Kosztuje krocie, ale jak dobrze poszukasz, możesz mieć za darmo. Najzdrowsze warzywo świata

Sezon na tę roślinę trwa krótko, więc warto się pospieszyć, gdy zależy ci na tym, by przygotować rozpływające się w ustach pędy chmielu na maśle. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, a młode pędy, przyrządzone w taki sposób sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do dania głównego. Co ważne, możesz je samodzielnie zebrać i nic za to nie płacić.

ObrazekPędy chmielu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube CałkiemDomoweTV
Karol Wiak

Jakie jest twoje pierwsze skojarzenie, gdy weźmiesz pod uwagę młode pędy chmielu? Z pewnością będzie to piwo. Okazuje się jednak, że to najzdrowsze warzywo świata wykorzystuje się nie tylko do produkcji popularnego złotego trunku, ale również do przygotowania smacznych i zdrowych przekąsek. Cena za kilogram tego warzywa potrafi dochodzić nawet do 1000 euro za kilogram. Co ważne, pędy chmielu są dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko dobrze poszukać.

Pędy chmielu - najzdrowsze i jedno z najdroższych warzyw na świecie

Dlaczego warto spożywać pędy chmielu? Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno nie będzie jednoznaczna. Pędy chmielu to mało znany składnik diety. Warto jednak zwrócić na nie uwagę, ponieważ mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim są bogate w witaminy z grupy B, w tym B6, B12 i kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.

Obrazek
Młode łodygi chmielu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pędy chmielu zawierają flawonoidy, związki o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Są również źródłem fitoestrogenów, związków roślinnych, które są podobne w swoim działaniu do żeńskich hormonów płciowych. Dlatego mogą pomóc w łagodzeniu objawów menopauzy i poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto zawierają wapń, magnez, cynk i inne składniki mineralne, które są niezbędne dla zdrowych kości, zębów i układu odpornościowego.

Jak zrobić pędy chmielu na maśle?

Przepis na pędy chmielu na maśle jest naprawdę prosty. Najlepiej sprawdzą młode łodyżki chmielu, o długości około 15 cm, które łatwo się łamią. Czas przygotowania tej przekąski to zaledwie 15 minut. Najsmaczniejszy jest chmiel przygotowany od razu po zebraniu. Pamiętaj, by łodyżki przed smażeniem umyć w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ich smak jest zbliżony do szparagów, dlatego powinny ci przypaść do gustu.

Składniki:

  • około 600 g świeżych pędów chmielu
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Podsmażania pędów chmielu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube CałkiemDomoweTV

Sposób przygotowania:

  1. Umyj łodyżki chmielu i osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój czosnek w plasterki.
  2. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć pędy chmielu i czosnek. Smaż przez około 5 minut, często mieszając. Przypraw solą i pieprzem pod sam koniec smażenia.
  3. Podaj na ciepło. Smacznego!

Zastanawiasz się, jaką zupę zrobić na obiad? Przygotuj krem z pieczonych pomidorów. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej