Wyjątkowa zupa na rosole, o której dziś mało kto pamięta. Pomidorówka może się przy niej schować
To jedna z tych lekkich, smacznych zup, którą część z nas zajadała się w przedszkolu, a inni w domu. Mowa o nieco zapomnianej już ryżance. Przypomnij sobie smak dzieciństwa, korzystając z poniższego przepisu.
14.10.2023 17:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są takie smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła, babcina pomidorówka, rosół mamy czy jajecznica taty to coś więcej, niż jedzenie. To chwile, do których chcielibyśmy wrócić.
Jest jednak danie, które lata temu odeszło już w zapomnienie, jednak każdy z nas jadł je przynajmniej raz w życiu. Tym daniem jest ryżanka. Podawano ją w przedszkolu, na szkolnej stołówce czy w domu. Warto przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza teraz, jesienią, bowiem ryżanka jest wyjątkowo rozgrzewająca, a przy tym, lekkostrawna.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryżanka, zupa naszego dzieciństwa — przepis
Składniki:
- 2 litry rosołu (drobiowego, warzywnego, wołowego),
- ok. 200 g ryżu,
- cztery ziemniaki,
- duży por,
- dwie marchewki,
- sól i pieprz,
- trzy liście laurowe,
- trzy ziela angielskie,
- pęczek natki pietruszki,
- trzy łyżki masła.
Przygotowanie:
- Przygotuj rosół. To, czy będzie warzywny, czy też mięsny, nie ma większego znaczenia — zupa i tak wyjdzie smaczna. Możesz wykorzystać też resztki bulionu przygotowane poprzedniego dnia.
- Gotowy rosół przelej przez sitko. Powinien być jasny i klarowny.
- W niewielkim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Ryż opłucz w zimnej wodzie, żeby po ugotowaniu nie stał się zbyt kleisty. Tak przygotowany ryż gotuj przez 10-15 minut, pilnując, żeby się nie rozgotował.
- W międzyczasie zajmij się warzywami. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. To samo zrób z marchewką i porem.
- Przecedzony rosół zagotuj i dorzuć do niego ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i posmaż na niej pora. Kiedy zmięknie, dorzuć go razem z ugotowanym ryżem do gotującej się zupy.
- Całość gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Porady:
- Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej syta, dodaj do niej puszkę ugotowanej, białej fasoli, posmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek.