PrzepisZupyTeraz gotuję krupnik tylko na tej kaszy. Jest pyszny, a do tego bogaty w błonnik i białko

Teraz gotuję krupnik tylko na tej kaszy. Jest pyszny, a do tego bogaty w błonnik i białko

Moje koleżanki się dziwią - "Znowu robisz krupnik? To taka zimowa zupa". Rzeczywiście często mamy takie skojarzenia. Jednak ostatnio zmieniłam kaszę i teraz ta zupa jest jeszcze lżejsza, delikatniejsza i wręcz idealna przy problemach z brzuchem. Z dodatkiem młodych ziemniaków smakuje idealnie.

Talerz z krupnikiem
Talerz z krupnikiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kate8531

07.06.2024 13:43

Jesienią i zimą sprawdza się krupnik na wywarze mięsnym i z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W takiej wersji można go nazwać "jesienną zupą". Teraz postanowiłam na lżejszą wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dla całej rodziny

Może znacie tę kaszę z innych dań, ale nadaje się także do zup. Tak, chodzi mi o kaszę jaglaną. Krupnik na niej jest lżejszy, ale niepozbawiony wartości odżywczych. Ma sporo witamin i minerałów, a także trochę błonnika. Kasza jaglana to przede wszystkim dobre źródło białka, które buduje i regeneruje tkanki. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, które mają świetny wpływ na metabolizm oraz układ nerwowy.

W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo minerałów, m.in. żelazo, fosfor, magnez, mangan oraz cynk. Jej ważnym składnikiem są też lignany, które korzystnie działają na gospodarkę hormonalną. To sprawia, że kasza jaglana bardzo sprawdza się w diecie kobiet dojrzałych. Jednak zapewniam, taki krupnik zasmakuje całej rodzinie.

Przepis na jaglany krupnik

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • kawałek pora,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła i odrobina oliwy,
  • 3 litry bulionu warzywnego lub wody,
  • listki laurowe, ziela angielskie opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3–4 łyżki kaszy jaglanej,
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, podsmaż kaszę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wsyp na patelnię, podobnie jak pokrojonego pora. Podsmażaj wszystko ok. 10–12 minut.
  3. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem warzywnym lub wodą. Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj około 30 minut.
  4. Potem dodaj drobno pokrojone ziemniaki. Gotuj krupnik, aż będą miękkie. Pod koniec dopraw go solą i pieprzem. Podawaj z drobno pokrojonym koperkiem albo natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie