Kiedy posolić rosół? Wiele osób wciąż robi to w złym momencie

Chyba nie ma lepszej opcji na rozgrzanie w zimowe dni niż rosół. Tę popularną zupę spożywa się praktycznie przez cały rok, głównie w niedzielę. Podstawą jest odpowiednio dobrane mięso oraz przyprawy. W tym drugim przypadku istotną rolę odgrywa sól. Ale, czy wiesz, kiedy posolić rosół? Wiele osób nadal robi to w złym momencie.

ObrazekKiedy solić rosół? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kolejność ma znaczenie - czyli kiedy posolić rosół?

Nie da się ukryć, że każdy ma swoją własną, wyjątkową recepturę, dzięki której rosół jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od mięsa. Idealnie sprawdzi się tu łączenie mięs (np. z kurczaka i indyka), dzięki czemu otrzymasz naprawdę treściwą, tłustą i rozgrzewającą zupę. Rosół nie byłby taki sam, gdyby nie odpowiednio dobrane przyprawy. W tym kroku musisz jednak zwrócić szczególną uwagę na to, kiedy to robisz. Czy wiesz, kiedy solić rosół? Ten szczegół ma znaczenie, jeśli chcesz uzyskać idealną zupę.

Obrazek
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Pomimo tego, że gotowanie rosołu jest proste, to warto zadbać o to, by składniki zostały dodane w odpowiedniej kolejności. W przypadku soli warto wspomnieć, że musisz ją dodać praktycznie na samym końcu, a najlepiej na około 10 minut przed końcem gotowania. Pamiętaj, by mięso w trakcie dodawania soli, było odpowiednio miękkie. Dzięki temu będziesz w stanie uzyskać pyszną i naprawdę pełnowartościową zupę, która zniknie w parę chwil z niedzielnego stołu.

Kiedy dodać pozostałe składniki do rosołu?

Skoro już wiesz, kiedy solić rosół, to warto, żebyś poznał kolejność, zgodnie z którą dodaje się pozostałe składniki do tej popularnej polskiej zupy. W pierwszej kolejności, do garnka włóż mięso. Mając gotową bazę, dodaj włoszczyznę i przypaloną na palniku cebulę. Następne w kolejności są takie przyprawy, jak liść laurowy, ziele angielskie, czy pieprz czarny. Dopiero na samym końcu gotowania dodaje się wcześniej wspomnianą sól. Zachowując taką kolejność, otrzymasz idealną zupę. Pamiętaj o tym, podczas przygotowania najbliższego obiadu, z rosołem w roli głównej.

A na drugie danie przygotuj kotlet schabowy w nieco innym wydaniu, bo z ogórkiem i kiełbasą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe