Najlepsza jesienna przekąska. Pikle i kiszonki mogą się przy niej schować

Czas zadbać o swoją odporność. Poza przyjmowaniem suplementów warto włączyć w swoją dietę produkty takie jak kiszonki, cytrusy czy czosnek, który uważany jest za naturalny antybiotyk.

Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czosnek to jedna z najzdrowszych i zarazem najstarszych warzyw uprawnych. Pochodzi z Azji Środkowej, jednak obecnie uprawiany jest na całym świecie. Od tysięcy lat ceni się go za smak, aromat i liczne właściwości lecznice. W medycynie alternatywnej stosuje się go przy chorobach bakteryjnych i wirusowych, bowiem uważany jest za naturalny antybiotyk.

Lata temu naukowcy udowodnili, że czosnek wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, a do tego, wzmacnia układ trawienny, a do wszystko przez związek chemiczny zwany alliną, która po spożyciu zamienia się w allicynę. Nie trzeba jeść go na surowo. Przedstawiamy przepis na najsmaczniejszą i najzdrowszą jesienną przekąskę, dzięki której wzmocnisz swoją odporność. Kiszonki mogą się przy niej schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Czosnek na przeziębienie i infekcje — jak go stosować?

Czosnek to jedno z tych warzyw, po które warto sięgnąć w trakcie rozwijającej się infekcji. Można zjeść go na surowo jak i po obróbce termicznej, bowiem smażony czy upieczony, nie traci swoich prozdrowotnych właściwości. Niestety, ze względu na to, że po zjedzeniu dużej ilości czosnku z żołądka zaczyna wydobywać się nieprzyjemny zapach, wielu z nas go unika. Nie musi tak być. Wystarczy, że go upieczesz go z dodatkiem dużej ilości oliwy. W ten sposób otrzymasz przepyszną przekąskę, którą można wykorzystać do kanapek, makaronu, mięsa czy jakiekolwiek sosu. Ostrzegamy, ten przepis uzależnia. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji, bowiem przekąska znika w dwa dni.

Czosnek konfitowany — przepis

Składniki:

  • dwie główki czosnku,
  • szklanka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • opcjonalnie: masło, gałązka świeżego rozmarynu, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz ze skórki. Obrane ząbki umieść w niewielkim naczyniu, np. w kokilce. Zalej ją oliwą lub olejem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stp. C. i włóż go niego kokilkę z czosnkiem. Piecz ok. 40 minut, aż czosnek stanie się rumiany.
  3. Po upieczeniu poczekaj aż czosnek ostygnie. Olej przelej z powrotem do butelki — otrzymasz fantastyczną oliwę czosnkową.
  4. Ząbki czosnku przełóż do czystego opakowania. Po upieczeniu będzie tak miękki, że z powodzeniem zastąpi ci pastę kanapkową czy masło.

Porady:

  1. Do kokilki możesz dodać kiść pomidorków koktajlowych. W ten sposób otrzymasz przepyszne konfitowane pomidorki, które doskonale smakują na kanapce czy z makaronem.
  2. Jeśli przepadasz za masłem czosnkowym, miękkie masło zblenduj z kilkoma ząbkami konfitowanego czosnku z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Tak dobrego masła jeszcze nie jadłeś.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"