Nie doceniamy tych pysznych owoców, a sezon się kończy. Ich właściwości mogą cię zaskoczyć

Jeśli już się na nie decydujemy, to nie kupujemy ich na kilogramy, jak truskawek czy czereśni. Te skromne, małe gronka z reguły pakowane są w niewielkie papierowe opakowania. Wystarczy jedno, by dostarczyć sobie wielu cennych substancji. Czerwona porzeczka? Oczywiście, że tak.

Czerwone porzeczki są idealne do deserów i sałatek. Czerwone porzeczki są idealne do deserów i sałatek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Czerwone czy czarne? Ten drugi kolor porzeczek jest bardziej popularny. A jednak to właśnie te pierwsze mają więcej cennych witamin i minerałów. Zbawiennie działają na jelita.

Czerwona porzeczka to nie tylko owoce

Choć skupiamy się przede wszystkim na owocach, to warto pamiętać, że cała roślina jest jadalna. Można jeść także jej nasiona oraz liście, np. w formie naparu lub herbaty. Niektórzy porównują smak czerwonych porzeczek do agrestu. I jedne i drugie owoce są nieco kwaśne i pewnie dlatego są rzadziej wybierane. Wolimy te słodsze. Jednak porzeczki dzięki temu mają wiele unikalnych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Trzy najważniejsze zalety porzeczek

  1. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C. Ma ona właściwości przeciwutleniające i ochronne, wspomaga odporność. Gdy nie brakuje jej w naszych posiłkach, dostarczamy sobie sporo aktywnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Pomaga to w zwalczaniu namnażania się komórek nowotworowych, a także opóźnia starzenie.
  2. Zawierają antocjany, czyli związki chemiczne należące do polifenoli. Hamują one reakcje zapalne w organizmie. Dzięki temu nie dochodzi do rozwoju infekcji. Dlatego czerwone porzeczki sprawdzają się w domowych kuracjach, zwłaszcza podczas przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych.
  3. Masz dolegliwości układu pokarmowego? Postaw na czerwone porzeczki. Te owoce to dobre źródło pektyn, czyli związków należących do błonnika, który rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu mają dobry wpływ na pracę jelit oraz ich perystaltykę. Wspierają też usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego.

Najlepsze na surowo

Czerwoną porzeczkę najlepiej jeść na surowo. To świetny dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów czy placków. Masz zapas tych owoców? Ich kwaśno-słodki smak doskonale sprawdzi się w dżemach, konfiturach, sokach, syropach i nalewkach. O tym, że świetnie nadaje się do ciast, już nawet nie trzeba wspominać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser