Wiele osób zrywa je w lesie tylko dla zabawy. Zamiast niszczyć, zrób z nich syrop
Już niebawem zacznie się sezon na zbiór zielonych szyszek sosny. Wielu z was nie wie, że można z nich przygotować syrop - idealny naturalny lek na przeziębienie. Ma dokładnie takie działanie, jak mikstura z młodych pędów sosny, które teraz są już dość wyrośnięte i nie nadają się do przetwarzania.
05.05.2023 | aktual.: 05.05.2023 21:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Materiał na syrop z sosnowych szyszek można zbierać do końca czerwca. Później twardnieją i tak jak wyrośnięte pędy drzewa nie nadają się do sporządzenia zdrowotnej mikstury. Nim jednak ruszycie na łowy, pamiętajcie, że w lasach państwowych za niszczenie drzew można dostać mandat. Jeśli już będziecie zrywać szyszki, to róbcie to bardzo ostrożnie, tak żeby nie połamać gałęzi. Zbieraj je z różnych drzew i gałązek, tak by na każdym zostawić część szyszek.
Czytaj też: Sprawdzony sok na wzmocnienie odporności
Syrop z szyszek sosnowych
Syrop z szyszek sosnowych to naturalne źródło witaminy C, soli mineralnych i flawonoidów. Wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza przeziębienie, oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa i dodaje energii. Poza tym charakteryzuje się niezwykłym smakiem i mocnym aromatem, który przypomina zapach miodu spadziowego. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Jest również zdrowszą alternatywą dla cukru w zimnych napojach.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, warto więc zrobić go właśnie teraz. Ważne, by zrywając szyszki wybierać jak najmłodsze, a tym samym najbardziej miękkie egzemplarze. Warto przy tym używać jednorazowych rękawiczek, bo żywica jest trudna do usunięcia.
Syrop z sosnowych szyszek - przepis
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonych, zielonych szyszek sosnowych
- 600 g cukru
- 1 łyżka spirytusu ratyfikowanego
Sposób przygotowania:
- Szyszki opłucz, ostrym nożem usuń ogonki, a szyszki pokrój na krążki. Przełóż je do pojemnego słoja.
- Szyszki zasyp cukrem (najlepiej warstwami) i odstaw na 3 tygodnie na słoneczny parapet.
- Po tym czasie zlej syrop. Dodaj do niego spirytus i dobrze wymieszaj.
- Syrop przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Uwaga, pozostałe po syropie szyszki możesz zalać mieszaniną spirytusu i wódki, aby uzyskać szyszkową nalewkę na zimę.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej: