Karol Okrasa wrzuca do krupniku. To mięso jest sekretem pysznej zupy

Ugotowanie dobrej zupy to sztuka, a więc potrzebny jest do tego utalentowany artysta. Jednym z takich specjalistów jest niewątpliwie Karol Okrasa, i to właśnie jego przepis na krupnik podoba nam się najbardziej. Sekret smaku tkwi w specjalnym rodzaju mięsa, którego używa kucharz.

Karol Okrasa zdradził przepis na krupnikKarol Okrasa zdradził przepis na krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Karol Okrasa, kate8531

Polacy są narodem, który kocha zupy i nie wyobraża sobie istnienia domowej kuchni bez ich udziału. Gotowanie tych smacznych potraw jest więc dla nas bardzo ważne i nie chcemy tego robić byle jak. Ważne jest tu wiele spraw: użyte warzywa, przyprawy (i moment dodania ich do gotującego się bulionu), a już nade wszystko mięso, które w kwestii głębi smaku zupy odgrywa pierwszoplanową rolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Jeśli natomiast mowa o specjalistach od klasycznych polskich zup, autorytetem w tej dziedzinie jest między innymi Karol Okrasa. To dlatego gotując krupnik — jedną z naszych ulubionych zup tak bardzo kojarzącą się nam z dzieciństwem — stosujemy się do jednej jego bardzo ważnej wskazówki. Otóż według autora "Okrasa łamie przepisy" najlepszy krupnik to taki, który powstaje na bazie wieprzowych żeberek.

Poniżej przedstawiamy przepis Karola Okrasy na taki krupnik. Jest pyszny, aromatyczny i niewiarygodnie wręcz rozgrzewający. Polecamy serdecznie!

Krupnik według Karola Okrasy

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 500 g ziemniaków,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Karol Okrasa przygotowuje krupnik na żeberkach wieprzowych
Karol Okrasa przygotowuje krupnik na żeberkach wieprzowych © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj, wsadź do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie i zacznij gotować. Dodaj obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Zbieraj też szumowiny.
  2. Po godzinie wyjmij warzywa. Dodaj opaloną cebulę. Gotuj dalej, do momentu, w którym żeberka będą już mięciutkie.
  3. Kiedy tak się stanie, wyjmij z zupy mięso i pozbądź się z niego kości. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotuj pół godziny.
  4. Na koniec dopraw krupnik solą i pieprzem i ponownie umieść w niej mięso oraz (tym razem już drobniej pokrojone) warzywa. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby