PrzepisWegańskaNajlepsza jesienna przekąska. Pikle i kiszonki mogą się przy niej schować

Najlepsza jesienna przekąska. Pikle i kiszonki mogą się przy niej schować

Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.
Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
27.10.2023 12:12

Czas zadbać o swoją odporność. Poza przyjmowaniem suplementów warto włączyć w swoją dietę produkty takie jak kiszonki, cytrusy czy czosnek, który uważany jest za naturalny antybiotyk.

Czosnek to jedna z najzdrowszych i zarazem najstarszych warzyw uprawnych. Pochodzi z Azji Środkowej, jednak obecnie uprawiany jest na całym świecie. Od tysięcy lat ceni się go za smak, aromat i liczne właściwości lecznice. W medycynie alternatywnej stosuje się go przy chorobach bakteryjnych i wirusowych, bowiem uważany jest za naturalny antybiotyk.

Lata temu naukowcy udowodnili, że czosnek wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, a do tego, wzmacnia układ trawienny, a do wszystko przez związek chemiczny zwany alliną, która po spożyciu zamienia się w allicynę. Nie trzeba jeść go na surowo. Przedstawiamy przepis na najsmaczniejszą i najzdrowszą jesienną przekąskę, dzięki której wzmocnisz swoją odporność. Kiszonki mogą się przy niej schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czosnek na przeziębienie i infekcje — jak go stosować?

Czosnek to jedno z tych warzyw, po które warto sięgnąć w trakcie rozwijającej się infekcji. Można zjeść go na surowo jak i po obróbce termicznej, bowiem smażony czy upieczony, nie traci swoich prozdrowotnych właściwości. Niestety, ze względu na to, że po zjedzeniu dużej ilości czosnku z żołądka zaczyna wydobywać się nieprzyjemny zapach, wielu z nas go unika. Nie musi tak być. Wystarczy, że go upieczesz go z dodatkiem dużej ilości oliwy. W ten sposób otrzymasz przepyszną przekąskę, którą można wykorzystać do kanapek, makaronu, mięsa czy jakiekolwiek sosu. Ostrzegamy, ten przepis uzależnia. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji, bowiem przekąska znika w dwa dni.

Czosnek konfitowany — przepis

Składniki:

  • dwie główki czosnku,
  • szklanka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • opcjonalnie: masło, gałązka świeżego rozmarynu, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz ze skórki. Obrane ząbki umieść w niewielkim naczyniu, np. w kokilce. Zalej ją oliwą lub olejem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stp. C. i włóż go niego kokilkę z czosnkiem. Piecz ok. 40 minut, aż czosnek stanie się rumiany.
  3. Po upieczeniu poczekaj aż czosnek ostygnie. Olej przelej z powrotem do butelki — otrzymasz fantastyczną oliwę czosnkową.
  4. Ząbki czosnku przełóż do czystego opakowania. Po upieczeniu będzie tak miękki, że z powodzeniem zastąpi ci pastę kanapkową czy masło.

Porady:

  1. Do kokilki możesz dodać kiść pomidorków koktajlowych. W ten sposób otrzymasz przepyszne konfitowane pomidorki, które doskonale smakują na kanapce czy z makaronem.
  2. Jeśli przepadasz za masłem czosnkowym, miękkie masło zblenduj z kilkoma ząbkami konfitowanego czosnku z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Tak dobrego masła jeszcze nie jadłeś.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także