PoradyNie doceniamy tych pysznych owoców, a sezon się kończy. Ich właściwości mogą cię zaskoczyć

Nie doceniamy tych pysznych owoców, a sezon się kończy. Ich właściwości mogą cię zaskoczyć

Jeśli już się na nie decydujemy, to nie kupujemy ich na kilogramy, jak truskawek czy czereśni. Te skromne, małe gronka z reguły pakowane są w niewielkie papierowe opakowania. Wystarczy jedno, by dostarczyć sobie wielu cennych substancji. Czerwona porzeczka? Oczywiście, że tak.

Czerwone porzeczki są idealne do deserów i sałatek.
Czerwone porzeczki są idealne do deserów i sałatek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

09.06.2024 | aktual.: 09.06.2024 13:20

Czerwone czy czarne? Ten drugi kolor porzeczek jest bardziej popularny. A jednak to właśnie te pierwsze mają więcej cennych witamin i minerałów. Zbawiennie działają na jelita.

Czerwona porzeczka to nie tylko owoce

Choć skupiamy się przede wszystkim na owocach, to warto pamiętać, że cała roślina jest jadalna. Można jeść także jej nasiona oraz liście, np. w formie naparu lub herbaty. Niektórzy porównują smak czerwonych porzeczek do agrestu. I jedne i drugie owoce są nieco kwaśne i pewnie dlatego są rzadziej wybierane. Wolimy te słodsze. Jednak porzeczki dzięki temu mają wiele unikalnych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy najważniejsze zalety porzeczek

  1. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C. Ma ona właściwości przeciwutleniające i ochronne, wspomaga odporność. Gdy nie brakuje jej w naszych posiłkach, dostarczamy sobie sporo aktywnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Pomaga to w zwalczaniu namnażania się komórek nowotworowych, a także opóźnia starzenie.
  2. Zawierają antocjany, czyli związki chemiczne należące do polifenoli. Hamują one reakcje zapalne w organizmie. Dzięki temu nie dochodzi do rozwoju infekcji. Dlatego czerwone porzeczki sprawdzają się w domowych kuracjach, zwłaszcza podczas przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych.
  3. Masz dolegliwości układu pokarmowego? Postaw na czerwone porzeczki. Te owoce to dobre źródło pektyn, czyli związków należących do błonnika, który rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu mają dobry wpływ na pracę jelit oraz ich perystaltykę. Wspierają też usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego.

Najlepsze na surowo

Czerwoną porzeczkę najlepiej jeść na surowo. To świetny dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów czy placków. Masz zapas tych owoców? Ich kwaśno-słodki smak doskonale sprawdzi się w dżemach, konfiturach, sokach, syropach i nalewkach. O tym, że świetnie nadaje się do ciast, już nawet nie trzeba wspominać.

Wybrane dla Ciebie