Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina
Znudził ci się kotlet drobiowy? Masz w domu filety z indyka, ale nie masz pomysłu co z nich zrobić? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
03.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:21
Polska kuchnia obfituje w wiele mięsnych kęsków. Największą popularnością na tym polu cieszy się bez wątpienia mięso drobiowe. Na naszych stołach gości najczęściej w chrupiącej panierce z dodatkiem ziemniaków i surówki.
I choć jest to oczywiście smaczne trio, tym razem chciałabym zachęcić cię do znaczącej modyfikacji tego przepisu. Przygotuj filety z indyka zgodnie z naszą instrukcją, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. I nie chodzi tu tylko o genialne smaki, ale i samą formę podania. Jak się okazuje, tego typu mięso świetnie spisuje się w roli drobiowej miseczki, którą upieczesz w piekarniku. Jak sam więc widzisz, będzie się sporo działo, dlatego nuda w kuchni na pewno ci nie grozi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadalne miseczki wypełnione po brzegi smacznym farszem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa
Składniki:
Mięso:
- 450 g piersi z indyka.
Farsz:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża cebula,
- 400 g pieczarek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
- 120 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych miseczek drobiowych. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę ze sobą obrane oraz podzielone na mniejsze kawałki warzywa. W tym przypadku jest to cebula i pieczarki.
Krok 2. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają przyprawy: zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodka papryka, kmin rzymski, sól oraz pieprz.
Składniki dokładnie mieszam i zdejmuję z palnika. I farsz do miseczek już jest!
Krok 3. Następnie przechodzę do pracy z mięsem. Oczyszczonego i osuszonego fileta z indyka dzielę na mniejsze plastry. Każdy kawałek drobiu przekładam na deskę do krojenia, po czym rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 4. Tak przygotowane mięso przekładam do małej filiżanki, aby filet nabrał odpowiednich kształtów. Następnie faszeruje każdy kawałek wcześniej przygotowaną mieszanką, po czym zwijam do środka wystające końcówki fileta.
Krok 5. Drobiowe miseczki przekładam do formy do pieczenia. Każdy element polewam delikatnie olejem i doprawiam dodatkowo przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec miseczki posypuję startym na tarce serem. Świetnie w tej roli spisze się kultowa mozzarella.
Krok 6. Forma z mięsnymi kęskami trafia następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 7. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Tym razem padło na opiekane ziemniaczki. Ale to tylko jedna z opcji, bo świetnie spisze się tu również kolorowa sałatka, ryż oraz kasza. Na koniec nie zapominam udekorować gotowego dania świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!