Najlepsza jesienna przekąska. Pikle i kiszonki mogą się przy niej schować
Czas zadbać o swoją odporność. Poza przyjmowaniem suplementów warto włączyć w swoją dietę produkty takie jak kiszonki, cytrusy czy czosnek, który uważany jest za naturalny antybiotyk.
27.10.2023 12:12
Czosnek to jedna z najzdrowszych i zarazem najstarszych warzyw uprawnych. Pochodzi z Azji Środkowej, jednak obecnie uprawiany jest na całym świecie. Od tysięcy lat ceni się go za smak, aromat i liczne właściwości lecznice. W medycynie alternatywnej stosuje się go przy chorobach bakteryjnych i wirusowych, bowiem uważany jest za naturalny antybiotyk.
Lata temu naukowcy udowodnili, że czosnek wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, a do tego, wzmacnia układ trawienny, a do wszystko przez związek chemiczny zwany alliną, która po spożyciu zamienia się w allicynę. Nie trzeba jeść go na surowo. Przedstawiamy przepis na najsmaczniejszą i najzdrowszą jesienną przekąskę, dzięki której wzmocnisz swoją odporność. Kiszonki mogą się przy niej schować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czosnek na przeziębienie i infekcje — jak go stosować?
Czosnek to jedno z tych warzyw, po które warto sięgnąć w trakcie rozwijającej się infekcji. Można zjeść go na surowo jak i po obróbce termicznej, bowiem smażony czy upieczony, nie traci swoich prozdrowotnych właściwości. Niestety, ze względu na to, że po zjedzeniu dużej ilości czosnku z żołądka zaczyna wydobywać się nieprzyjemny zapach, wielu z nas go unika. Nie musi tak być. Wystarczy, że go upieczesz go z dodatkiem dużej ilości oliwy. W ten sposób otrzymasz przepyszną przekąskę, którą można wykorzystać do kanapek, makaronu, mięsa czy jakiekolwiek sosu. Ostrzegamy, ten przepis uzależnia. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji, bowiem przekąska znika w dwa dni.
Czosnek konfitowany — przepis
Składniki:
- dwie główki czosnku,
- szklanka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- opcjonalnie: masło, gałązka świeżego rozmarynu, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Czosnek obierz ze skórki. Obrane ząbki umieść w niewielkim naczyniu, np. w kokilce. Zalej ją oliwą lub olejem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stp. C. i włóż go niego kokilkę z czosnkiem. Piecz ok. 40 minut, aż czosnek stanie się rumiany.
- Po upieczeniu poczekaj aż czosnek ostygnie. Olej przelej z powrotem do butelki — otrzymasz fantastyczną oliwę czosnkową.
- Ząbki czosnku przełóż do czystego opakowania. Po upieczeniu będzie tak miękki, że z powodzeniem zastąpi ci pastę kanapkową czy masło.
Porady:
- Do kokilki możesz dodać kiść pomidorków koktajlowych. W ten sposób otrzymasz przepyszne konfitowane pomidorki, które doskonale smakują na kanapce czy z makaronem.
- Jeśli przepadasz za masłem czosnkowym, miękkie masło zblenduj z kilkoma ząbkami konfitowanego czosnku z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Tak dobrego masła jeszcze nie jadłeś.