Zbieram w lesie i pakuję do dużego słoja. W sezonie grypowym dolewam do herbaty

Przegapiłeś sezon na pędy sosny? Spokojnie, możesz jeszcze wykorzystać zielone szyszki sosny do stworzenia syropu bądź nalewki. W okresie jesienno-zimowym będzie jak znalazł, bo zielone szyszki sosny sprawdzą się w walce z infekcjami i pomogą przy obniżonej odporności. Warto skorzystać więc z tych darów lasu.

Nalewka z zielonych szyszek sosnyNalewka z zielonych szyszek sosny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie tylko pędy sosny, ale też młode szyszki, mimo swojego niewielkiego rozmiaru, są prawdziwymi skarbami, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Właśnie trwa sezon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Nalewka z młodych szyszek sosny - na co pomaga?

Zielone szyszki sosny bogate są w witaminę C, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także witaminę A, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia naszych oczu i skóry. Szyszki sosny są również bogate we flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, pomagające w walce z różnego rodzaju stanami zapalnymi w naszym organizmie. Są one również źródłem energii i "paliwa" dla naszego mózgu.

Przetwory (syropy, nalewki, konfitury) z młodych szyszek sosny są niezwykle wszechstronne pod względem zastosowań zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również pomaga w zwalczaniu kaszlu, co jest szczególnie przydatne podczas sezonowych przeziębień. Przetwory te mają również korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości żołądkowe i wspomagając trawienie.

Zielone szyszki sosny
Zielone szyszki sosny © Pixabay

Zielone szyszki sosny - kiedy i jak zbierać?

Idealny moment na zbiór szyszek to okres od drugiej połowy maja do końca czerwca. Warto wybrać tereny leśne, które są oddalone od źródeł zanieczyszczeń, aby szyszki były jak najczystsze i najzdrowsze. Podczas zbierania szyszek ważne jest, aby być delikatnym i używać rękawiczek, aby nie uszkodzić roślin. Należy zbierać jak najmłodsze i zielone szyszki – tylko takie nadają się na naturalny domowy specyfik na przeziębienie.

Zbiór młodych szyszek nie ogranicza wzrostu drzew, jest więc legalny. Warto jednak wiedzieć, by szyszek nie zbierać w hurtowych ilościach - kilogram nie zaszkodzi przyrodzie, ale mimo to dobrze jest wcześniej porozumieć się z leśniczym, jak zastrzegają Lasy Państwowe.

Nalewka z młodych szyszek sosny. Przepis

Składniki:

  • 1 kg młodych szyszek sosnowych,
  • 500 g cukru,
  • 100 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Szyszki oczyść i pozbądź się ogonków, większe przekrój na pół.
  2. Gotowe szyszki przełóż do słoików, kolejne warstwy przesypując cukrem.
  3. Słoiki przykryj gazą i odstaw na 3 tygodnie. W tym czasie powinny puścić dużo soku.
  4. Po tym czasie powstały sok zlej do jednego naczynia i zalej spirytusem. Całość wymieszaj i przelej do butelek. Butelki zakręć i odstaw na co najmniej 2 miesiące.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne