Najlepsza zupa z dodatkiem popularnego owocu. Nawet pomidorówka może się przy niej schować

Kto powiedział, że zupy muszą składać się wyłącznie z warzyw? Dodatek pewnego owocu sprawi, że ta niepozorna zupa, składająca się wyłącznie z warzyw korzeniowych, zyska niezwykły posmak. Ostrzegamy - ten przepis uzależnia.

Zupa krem z dodatkiem popularnego owocuZupa krem z dodatkiem popularnego owocu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Pawel Ruszkiewicz

Jesienią, chętniej niż kiedykolwiek sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające zupy, które dostarczą nam nie tylko cennych witamin i minerałów, ale też nasycą na długie godziny. W tym szczególnym czasie warto przemycać jak największą ilość warzyw. W końcu jesienią mamy urodzaj dynii, kalafiora czy warzyw korzeniowych, które najlepiej smakują właśnie w sezonie.

Przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę krem, która kosztuje gorsze. Dodatek pewnego sezonowego owocu sprawi, że przekonasz do niej nawet zatwardziałych antyfanów pietruszki. Wszystkie potrzebne składniki dostaniesz na targu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Pietruszka to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw. Zwykle używamy jej do przygotowania rosołu, jednak rzadko kiedy trafia na nasz talerz jako główny element dania. A szkoda, bowiem w korzeniu pietruszki kryją się cenne witaminy i minerały. W tym niepozornym warzywie skrywa się spora dawka flawonoidów, czyli antyoksydantów, zapobiegającym mnożeniu się wolnych rodników, a tym samym, zwalniającym starzenie się organizmu. Zjedzony na surowo czy też ugotowany, usprawnia pracę jelit i przyśpiesza trawienie, a także dostarczy ogromnej dawki potasu (562 mg/100 g), regulującego ciśnienie krwi i wpierającego prawidłową pracę układu nerwowego.

Wiele osób unika pietruszki ze względu na charakterystyczny, goryczkowy smak. Na szczęście, można go zneutralizować. Wystarczy zestawić je z innymi, białymi warzywami i przygotować z nich aromatyczną zupę.

Krem z gruszki i pietruszki — przepis

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały korzeń imbiru,
  • 3 średniej wielkości gruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • litr bulionu,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa przesyp na patelnię z dodatkiem oleju. Smaż je przez ok. 10 minut, aż lekko się przyrumienią.
  4. W międzyczasie umyj i obierz gruszki, a następnie, pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do smażących warzyw, kiedy te staną się już rumiane.
  5. Wszystkie podsmażone składniki przesyp do garnka, a następnie, zalej je bulionem. Całość gotuj przez 20-25 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe oraz sól i pieprz i  gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
  7. Krem przelej do misek. Podawaj ze skwarkami z boczku, tofu lub grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy