Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Znudził ci się kotlet drobiowy? Masz w domu filety z indyka, ale nie masz pomysłu co z nich zrobić? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Taki obiad mogłabym jeść na okrągło
Taki obiad mogłabym jeść na okrągło
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

03.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska kuchnia obfituje w wiele mięsnych kęsków. Największą popularnością na tym polu cieszy się bez wątpienia mięso drobiowe. Na naszych stołach gości najczęściej w chrupiącej panierce z dodatkiem ziemniaków i surówki. 

I choć jest to oczywiście smaczne trio, tym razem chciałabym zachęcić cię do znaczącej modyfikacji tego przepisu. Przygotuj filety z indyka zgodnie z naszą instrukcją, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. I nie chodzi tu tylko o genialne smaki, ale i samą formę podania. Jak się okazuje, tego typu mięso świetnie spisuje się w roli drobiowej miseczki, którą upieczesz w piekarniku. Jak sam więc widzisz, będzie się sporo działo, dlatego nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalne miseczki wypełnione po brzegi smacznym farszem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa

Składniki:

Mięso:

  • 450 g piersi z indyka.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych miseczek drobiowych. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę ze sobą obrane oraz podzielone na mniejsze kawałki warzywa. W tym przypadku jest to cebula pieczarki

Na początku łączę ze sobą cebulę oraz pieczarki
Na początku łączę ze sobą cebulę oraz pieczarki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają przyprawy: zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodka papryka, kmin rzymski, sól oraz pieprz. 

Nie zapominam również o aromatycznych przyprawach
Nie zapominam również o aromatycznych przyprawach© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam i zdejmuję z palnika. I farsz do miseczek już jest!

Krok 3. Następnie przechodzę do pracy z mięsem. Oczyszczonego i osuszonego fileta z indyka dzielę na mniejsze plastry. Każdy kawałek drobiu przekładam na deskę do krojenia, po czym rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. 

Mięso rozbijam na cienki placek
Mięso rozbijam na cienki placek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane mięso przekładam do małej filiżanki, aby filet nabrał odpowiednich kształtów. Następnie faszeruje każdy kawałek wcześniej przygotowaną mieszanką, po czym zwijam do środka wystające końcówki fileta.

Każdy mięsny kawałek faszeruję mieszanką z patelni
Każdy mięsny kawałek faszeruję mieszanką z patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Drobiowe miseczki przekładam do formy do pieczenia. Każdy element polewam delikatnie olejemdoprawiam dodatkowo przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec miseczki posypuję startym na tarce serem. Świetnie w tej roli spisze się kultowa mozzarella

Sera nigdy za wiele
Sera nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Forma z mięsnymi kęskami trafia następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Tym razem padło na opiekane ziemniaczki. Ale to tylko jedna z opcji, bo świetnie spisze się tu również kolorowa sałatka, ryż oraz kasza. Na koniec nie zapominam udekorować gotowego dania świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na ciekawy obiad już jest
I pomysł na ciekawy obiad już jest© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideopierś z indyka