Najlepsza zupa z dodatkiem popularnego owocu. Nawet pomidorówka może się przy niej schować

Kto powiedział, że zupy muszą składać się wyłącznie z warzyw? Dodatek pewnego owocu sprawi, że ta niepozorna zupa, składająca się wyłącznie z warzyw korzeniowych, zyska niezwykły posmak. Ostrzegamy - ten przepis uzależnia.

Zupa krem z dodatkiem popularnego owocuZupa krem z dodatkiem popularnego owocu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Pawel Ruszkiewicz

Jesienią, chętniej niż kiedykolwiek sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające zupy, które dostarczą nam nie tylko cennych witamin i minerałów, ale też nasycą na długie godziny. W tym szczególnym czasie warto przemycać jak największą ilość warzyw. W końcu jesienią mamy urodzaj dynii, kalafiora czy warzyw korzeniowych, które najlepiej smakują właśnie w sezonie.

Przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę krem, która kosztuje gorsze. Dodatek pewnego sezonowego owocu sprawi, że przekonasz do niej nawet zatwardziałych antyfanów pietruszki. Wszystkie potrzebne składniki dostaniesz na targu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Pietruszka to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw. Zwykle używamy jej do przygotowania rosołu, jednak rzadko kiedy trafia na nasz talerz jako główny element dania. A szkoda, bowiem w korzeniu pietruszki kryją się cenne witaminy i minerały. W tym niepozornym warzywie skrywa się spora dawka flawonoidów, czyli antyoksydantów, zapobiegającym mnożeniu się wolnych rodników, a tym samym, zwalniającym starzenie się organizmu. Zjedzony na surowo czy też ugotowany, usprawnia pracę jelit i przyśpiesza trawienie, a także dostarczy ogromnej dawki potasu (562 mg/100 g), regulującego ciśnienie krwi i wpierającego prawidłową pracę układu nerwowego.

Wiele osób unika pietruszki ze względu na charakterystyczny, goryczkowy smak. Na szczęście, można go zneutralizować. Wystarczy zestawić je z innymi, białymi warzywami i przygotować z nich aromatyczną zupę.

Krem z gruszki i pietruszki — przepis

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały korzeń imbiru,
  • 3 średniej wielkości gruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • litr bulionu,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa przesyp na patelnię z dodatkiem oleju. Smaż je przez ok. 10 minut, aż lekko się przyrumienią.
  4. W międzyczasie umyj i obierz gruszki, a następnie, pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do smażących warzyw, kiedy te staną się już rumiane.
  5. Wszystkie podsmażone składniki przesyp do garnka, a następnie, zalej je bulionem. Całość gotuj przez 20-25 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe oraz sól i pieprz i  gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
  7. Krem przelej do misek. Podawaj ze skwarkami z boczku, tofu lub grzankami.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik