Wiele osób zrywa je w lesie tylko dla zabawy. Zamiast niszczyć, zrób z nich syrop

Już niebawem zacznie się sezon na zbiór zielonych szyszek sosny. Wielu z was nie wie, że można z nich przygotować syrop - idealny naturalny lek na przeziębienie. Ma dokładnie takie działanie, jak mikstura z młodych pędów sosny, które teraz są już dość wyrośnięte i nie nadają się do przetwarzania.

ObrazekSyrop z sosnowych szyszek, które zbierają w lesie, fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Materiał na syrop z sosnowych szyszek można zbierać do końca czerwca. Później twardnieją i tak jak wyrośnięte pędy drzewa nie nadają się do sporządzenia zdrowotnej mikstury. Nim jednak ruszycie na łowy, pamiętajcie, że w lasach państwowych za niszczenie drzew można dostać mandat. Jeśli już będziecie zrywać szyszki, to róbcie to bardzo ostrożnie, tak żeby nie połamać gałęzi. Zbieraj je z różnych drzew i  gałązek, tak by na każdym zostawić część szyszek.

Zielone szyszki sosny - Pyszności; źródło: Canva
Zielone szyszki sosny - Pyszności; źródło: Canva

Syrop z szyszek sosnowych

Syrop z szyszek sosnowych to naturalne źródło witaminy C, soli mineralnych i flawonoidów. Wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza przeziębienie, oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa i dodaje energii. Poza tym charakteryzuje się niezwykłym smakiem i mocnym aromatem, który przypomina zapach miodu spadziowego. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Jest również zdrowszą alternatywą dla cukru w zimnych napojach.

Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, warto więc zrobić go właśnie teraz. Ważne, by zrywając szyszki wybierać jak najmłodsze, a tym samym najbardziej miękkie egzemplarze. Warto przy tym używać jednorazowych rękawiczek, bo żywica jest trudna do usunięcia.

Syrop z sosnowych szyszek - Pyszności; źródło: Canva
Syrop z sosnowych szyszek - Pyszności; źródło: Canva

Syrop z sosnowych szyszek - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych, zielonych szyszek sosnowych
  • 600 g cukru
  • 1 łyżka spirytusu ratyfikowanego

Sposób przygotowania:

  1. Szyszki opłucz, ostrym nożem usuń ogonki, a szyszki pokrój na krążki. Przełóż je do pojemnego słoja.
  2. Szyszki zasyp cukrem (najlepiej warstwami) i odstaw na 3 tygodnie na słoneczny parapet.
  3. Po tym czasie zlej syrop. Dodaj do niego spirytus i dobrze wymieszaj.
  4. Syrop przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
  5. Uwaga, pozostałe po syropie szyszki możesz zalać mieszaniną spirytusu i wódki, aby uzyskać szyszkową nalewkę na zimę.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej:

Wybrane dla Ciebie
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina