Chrupiące tacos na wypasie to hit każdej imprezy. Tak łatwo je zrobić

Genialne tacos w chrupiącym wydaniu są tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie. Co więcej, pięknie się prezentują. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Tacosy w takim wydaniu będą mega chrupiąceTacosy w takim wydaniu będą mega chrupiące
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli szykujesz w swoim domu imprezę i nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Nie dość, że zrobisz ją w szybkiprosty sposób, to jeszcze efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. 

Od chrupiących tacos wręcz trudno oderwać wzrok. Dlatego niech nie zdziwi cię fakt, że goście zjedzą je jako pierwsze. Już na samym wstępie radzę ci zrobić smaczne przekąski z podwójnej porcji, bo zapytań o dokładkę na pewno nie zabraknie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Chcesz, aby goście długo mówili o twojej imprezie? Przygotuj fenomenalne tacos, a sukces masz jak w banku!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała kilku słów o tym, czym w ogóle jest tacos. Otóż jest to bardzo popularna przekąska, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Na całość składa się pszenny placek, cała paleta kolorowych warzyw, kremowy sos oraz smaczne mięso. Jak sam więc widzisz, można znaleźć tu genialne rarytasy, które skradną serce nawet największego niejadka!

Składniki:

Tortille:

  • 4 małe pszenne tortille,
  • 150 g sosu BBQ,
  • 150 g chipsów nachos.

Dodatki:

  • 200 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki dipu śmietankowego/paprykowego/serowego,
  • 1 sałata rzymska,
  • 60 g kukurydzy,
  • 60 g czarnej fasoli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 40 g tartego cheddaru,
  • 4 pomidorki koktajlowe. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domową przekąską rozpoczynam od przygotowania bazy całego dania, a mianowicie tortilli. W tym celu przelewam sos BBQ do małej miseczki, po czym zanurzam w nim jedną stronę tortilli. 

Bazą całego przepisu są pszenne tortille
Bazą całego przepisu są pszenne tortille © Licencjodawca | Pyszności

Do przepisu będą potrzebne tortille w małym rozmiarze. Możesz kupić gotowy produkt w takim wydaniu lub wyciąć mniejsze elementy z dużych placków tortilli. 

Krok 2. Do drugiej miski przesypuję chipsy nachos. Następnie kruszę je drobno i panierka do tortilli jest już gotowa. Każdą tortillę z sosem łączę z pokruszonymi chipsami, po czym układam na kratce do piekarnika w taki sposób, aby po pieczeniu nabrały kształtu kołyski

Krótka wizyta w piekarniku i mamy to!
Krótka wizyta w piekarniku i mamy to! © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane tortille piekę w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Urządzenie pracuje w temp. 170 stopni Celsjusza

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe elementy smacznej przekąski. Kroję na mniejsze kawałki kolorowe warzywa, po czym ścieram na tarce żółty ser. Na koniec na rozgrzanej patelni podsmażam mielone mięso wołowe wraz z przyprawą meksykańską oraz solą.

Czas przygotować mięsny akcent pysznej przekąski
Czas przygotować mięsny akcent pysznej przekąski © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zaczynam je łączyć. Biorę do ręki podpieczone placki tortilli, po czym wypełniam je dipem domowej roboty (możesz postawić tu na swoją ulubioną kombinację smakową), posiekaną sałatą rzymską, podsmażonym mięsem mielonym, cheddarem, czarną fasolą, czerwoną cebulą oraz kukurydzą.

Składanie przekąski to czysta przyjemność
Składanie przekąski to czysta przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To jednak nie koniec. Układam przekąski na talerzu i dodatkowo polewam je kolejną porcją dipu. Na wierzchu rozsypuję ćwiartki pomidorków koktajlowych i gotowe. Smacznego!

Od samego patrzenia na te piękności można zgłodnieć
Od samego patrzenia na te piękności można zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"