Kiedy posolić rosół? Wiele osób wciąż robi to w złym momencie

Chyba nie ma lepszej opcji na rozgrzanie w zimowe dni niż rosół. Tę popularną zupę spożywa się praktycznie przez cały rok, głównie w niedzielę. Podstawą jest odpowiednio dobrane mięso oraz przyprawy. W tym drugim przypadku istotną rolę odgrywa sól. Ale, czy wiesz, kiedy posolić rosół? Wiele osób nadal robi to w złym momencie.

ObrazekKiedy solić rosół? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kolejność ma znaczenie - czyli kiedy posolić rosół?

Nie da się ukryć, że każdy ma swoją własną, wyjątkową recepturę, dzięki której rosół jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od mięsa. Idealnie sprawdzi się tu łączenie mięs (np. z kurczaka i indyka), dzięki czemu otrzymasz naprawdę treściwą, tłustą i rozgrzewającą zupę. Rosół nie byłby taki sam, gdyby nie odpowiednio dobrane przyprawy. W tym kroku musisz jednak zwrócić szczególną uwagę na to, kiedy to robisz. Czy wiesz, kiedy solić rosół? Ten szczegół ma znaczenie, jeśli chcesz uzyskać idealną zupę.

Obrazek
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Pomimo tego, że gotowanie rosołu jest proste, to warto zadbać o to, by składniki zostały dodane w odpowiedniej kolejności. W przypadku soli warto wspomnieć, że musisz ją dodać praktycznie na samym końcu, a najlepiej na około 10 minut przed końcem gotowania. Pamiętaj, by mięso w trakcie dodawania soli, było odpowiednio miękkie. Dzięki temu będziesz w stanie uzyskać pyszną i naprawdę pełnowartościową zupę, która zniknie w parę chwil z niedzielnego stołu.

Kiedy dodać pozostałe składniki do rosołu?

Skoro już wiesz, kiedy solić rosół, to warto, żebyś poznał kolejność, zgodnie z którą dodaje się pozostałe składniki do tej popularnej polskiej zupy. W pierwszej kolejności, do garnka włóż mięso. Mając gotową bazę, dodaj włoszczyznę i przypaloną na palniku cebulę. Następne w kolejności są takie przyprawy, jak liść laurowy, ziele angielskie, czy pieprz czarny. Dopiero na samym końcu gotowania dodaje się wcześniej wspomnianą sól. Zachowując taką kolejność, otrzymasz idealną zupę. Pamiętaj o tym, podczas przygotowania najbliższego obiadu, z rosołem w roli głównej.

A na drugie danie przygotuj kotlet schabowy w nieco innym wydaniu, bo z ogórkiem i kiełbasą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa