Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy

Na samą myśl o tej części kurczaka wiele osób krzywi się z niesmakiem i zarzeka, ze nigdy jej nie spróbują, chociaż jeszcze jakiś czas temu był to niemały przysmak. Mimo złej renomy, są prawdziwą bombą kolagenową i naturalnym wsparciem dla stawów.

Nasi dziadkowie zajadali ze smakiem te tanią część kurczakaNasi dziadkowie zajadali ze smakiem te tanią część kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa, inni wzdrygają się na samą myśl, a jeszcze kolejni jedzą je regularnie. Choć w Polsce kurze łapki nie cieszą się już taką popularnością jak lata temu, to w Chinach wciąż uchodzą za przysmak i są dość często spotykane. Mimo że wzbudzają niemałe kontrowersje, jedno trzeba im przyznać – to wyjątkowo zdrowy produkt, którego regularne spożycie może przynieść wiele korzyści dla organizmu.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Kurze łapki, jako wsparcie w diecie naszych dziadków

Choć dziś wielu młodych ludzi krzywi się na samą myśl o kurzych łapkach, nasi dziadkowie wiedzieli, co dobre. Ten niepozorny element drobiu był dawniej częstym gościem w kuchni – tani, pożywny i pełen składników, które dziś nazwalibyśmy superfoodem. Kurze łapki to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł kolagenu typu I, II i III – białek odpowiedzialnych za elastyczność skóry, jędrność tkanek oraz sprawne stawy. Właśnie dzięki temu zyskują dziś drugie życie w kuchni i dietetyce.

Naturalne wsparcie dla stawów, kości i skóry

Zawarte w nich glukozamina i chondroityna wspierają odbudowę chrząstki, łagodzą dolegliwości bólowe i poprawiają ruchomość stawów, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie lub po urazach. Dodatkowo obecność wapnia, fosforu i magnezu wzmacnia układ kostny, tworząc z kurzych łapek naturalne wsparcie dla kości i stawów. Warto więc spróbować kurzych łapek, nawet mimo niezbyt apetycznego pierwszego wrażenia. To prawdziwa bomba zdrowia dla naszego organizmu, a odpowiednio przygotowania okaże się smacznym i pożywnym obiadem.

Przepis na kurze łapki

Składniki:

  • 12 kurzych łapek,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1 kawałek świeżego imbiru ok. 3 cm,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 suszone chili,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurze łapki dokładnie umyj, obetnij pazury i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie rozgrzej w szerokim garnku olej i podsmaż łapki przez kilka minut, aż nabiorą lekkiego złotego koloru.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w piórka, imbir w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  4. Dodaj wszystkie te składniki do garnka i smaż razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, pieprz, suszone chili i wlej wodę.
  6. Dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 45-60 minut, aż łapki będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje.
  7. Gotowe łapki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład porcja ryżu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki