdym ogródku, dziś mało kto pamięta, jak wygląda i smakuje. Najlepszy owoc na odchudzanie

Pamiętasz ten owoc z babcinego ogródka? Kiedyś zajadaliśmy się nim bez końca, dzisiaj wszyscy omijają go szerokim łukiem. Warto zmienić tę rzeczywistość, bo agrest to owoc nie tylko bardzo smaczny, ale i niezwykle zdrowy.

Agrest - zapomniany owoc z babcinego ogroduAgrest - zapomniany owoc z babcinego ogrodu
Źródło zdjęć: © Canva | yogesh_more

Dlaczego dzisiaj agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś? Czy to dlatego, że nie jest równie słodki, co inne sezonowe owoce leśne? A może coś przestało nam odpowiadać w jego wyglądzie? Nawet długie rozważania na ten temat nie przyniosą nam odpowiedzi na wszystkie dręczące pytania. Przyjmijmy więc po prostu, że agrest to ten sam "casus", co czerwona porzeczka, którą za dzieciaka mogliśmy jeść bez końca, a dzisiaj jej wyjątkowo kwaśny smak odpowiada już zaledwie niektórym z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Dlaczego warto powrócić do regularnego jedzenie agrestu w sezonie? To proste. Ponieważ te owoc — tak samo zresztą jak czerwona porzeczka — ma pewne wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które sprawiają, że po prostu żal jest z niego rezygnować. Nasza rada? Cytując Beth Hoffman: nie dorastajmy zbyt szybko. I cieszmy się z agrestu równie mocno co wtedy, gdy byliśmy dziećmi.

Agrest — dlaczego warto go jeść?

Pierwszą niepodważalną zaletą jedzenia agrestu jest jego wyjątkowo obfita zawartość witamin. Już samego kwasu askorbinowego jest w agreście blisko 20 razy tyle, co w pomarańczy! Ponadto agrest to jeszcze witaminy z grupy B, a także A i E. Nie brakuje w nim również związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W agreście znajdziemy duże pokłady żelaza miedzi, potasu, fosforu i magnezu. Warte wspomnienia się także flawonoidy, które charakteryzuje potężne działanie przeciwutleniające.

Agrest zawiera znacznie więcej witaminy C niż pomarańcza
Agrest zawiera znacznie więcej witaminy C niż pomarańcza © Licencjodawca | MrGajowy3

Według specjalistów dojrzały agrest działa także antynowotworowo. Takie owoce zawierają bowiem serotoninę, kwas elagowy i kumarynowy, które poza tym, że dobrze oddziałują na układ nerwowy, mogą nas chronić przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony komórek rakowych.

Agrest na płaski brzuch

O agreście często mówi się także w kontekście diety odchudzającej. Dlaczego? Ze względu na to, że te niepozorne owoce zawierają zaskakująco dużo błonnika pokarmowego składnika numer jeden jeśli chodzi o odchudzanie. To właśnie dzięki błonnikowi pozostajemy długo najedzeni i unikamy spożywania niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Do tego warto wspomnieć, że agrest jest owocem niskokalorycznym. To wszystko stanowi doskonałą mieszankę odchudzającą, z której aż żal byłoby nie skorzystać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie