Teraz gotuję krupnik tylko na tej kaszy. Jest pyszny, a do tego bogaty w błonnik i białko

Moje koleżanki się dziwią - "Znowu robisz krupnik? To taka zimowa zupa". Rzeczywiście często mamy takie skojarzenia. Jednak ostatnio zmieniłam kaszę i teraz ta zupa jest jeszcze lżejsza, delikatniejsza i wręcz idealna przy problemach z brzuchem. Z dodatkiem młodych ziemniaków smakuje idealnie.

Talerz z krupnikiem Talerz z krupnikiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kate8531
Dorota Gepert

Jesienią i zimą sprawdza się krupnik na wywarze mięsnym i z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W takiej wersji można go nazwać "jesienną zupą". Teraz postanowiłam na lżejszą wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Dla całej rodziny

Może znacie tę kaszę z innych dań, ale nadaje się także do zup. Tak, chodzi mi o kaszę jaglaną. Krupnik na niej jest lżejszy, ale niepozbawiony wartości odżywczych. Ma sporo witamin i minerałów, a także trochę błonnika. Kasza jaglana to przede wszystkim dobre źródło białka, które buduje i regeneruje tkanki. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, które mają świetny wpływ na metabolizm oraz układ nerwowy.

W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo minerałów, m.in. żelazo, fosfor, magnez, mangan oraz cynk. Jej ważnym składnikiem są też lignany, które korzystnie działają na gospodarkę hormonalną. To sprawia, że kasza jaglana bardzo sprawdza się w diecie kobiet dojrzałych. Jednak zapewniam, taki krupnik zasmakuje całej rodzinie.

Przepis na jaglany krupnik

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • kawałek pora,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła i odrobina oliwy,
  • 3 litry bulionu warzywnego lub wody,
  • listki laurowe, ziela angielskie opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3–4 łyżki kaszy jaglanej,
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, podsmaż kaszę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wsyp na patelnię, podobnie jak pokrojonego pora. Podsmażaj wszystko ok. 10–12 minut.
  3. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem warzywnym lub wodą. Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj około 30 minut.
  4. Potem dodaj drobno pokrojone ziemniaki. Gotuj krupnik, aż będą miękkie. Pod koniec dopraw go solą i pieprzem. Podawaj z drobno pokrojonym koperkiem albo natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"