NewsyWiele osób zrywa je w lesie tylko dla zabawy. Zamiast niszczyć, zrób z nich syrop

Wiele osób zrywa je w lesie tylko dla zabawy. Zamiast niszczyć, zrób z nich syrop

Już niebawem zacznie się sezon na zbiór zielonych szyszek sosny. Wielu z was nie wie, że można z nich przygotować syrop - idealny naturalny lek na przeziębienie. Ma dokładnie takie działanie, jak mikstura z młodych pędów sosny, które teraz są już dość wyrośnięte i nie nadają się do przetwarzania.

Syrop z sosnowych szyszek, które zbierają w lesie, fot. Adobe Stock
Syrop z sosnowych szyszek, które zbierają w lesie, fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

05.05.2023 | aktual.: 05.05.2023 21:23

Materiał na syrop z sosnowych szyszek można zbierać do końca czerwca. Później twardnieją i tak jak wyrośnięte pędy drzewa nie nadają się do sporządzenia zdrowotnej mikstury. Nim jednak ruszycie na łowy, pamiętajcie, że w lasach państwowych za niszczenie drzew można dostać mandat. Jeśli już będziecie zrywać szyszki, to róbcie to bardzo ostrożnie, tak żeby nie połamać gałęzi. Zbieraj je z różnych drzew i  gałązek, tak by na każdym zostawić część szyszek.

Zielone szyszki sosny - Pyszności; źródło: Canva
Zielone szyszki sosny - Pyszności; źródło: Canva

Syrop z szyszek sosnowych

Syrop z szyszek sosnowych to naturalne źródło witaminy C, soli mineralnych i flawonoidów. Wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza przeziębienie, oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa i dodaje energii. Poza tym charakteryzuje się niezwykłym smakiem i mocnym aromatem, który przypomina zapach miodu spadziowego. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Jest również zdrowszą alternatywą dla cukru w zimnych napojach.

Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, warto więc zrobić go właśnie teraz. Ważne, by zrywając szyszki wybierać jak najmłodsze, a tym samym najbardziej miękkie egzemplarze. Warto przy tym używać jednorazowych rękawiczek, bo żywica jest trudna do usunięcia.

Syrop z sosnowych szyszek - Pyszności; źródło: Canva
Syrop z sosnowych szyszek - Pyszności; źródło: Canva

Syrop z sosnowych szyszek - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych, zielonych szyszek sosnowych
  • 600 g cukru
  • 1 łyżka spirytusu ratyfikowanego

Sposób przygotowania:

  1. Szyszki opłucz, ostrym nożem usuń ogonki, a szyszki pokrój na krążki. Przełóż je do pojemnego słoja.
  2. Szyszki zasyp cukrem (najlepiej warstwami) i odstaw na 3 tygodnie na słoneczny parapet.
  3. Po tym czasie zlej syrop. Dodaj do niego spirytus i dobrze wymieszaj.
  4. Syrop przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
  5. Uwaga, pozostałe po syropie szyszki możesz zalać mieszaniną spirytusu i wódki, aby uzyskać szyszkową nalewkę na zimę.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej:

Wybrane dla Ciebie