PrzepisZupyWyjątkowa zupa na rosole, o której dziś mało kto pamięta. Pomidorówka może się przy niej schować

Wyjątkowa zupa na rosole, o której dziś mało kto pamięta. Pomidorówka może się przy niej schować

To jedna z tych lekkich, smacznych zup, którą część z nas zajadała się w przedszkolu, a inni w domu. Mowa o nieco zapomnianej już ryżance. Przypomnij sobie smak dzieciństwa, korzystając z poniższego przepisu.

Ryżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwa
Ryżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.10.2023 17:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są takie smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła, babcina pomidorówka, rosół mamy czy jajecznica taty to coś więcej, niż jedzenie. To chwile, do których chcielibyśmy wrócić.

Jest jednak danie, które lata temu odeszło już w zapomnienie, jednak każdy z nas jadł je przynajmniej raz w życiu. Tym daniem jest ryżanka. Podawano ją w przedszkolu, na szkolnej stołówce czy w domu. Warto przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza teraz, jesienią, bowiem ryżanka jest wyjątkowo rozgrzewająca, a przy tym, lekkostrawna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżanka, zupa naszego dzieciństwa — przepis

Składniki:

  • 2 litry rosołu (drobiowego, warzywnego, wołowego),
  • ok. 200 g ryżu,
  • cztery ziemniaki,
  • duży por,
  • dwie marchewki,
  • sól i pieprz,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziela angielskie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • trzy łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rosół. To, czy będzie warzywny, czy też mięsny, nie ma większego znaczenia — zupa i tak wyjdzie smaczna. Możesz wykorzystać też resztki bulionu przygotowane poprzedniego dnia.
  2. Gotowy rosół przelej przez sitko. Powinien być jasny i klarowny.
  3. W niewielkim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Ryż opłucz w zimnej wodzie, żeby po ugotowaniu nie stał się zbyt kleisty. Tak przygotowany ryż gotuj przez 10-15 minut, pilnując, żeby się nie rozgotował.
  4. W międzyczasie zajmij się warzywami. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. To samo zrób z marchewką i porem.
  5. Przecedzony rosół zagotuj i dorzuć do niego ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj przez 15 minut.
  6. Na patelni rozgrzej masło i posmaż na niej pora. Kiedy zmięknie, dorzuć go razem z ugotowanym ryżem do gotującej się zupy.
  7. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
  8. Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej syta, dodaj do niej puszkę ugotowanej, białej fasoli, posmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek.