Babcia od zawsze przechowuje tak czosnek. Nie cuchnie stęchlizną i nie robi się gorzki

Chcąc cieszyć się prozdrowotnymi i smakowymi walorami czosnku zimą, należy wiedzieć, jak prawidłowo go przechowywać. Sprawa mogłaby się wydawać prosta, gdyby nie fakt, że warzywo to już po krótkim czasie zaczyna zalatywać stęchlizną i nabiera gorzkiego smaku. Jak temu zapobiec?

Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońcaCzosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Babcia nie kombinuje i od zawsze czosnek przechowuje według starej sprawdzonej metody. Warzywo na długo zachowuje świeżość, nie kiełkuje, jego smak nie przechodzi nieprzyjemną gorzkością, a zapach pozostaje typowo czosnkowy, nie zalatuje stęchlizną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jak przechowywać czosnek w warunkach domowych?

Czosnek potrzebuje suchego miejsca, w którym panuje temperatura pokojowa, z dala od światła i wilgoci. Może to być kuchenna szafka, spiżarnia lub piwnica. Jeśli posiadasz czosnek w warkoczu, możesz zawiesić go pod sufitem lub na ścianie. Czosnek w pojedynczych główkach wystarczy przełożyć do przewiewnego koszyka, wiklinowej torby lub papierowej torebki z dziurkami. W takich warunkach powinien utrzymać świeżość do sześciu miesięcy, nie stanie się gorzki i nie przejdzie zapachem stęchlizny. Ważne: nie przechowuj czosnku w plastikowych pojemnikach, ponieważ te zatrzymują wilgoć, co sprzyja pleśnieniu.

Warzywo to można trzymać też w lodówce. Najpierw jednak należy obrać je z łupin, a ząbki umieścić w szklanym lub ceramicznym pojemniku ze szczelnym wiekiem. Warto dodać do nich trochę oliwy z oliwek, która zapobiegnie wysychaniu i utlenianiu. Czosnek przechowywany w ten sposób powinien być zużyty w ciągu kilku tygodni. Nie należy trzymać go w zamrażarce, ponieważ może stracić część swoich właściwości i zmienić konsystencję.

Czosnek najlepiej jest przechowywać w całych główkach
Czosnek najlepiej jest przechowywać w całych główkach © Pixabay

Inne sposoby przechowywania czosnku na zimę. Suszenie, w soli lub zalewie

Dobrym wyjściem jest trzymanie czosnku w zalewach. Może to być nie tylko oliwa czy olej, ale też ocet, solanka czy miód. Przed zalaniem ząbków należy je obgotować kilka minut we wrzątku lub na parze, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zalać wybraną zalewą (możesz dodać przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czy liście laurowe). Zakręcone słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Czosnek w zalewie powinien być gotowy do spożycia po ok. miesiącu.

Innym sposobem na przechowywanie czosnku jest zasypanie go solą. Możesz to zrobić na dwa sposoby: albo zmiażdżyć czosnek i wymieszać go z solą, albo pokroić go na plasterki i ułożyć warstwowo w słoiku, przesypując każdą warstwę przyprawą. Tak przygotowany czosnek trzymaj w lodówce przez kilka miesięcy. Będzie się nadawał do sałatek, sosów czy marynat.

Czosnek można też wysuszyć i przechowywać jako sproszkowaną lub granulowaną przyprawę. Do suszenia możesz użyć suszarki do grzybów lub piekarnika ustawionego na niską temperaturę (około 50 stopni Celsjusza). Czosnek należy obrać i pokroić na cienkie plasterki, a następnie rozłożyć na blaszce lub kratce. Suszenie powinno trwać kilka godzin, aż czosnek stanie się chrupki i złocisty. Po ostudzeniu możesz go zmielić w młynku lub blenderze i przechowywać w szczelnym pojemniku. Suszony czosnek zachowuje swoje właściwości przez około rok.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy