Była moim koszmarem z dzieciństwa. Dziś jadłbym tę zupę niemal codziennie
Krupnik to zupa, która wywołuje skrajne emocje. Jedni ją uwielbiają, inni wspominają z niechęcią z czasów przedszkola. Dziś pokażę wam, jak ugotować krupnik, który będzie aromatyczny, esencjonalny, z idealnie ugotowaną kaszą i miękkim mięsem. Przekonacie się, że krupnik może być prawdziwą ucztą dla podniebienia!
05.04.2024 15:04
Krupnik dla niektórych jest symbolem domowego ciepła, dla innych zaś wspomnieniem niezbyt przyjemnych posiłków w przedszkolu. Ale czy można przygotować krupnik tak, by zasmakował równie wybornie jak u babci i pozbyć się wspomnień o brejowatej zupie? Oczywiście, że tak!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret idealnego krupniku - dwa rodzaje mięsa:
Podstawą pysznego krupniku jest wywar z dwóch rodzajów mięsa: żeberek wieprzowych i drobiowych żołądków. Żeberka nadają esencjonalności, a żołądki - charakterystycznej gęstości. Nie bójmy się podrobów - odpowiednio przygotowane są delikatne i pełne smaku.
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych,
- 600 g drobiowych żołądków,
- kilka ziemniaków,
- niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (np. pęczak),
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, ziele angielskie,
- posiekany koperek,
- opcjonalnie: śmietana do zabielenia.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść żołądki i pokrój je na mniejsze kawałki. Żeberka podziel na części. Włóż wszystko do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu, usuwając szumowiny.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obraną włoszczyznę. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, wsyp kaszę i gotuj al dente.
- Podsmaż cebulkę na maśle i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
- Opcjonalnie: dodaj zahartowaną śmietanę.
Dodatkowe wskazówki:
- Do krupniku możesz dodać suszone grzybki dla aromatu.
- Kwas z kiszonej kapusty lub ogórków doda charakteru, ale dodawaj go pod koniec gotowania.
- Zamiast żołądków drobiowych możesz użyć wątróbki drobiowej.
Krupnik ugotowany według tego przepisu to zupełnie inna zupa niż mdła breja z przedszkola. Aromatyczny, sycący, z wyrazistym smakiem - z pewnością pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbujcie i przekonajcie się sami!