Zimowy czosnek posadź po tych warzywach. Główki będą ogromne jak nigdy

Czosnek to zdrowa i aromatyczna przyprawa, która idealnie sprawdza się w kuchni. Można go wykorzystać do wielu dań, od sałatek po dania główne. Uprawa czosnku jest stosunkowo łatwa, ale warto wiedzieć, jak go prawidłowo sadzić.

Jak sadzić zimowy czosnek?Jak sadzić zimowy czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o ogromnych i aromatycznych główkach czosnku, które ozdobią twoją kuchnię i wzbogacą smak twoich potraw? Wybór odpowiednich sąsiadów roślinnych jest kluczowy, aby zapewnić twojemu czosnkowi odpowiednie warunki wzrostu. Podpowiemy ci, które warzywa i rośliny towarzyszące sprawią, że twoje uprawy czosnku będą imponujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Czosnek i jego właściwości zdrowotne

Czosnek to nie tylko przyprawa, która nadaje naszym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. To również roślina, która ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w witaminy, minerałyantyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy, pracę serca i układu krążenia, a także pomagają w walce z nowotworami.

Jak prawidłowo uprawiać czosnek?

Uprawa czosnku jest stosunkowo łatwa, jednak aby uzyskać dobre plony, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Jednym z nich jest odpowiednie sąsiedztwo.

Czosnek zawiera substancje o silnych właściwościach odstraszających szkodniki i choroby. Dzięki temu może być doskonałym towarzyszem dla innych roślin w ogrodzie. Oto, po jakich warzywach warto posadzić czosnek, aby uzyskać duże i dorodne ząbki:

  • Ogórki
  • Pomidory
  • Kalafiorem
  • Fasolą i selerem
  • Cukinią
  • Dynia
  • Grochem
  • Kabaczku

Oprócz tych warzyw czosnek dobrze komponuje się również z innymi roślinami, takimi jak bakłażany, buraki, chrzan, marchew, sałata i szpinak.

Warto również pamiętać, że czosnku nie należy sadzić w miejscach, gdzie wcześniej rosła cebula, ziemniaki, buraki, por, szczypiorek. Te rośliny mają podobne wymagania glebowe, a także są podatne na te same choroby i szkodniki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej