Karol Okrasa wrzuca do krupniku. To mięso jest sekretem pysznej zupy

Ugotowanie dobrej zupy to sztuka, a więc potrzebny jest do tego utalentowany artysta. Jednym z takich specjalistów jest niewątpliwie Karol Okrasa, i to właśnie jego przepis na krupnik podoba nam się najbardziej. Sekret smaku tkwi w specjalnym rodzaju mięsa, którego używa kucharz.

Karol Okrasa zdradził przepis na krupnikKarol Okrasa zdradził przepis na krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Karol Okrasa, kate8531

Polacy są narodem, który kocha zupy i nie wyobraża sobie istnienia domowej kuchni bez ich udziału. Gotowanie tych smacznych potraw jest więc dla nas bardzo ważne i nie chcemy tego robić byle jak. Ważne jest tu wiele spraw: użyte warzywa, przyprawy (i moment dodania ich do gotującego się bulionu), a już nade wszystko mięso, które w kwestii głębi smaku zupy odgrywa pierwszoplanową rolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Jeśli natomiast mowa o specjalistach od klasycznych polskich zup, autorytetem w tej dziedzinie jest między innymi Karol Okrasa. To dlatego gotując krupnik — jedną z naszych ulubionych zup tak bardzo kojarzącą się nam z dzieciństwem — stosujemy się do jednej jego bardzo ważnej wskazówki. Otóż według autora "Okrasa łamie przepisy" najlepszy krupnik to taki, który powstaje na bazie wieprzowych żeberek.

Poniżej przedstawiamy przepis Karola Okrasy na taki krupnik. Jest pyszny, aromatyczny i niewiarygodnie wręcz rozgrzewający. Polecamy serdecznie!

Krupnik według Karola Okrasy

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 500 g ziemniaków,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Karol Okrasa przygotowuje krupnik na żeberkach wieprzowych
Karol Okrasa przygotowuje krupnik na żeberkach wieprzowych © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj, wsadź do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie i zacznij gotować. Dodaj obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Zbieraj też szumowiny.
  2. Po godzinie wyjmij warzywa. Dodaj opaloną cebulę. Gotuj dalej, do momentu, w którym żeberka będą już mięciutkie.
  3. Kiedy tak się stanie, wyjmij z zupy mięso i pozbądź się z niego kości. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotuj pół godziny.
  4. Na koniec dopraw krupnik solą i pieprzem i ponownie umieść w niej mięso oraz (tym razem już drobniej pokrojone) warzywa. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇