Zalewam wodą i gotuję przez godzinę. Używam do naleśników zamiast syropu klonowego

Pędy sosny to owoce wiosny. Przełom kwietnia i maja jest najlepszym momentem na ich pozyskiwanie, a poźniej - przerabianie na syrop. Zastąpi on nie tylko lekarstwa z domowej apteczki, ale też miód czy syrop klonowy.

Syrop z pędów sosnySyrop z pędów sosny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Syrop sosnowy to naturalny lek, który od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej w celu leczenia różnych dolegliwości. Jest szczególnie skuteczny w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak kaszel suchy i mokry. Ale jakie inne właściwości posiada ta lecznicza mikstura? Jak przygotować najlepszy syrop sosnowy w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Syrop z pędów sosny. Właściwości zdrowotne

Syrop sosnowy to gęsta, lepka substancja o leczniczych właściwościach, która jest najczęściej przygotowywana z młodych pędów sosny, cukru i wody. Jest to naturalny lek często stosowany w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Można go nabyć jako gotowy preparat w sklepach ziołowych lub aptekach, często wzbogacony o dodatkową witaminę C. Ale można go także przygotować samodzielnie w domu, korzystając z naturalnych składników.

Młode pędy sosny są bogate w witaminę C, flawonoidy, sole mineralne i olejki eteryczne. Dlatego syrop przygotowany na ich bazie ma wiele prozdrowotnych właściwości. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, co czyni go skutecznym środkiem w problemach z górnymi drogami oddechowymi. Ale syrop sosnowy nie tylko działa dobroczynnie na gardło. Wspiera również odporność organizmu w sezonie grypowym i może działać uspokajająco.

Syrop z pędów sosny to nie tylko lekarstwo. Specjał przygotowany w domu sprawdzi się jako dodatek do herbaty, składnik wypieków czy słodzidło do polania naleśników i pankejków. Smak sosny idealnie pasuje również do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny, dlatego syrop z pędów sosny będzie świetnym składnikiem marynaty.

Syrop z pędów sosny może posłużyć jako sos na słodko do naleśników
Syrop z pędów sosny może posłużyć jako sos na słodko do naleśników © Pixabay

Kto nie powinien spożywać syropu z pędów sosny?

Mimo wielu korzyści zdrowotnych istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania syropu z pędów sosny. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na astmę, krztusiec lub mające uczulenie na olejek eteryczny sosny. Ze względu na wysoką zawartość cukru, syrop ten nie jest również polecany dla osób z cukrzycą, a kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania specyfiku. Nadmierna konsumpcja syropu z pędów sosny może działać przeczyszczająco oraz powodować podrażnienie błon śluzowych i skóry.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny,
  • cukier,
  • duży słoik.

Przygotowanie:

  1. Syrop sosnowy przyrządza się z młodych, jasnozielonych pędów, które wyrastają z gałązek sosny na przełomie kwietnia i maja. Najlepsze do tego celu są pędy o sporej grubości, mierzące około 10 centymetrów. Młode pędy zbiera się o poranku, kiedy to są najbardziej soczyste. Należy odcinać je bardzo ostrym sekatorem, a następnie umieścić w koszyczku, aby uniknąć ich zaparzenia.
  2. Do przygotowania syropu sosnowego potrzebujesz ok. kilograma świeżych pędów, duży słoik i cukier. Pędy ułóż w słoju warstwami o grubości około dwóch centymetrów. Następnie dobrze je ubij drewnianym tłuczkiem, aby uwolnić ich sok. Każdą warstwę pędów przesypuj czterema łyżkami cukru. Kontynuuj układanie warstw pędów i cukru, aż słoik będzie wypełniony do dwóch trzecich.
  3. Kiedy słoik jest już odpowiednio wypełniony, wystaw go na parapet i pozostaw na słońcu na kilka dni. W tym czasie, pod wpływem ciepła, z pędów zacznie wydzielać się sok. Gdy to nastąpi, przenieś słoik w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach, gdy syrop sosnowy jest już gotowy, możesz go przelać przez gęste sito do innego, mniejszego słoiczka. Dzięki temu pozbędziesz się drobnych igiełek, które mogą być nieprzyjemne, gdy trafią do naszych ust.

Przepis na gotowany syrop z pędów sosny

  1. Syrop można zrobić szybciej, gotując młode pędy. Należy wrzucić je do garnka i zalać wodą - tyle, by tylko przykryła pędy. Gotuj całość godzinę. Po tym czasie odstaw do ostudzenia.
  2. W kolejnym kroku odcedź pędy sosny, a pozostałą wodę z gotowania przelej do naczynia z miarką, by odmierzyć ilość płynu.
  3. Na każdy litr płynu dodaj od 700 g do 1 kg cukru. Całość wymieszaj, by cukier się rozpuścił i gotuj ok. 1-3 godziny, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (im dłuższy czas gotowania, tym syrop będzie gęstszy).
  4. Gotowy, jeszcze gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szybko zakręć. Możesz je zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa