Była moim koszmarem z dzieciństwa. Dziś jadłbym tę zupę niemal codziennie

Krupnik to zupa, która wywołuje skrajne emocje. Jedni ją uwielbiają, inni wspominają z niechęcią z czasów przedszkola. Dziś pokażę wam, jak ugotować krupnik, który będzie aromatyczny, esencjonalny, z idealnie ugotowaną kaszą i miękkim mięsem. Przekonacie się, że krupnik może być prawdziwą ucztą dla podniebienia!

Zupa krupnik to dla wielu Polaków koszmar z dzieciństwaZupa krupnik to dla wielu Polaków koszmar z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Marcin Michałowski

Krupnik dla niektórych jest symbolem domowego ciepła, dla innych zaś wspomnieniem niezbyt przyjemnych posiłków w przedszkolu. Ale czy można przygotować krupnik tak, by zasmakował równie wybornie jak u babci i pozbyć się wspomnień o brejowatej zupie? Oczywiście, że tak!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Sekret idealnego krupniku - dwa rodzaje mięsa:

Podstawą pysznego krupniku jest wywar z dwóch rodzajów mięsa: żeberek wieprzowych i drobiowych żołądków. Żeberka nadają esencjonalności, a żołądki - charakterystycznej gęstości. Nie bójmy się podrobów - odpowiednio przygotowane są delikatne i pełne smaku.

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych,
  • 600 g drobiowych żołądków,
  • kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (np. pęczak),
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść żołądki i pokrój je na mniejsze kawałki. Żeberka podziel na części. Włóż wszystko do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu, usuwając szumowiny.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obraną włoszczyznę. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, wsyp kaszę i gotuj al dente.
  4. Podsmaż cebulkę na maśle i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Opcjonalnie: dodaj zahartowaną śmietanę.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do krupniku możesz dodać suszone grzybki dla aromatu.
  • Kwas z kiszonej kapusty lub ogórków doda charakteru, ale dodawaj go pod koniec gotowania.
  • Zamiast żołądków drobiowych możesz użyć wątróbki drobiowej.

Krupnik ugotowany według tego przepisu to zupełnie inna zupa niż mdła breja z przedszkola. Aromatyczny, sycący, z wyrazistym smakiem - z pewnością pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"