Wyborna zapiekanka. To mięsno-warzywna uczta z piekarnika dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad z piekarnika? Przygotuj mięsno-warzywną zapiekankę, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taka jest dobra!
26.01.2024 | aktual.: 26.01.2024 13:07
W styczniowym menu nie może zabraknąć sprawdzonych przepisów na rozgrzewające dania prosto z piekarnika. A skoro o nich już mowa, to przepyszna zapiekanka na bazie mielonego indyka oraz kolorowych warzyw spisze się w tej roli wręcz idealnie. Co więcej, nie zabraknie tu kremowej passaty pomidorowej, która sprawi, że całe danie będzie jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne.
Genialne smaki to nie jedyny plus tego przepisu. Jeśli zdecydujesz się zrobić kolorową zapiekankę, nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. Wręcz przeciwnie, dobrą zabawę masz gwarantowaną już na samym starcie, bo na pewno będzie sporo się działo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W mięsno-warzywnej zapiekance znajdziesz dosłownie wszystko — ulubione składniki, niesamowitą kombinację smakową i oryginalną formę podania
Składniki:
Mięsna mieszanka:
- 300 g mielonego mięsa z indyka,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oleju.
Dodatki:
- 8 małych ziemniaków,
- 400 g passaty pomidorowej,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ zielonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- 100 g pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu łączę ze sobą zmielone mięso z indyka z przyprawami: suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na koniec do miski wlewam również olej.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram i gotuję warzywa, po czym dzielę je na pół. Pomiędzy dwoma kawałkami ziemniaków umieszam część mięsnej mieszanki.
Krok 3. Tak przygotowane ziemniaki przekładam następnie do formy do pieczenia, tworząc dwa pionowe rzędy. To oczywiście nie koniec pracy, bo bezpośrednio na mięsno-ziemniaczanych kęskach rozsypuję pomidorki koktajlowe oraz kawałki papryki w żółtym, zielonym i czerwonym kolorze.
Krok 4. Na koniec polewam składniki sporą warstwą passaty pomidorowej. Dokładnie rozprowadzam sos po całej powierzchni przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 5. Danie w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotową zapiekankę serwuję oczywiście na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!