Wyborna zapiekanka. To mięsno-warzywna uczta z piekarnika dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad z piekarnika? Przygotuj mięsno-warzywną zapiekankę, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taka jest dobra!

Masz dość gotowania tego samego? Zrób genialną zapiekankęMasz dość gotowania tego samego? Zrób genialną zapiekankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

W styczniowym menu nie może zabraknąć sprawdzonych przepisów na rozgrzewające dania prosto z piekarnika. A skoro o nich już mowa, to przepyszna zapiekanka na bazie mielonego indyka oraz kolorowych warzyw spisze się w tej roli wręcz idealnie. Co więcej, nie zabraknie tu kremowej passaty pomidorowej, która sprawi, że całe danie będzie jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne. 

Genialne smaki to nie jedyny plus tego przepisu. Jeśli zdecydujesz się zrobić kolorową zapiekankę, nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. Wręcz przeciwnie, dobrą zabawę masz gwarantowaną już na samym starcie, bo na pewno będzie sporo się działo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

W mięsno-warzywnej zapiekance znajdziesz dosłownie wszystko — ulubione składniki, niesamowitą kombinację smakową i oryginalną formę podania

Składniki:

Mięsna mieszanka:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oleju.

Dodatki:

  • 8 małych ziemniaków,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ zielonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 100 g pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu łączę ze sobą zmielone mięso z indyka z przyprawami: suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na koniec do miski wlewam również olej

Zaczynam od przygotowania mięsnej mieszanki
Zaczynam od przygotowania mięsnej mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.  

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram i gotuję warzywa, po czym dzielę je na pół. Pomiędzy dwoma kawałkami ziemniaków umieszam część mięsnej mieszanki

Ziemniaki z mięsną wkładką są już gotowe
Ziemniaki z mięsną wkładką są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane ziemniaki przekładam następnie do formy do pieczenia, tworząc dwa pionowe rzędy. To oczywiście nie koniec pracy, bo bezpośrednio na mięsno-ziemniaczanych kęskach rozsypuję pomidorki koktajlowe oraz kawałki papryki w żółtym, zielonym i czerwonym kolorze. 

W przepisie nie zabraknie kolorowych dodatków warzywnych
W przepisie nie zabraknie kolorowych dodatków warzywnych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec polewam składniki sporą warstwą passaty pomidorowej. Dokładnie rozprowadzam sos po całej powierzchni przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Jako ostatni składnik do formy trafia passata pomidorowa
Jako ostatni składnik do formy trafia passata pomidorowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Danie w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową zapiekankę serwuję oczywiście na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

I obiad dla całej rodziny jest już gotowy
I obiad dla całej rodziny jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości