Wyborna zapiekanka. To mięsno-warzywna uczta z piekarnika dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad z piekarnika? Przygotuj mięsno-warzywną zapiekankę, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taka jest dobra!

Masz dość gotowania tego samego? Zrób genialną zapiekankęMasz dość gotowania tego samego? Zrób genialną zapiekankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W styczniowym menu nie może zabraknąć sprawdzonych przepisów na rozgrzewające dania prosto z piekarnika. A skoro o nich już mowa, to przepyszna zapiekanka na bazie mielonego indyka oraz kolorowych warzyw spisze się w tej roli wręcz idealnie. Co więcej, nie zabraknie tu kremowej passaty pomidorowej, która sprawi, że całe danie będzie jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne. 

Genialne smaki to nie jedyny plus tego przepisu. Jeśli zdecydujesz się zrobić kolorową zapiekankę, nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. Wręcz przeciwnie, dobrą zabawę masz gwarantowaną już na samym starcie, bo na pewno będzie sporo się działo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

W mięsno-warzywnej zapiekance znajdziesz dosłownie wszystko — ulubione składniki, niesamowitą kombinację smakową i oryginalną formę podania

Składniki:

Mięsna mieszanka:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oleju.

Dodatki:

  • 8 małych ziemniaków,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ zielonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 100 g pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu łączę ze sobą zmielone mięso z indyka z przyprawami: suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na koniec do miski wlewam również olej

Zaczynam od przygotowania mięsnej mieszanki
Zaczynam od przygotowania mięsnej mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.  

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram i gotuję warzywa, po czym dzielę je na pół. Pomiędzy dwoma kawałkami ziemniaków umieszam część mięsnej mieszanki

Ziemniaki z mięsną wkładką są już gotowe
Ziemniaki z mięsną wkładką są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane ziemniaki przekładam następnie do formy do pieczenia, tworząc dwa pionowe rzędy. To oczywiście nie koniec pracy, bo bezpośrednio na mięsno-ziemniaczanych kęskach rozsypuję pomidorki koktajlowe oraz kawałki papryki w żółtym, zielonym i czerwonym kolorze. 

W przepisie nie zabraknie kolorowych dodatków warzywnych
W przepisie nie zabraknie kolorowych dodatków warzywnych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec polewam składniki sporą warstwą passaty pomidorowej. Dokładnie rozprowadzam sos po całej powierzchni przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Jako ostatni składnik do formy trafia passata pomidorowa
Jako ostatni składnik do formy trafia passata pomidorowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Danie w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową zapiekankę serwuję oczywiście na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

I obiad dla całej rodziny jest już gotowy
I obiad dla całej rodziny jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo