Wyjątkowa zupa na rosole, o której dziś mało kto pamięta. Pomidorówka może się przy niej schować

To jedna z tych lekkich, smacznych zup, którą część z nas zajadała się w przedszkolu, a inni w domu. Mowa o nieco zapomnianej już ryżance. Przypomnij sobie smak dzieciństwa, korzystając z poniższego przepisu.

Ryżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwaRyżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła, babcina pomidorówka, rosół mamy czy jajecznica taty to coś więcej, niż jedzenie. To chwile, do których chcielibyśmy wrócić.

Jest jednak danie, które lata temu odeszło już w zapomnienie, jednak każdy z nas jadł je przynajmniej raz w życiu. Tym daniem jest ryżanka. Podawano ją w przedszkolu, na szkolnej stołówce czy w domu. Warto przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza teraz, jesienią, bowiem ryżanka jest wyjątkowo rozgrzewająca, a przy tym, lekkostrawna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Ryżanka, zupa naszego dzieciństwa — przepis

Składniki:

  • 2 litry rosołu (drobiowego, warzywnego, wołowego),
  • ok. 200 g ryżu,
  • cztery ziemniaki,
  • duży por,
  • dwie marchewki,
  • sól i pieprz,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziela angielskie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • trzy łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rosół. To, czy będzie warzywny, czy też mięsny, nie ma większego znaczenia — zupa i tak wyjdzie smaczna. Możesz wykorzystać też resztki bulionu przygotowane poprzedniego dnia.
  2. Gotowy rosół przelej przez sitko. Powinien być jasny i klarowny.
  3. W niewielkim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Ryż opłucz w zimnej wodzie, żeby po ugotowaniu nie stał się zbyt kleisty. Tak przygotowany ryż gotuj przez 10-15 minut, pilnując, żeby się nie rozgotował.
  4. W międzyczasie zajmij się warzywami. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. To samo zrób z marchewką i porem.
  5. Przecedzony rosół zagotuj i dorzuć do niego ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj przez 15 minut.
  6. Na patelni rozgrzej masło i posmaż na niej pora. Kiedy zmięknie, dorzuć go razem z ugotowanym ryżem do gotującej się zupy.
  7. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
  8. Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej syta, dodaj do niej puszkę ugotowanej, białej fasoli, posmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀