Najlepsza zupa z dodatkiem popularnego owocu. Nawet pomidorówka może się przy niej schować
Kto powiedział, że zupy muszą składać się wyłącznie z warzyw? Dodatek pewnego owocu sprawi, że ta niepozorna zupa, składająca się wyłącznie z warzyw korzeniowych, zyska niezwykły posmak. Ostrzegamy - ten przepis uzależnia.
16.10.2023 14:34
Jesienią, chętniej niż kiedykolwiek sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające zupy, które dostarczą nam nie tylko cennych witamin i minerałów, ale też nasycą na długie godziny. W tym szczególnym czasie warto przemycać jak największą ilość warzyw. W końcu jesienią mamy urodzaj dynii, kalafiora czy warzyw korzeniowych, które najlepiej smakują właśnie w sezonie.
Przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę krem, która kosztuje gorsze. Dodatek pewnego sezonowego owocu sprawi, że przekonasz do niej nawet zatwardziałych antyfanów pietruszki. Wszystkie potrzebne składniki dostaniesz na targu.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść pietruszkę?
Pietruszka to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw. Zwykle używamy jej do przygotowania rosołu, jednak rzadko kiedy trafia na nasz talerz jako główny element dania. A szkoda, bowiem w korzeniu pietruszki kryją się cenne witaminy i minerały. W tym niepozornym warzywie skrywa się spora dawka flawonoidów, czyli antyoksydantów, zapobiegającym mnożeniu się wolnych rodników, a tym samym, zwalniającym starzenie się organizmu. Zjedzony na surowo czy też ugotowany, usprawnia pracę jelit i przyśpiesza trawienie, a także dostarczy ogromnej dawki potasu (562 mg/100 g), regulującego ciśnienie krwi i wpierającego prawidłową pracę układu nerwowego.
Wiele osób unika pietruszki ze względu na charakterystyczny, goryczkowy smak. Na szczęście, można go zneutralizować. Wystarczy zestawić je z innymi, białymi warzywami i przygotować z nich aromatyczną zupę.
Krem z gruszki i pietruszki — przepis
Składniki:
- 600 g korzenia pietruszki,
- 3 duże ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- mały korzeń imbiru,
- 3 średniej wielkości gruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- litr bulionu,
- szklanka mleczka kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie warzywa przesyp na patelnię z dodatkiem oleju. Smaż je przez ok. 10 minut, aż lekko się przyrumienią.
- W międzyczasie umyj i obierz gruszki, a następnie, pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do smażących warzyw, kiedy te staną się już rumiane.
- Wszystkie podsmażone składniki przesyp do garnka, a następnie, zalej je bulionem. Całość gotuj przez 20-25 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe oraz sól i pieprz i gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
- Krem przelej do misek. Podawaj ze skwarkami z boczku, tofu lub grzankami.