Chrupiące tacos na wypasie to hit każdej imprezy. Tak łatwo je zrobić
Genialne tacos w chrupiącym wydaniu są tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie. Co więcej, pięknie się prezentują. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
13.11.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szykujesz w swoim domu imprezę i nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Nie dość, że zrobisz ją w szybki i prosty sposób, to jeszcze efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Od chrupiących tacos wręcz trudno oderwać wzrok. Dlatego niech nie zdziwi cię fakt, że goście zjedzą je jako pierwsze. Już na samym wstępie radzę ci zrobić smaczne przekąski z podwójnej porcji, bo zapytań o dokładkę na pewno nie zabraknie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby goście długo mówili o twojej imprezie? Przygotuj fenomenalne tacos, a sukces masz jak w banku!
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała kilku słów o tym, czym w ogóle jest tacos. Otóż jest to bardzo popularna przekąska, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Na całość składa się pszenny placek, cała paleta kolorowych warzyw, kremowy sos oraz smaczne mięso. Jak sam więc widzisz, można znaleźć tu genialne rarytasy, które skradną serce nawet największego niejadka!
Składniki:
Tortille:
- 4 małe pszenne tortille,
- 150 g sosu BBQ,
- 150 g chipsów nachos.
Dodatki:
- 200 g mielonego mięsa z wołowiny,
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki dipu śmietankowego/paprykowego/serowego,
- 1 sałata rzymska,
- 60 g kukurydzy,
- 60 g czarnej fasoli,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 40 g tartego cheddaru,
- 4 pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domową przekąską rozpoczynam od przygotowania bazy całego dania, a mianowicie tortilli. W tym celu przelewam sos BBQ do małej miseczki, po czym zanurzam w nim jedną stronę tortilli.
Do przepisu będą potrzebne tortille w małym rozmiarze. Możesz kupić gotowy produkt w takim wydaniu lub wyciąć mniejsze elementy z dużych placków tortilli.
Krok 2. Do drugiej miski przesypuję chipsy nachos. Następnie kruszę je drobno i panierka do tortilli jest już gotowa. Każdą tortillę z sosem łączę z pokruszonymi chipsami, po czym układam na kratce do piekarnika w taki sposób, aby po pieczeniu nabrały kształtu kołyski.
Tak przygotowane tortille piekę w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Urządzenie pracuje w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe elementy smacznej przekąski. Kroję na mniejsze kawałki kolorowe warzywa, po czym ścieram na tarce żółty ser. Na koniec na rozgrzanej patelni podsmażam mielone mięso wołowe wraz z przyprawą meksykańską oraz solą.
Krok 4. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zaczynam je łączyć. Biorę do ręki podpieczone placki tortilli, po czym wypełniam je dipem domowej roboty (możesz postawić tu na swoją ulubioną kombinację smakową), posiekaną sałatą rzymską, podsmażonym mięsem mielonym, cheddarem, czarną fasolą, czerwoną cebulą oraz kukurydzą.
Krok 5. To jednak nie koniec. Układam przekąski na talerzu i dodatkowo polewam je kolejną porcją dipu. Na wierzchu rozsypuję ćwiartki pomidorków koktajlowych i gotowe. Smacznego!