Karol Okrasa wrzuca do krupniku. To mięso jest sekretem pysznej zupy
Ugotowanie dobrej zupy to sztuka, a więc potrzebny jest do tego utalentowany artysta. Jednym z takich specjalistów jest niewątpliwie Karol Okrasa, i to właśnie jego przepis na krupnik podoba nam się najbardziej. Sekret smaku tkwi w specjalnym rodzaju mięsa, którego używa kucharz.
05.03.2024 12:06
Polacy są narodem, który kocha zupy i nie wyobraża sobie istnienia domowej kuchni bez ich udziału. Gotowanie tych smacznych potraw jest więc dla nas bardzo ważne i nie chcemy tego robić byle jak. Ważne jest tu wiele spraw: użyte warzywa, przyprawy (i moment dodania ich do gotującego się bulionu), a już nade wszystko mięso, które w kwestii głębi smaku zupy odgrywa pierwszoplanową rolę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli natomiast mowa o specjalistach od klasycznych polskich zup, autorytetem w tej dziedzinie jest między innymi Karol Okrasa. To dlatego gotując krupnik — jedną z naszych ulubionych zup tak bardzo kojarzącą się nam z dzieciństwem — stosujemy się do jednej jego bardzo ważnej wskazówki. Otóż według autora "Okrasa łamie przepisy" najlepszy krupnik to taki, który powstaje na bazie wieprzowych żeberek.
Poniżej przedstawiamy przepis Karola Okrasy na taki krupnik. Jest pyszny, aromatyczny i niewiarygodnie wręcz rozgrzewający. Polecamy serdecznie!
Krupnik według Karola Okrasy
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 500 g ziemniaków,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żeberka umyj, wsadź do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie i zacznij gotować. Dodaj obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Zbieraj też szumowiny.
- Po godzinie wyjmij warzywa. Dodaj opaloną cebulę. Gotuj dalej, do momentu, w którym żeberka będą już mięciutkie.
- Kiedy tak się stanie, wyjmij z zupy mięso i pozbądź się z niego kości. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotuj pół godziny.
- Na koniec dopraw krupnik solą i pieprzem i ponownie umieść w niej mięso oraz (tym razem już drobniej pokrojone) warzywa. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!