Wyjątkowa zupa na rosole, o której dziś mało kto pamięta. Pomidorówka może się przy niej schować

To jedna z tych lekkich, smacznych zup, którą część z nas zajadała się w przedszkolu, a inni w domu. Mowa o nieco zapomnianej już ryżance. Przypomnij sobie smak dzieciństwa, korzystając z poniższego przepisu.

Ryżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwaRyżanka, zapomniana zupa z naszego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła, babcina pomidorówka, rosół mamy czy jajecznica taty to coś więcej, niż jedzenie. To chwile, do których chcielibyśmy wrócić.

Jest jednak danie, które lata temu odeszło już w zapomnienie, jednak każdy z nas jadł je przynajmniej raz w życiu. Tym daniem jest ryżanka. Podawano ją w przedszkolu, na szkolnej stołówce czy w domu. Warto przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza teraz, jesienią, bowiem ryżanka jest wyjątkowo rozgrzewająca, a przy tym, lekkostrawna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Ryżanka, zupa naszego dzieciństwa — przepis

Składniki:

  • 2 litry rosołu (drobiowego, warzywnego, wołowego),
  • ok. 200 g ryżu,
  • cztery ziemniaki,
  • duży por,
  • dwie marchewki,
  • sól i pieprz,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziela angielskie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • trzy łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rosół. To, czy będzie warzywny, czy też mięsny, nie ma większego znaczenia — zupa i tak wyjdzie smaczna. Możesz wykorzystać też resztki bulionu przygotowane poprzedniego dnia.
  2. Gotowy rosół przelej przez sitko. Powinien być jasny i klarowny.
  3. W niewielkim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Ryż opłucz w zimnej wodzie, żeby po ugotowaniu nie stał się zbyt kleisty. Tak przygotowany ryż gotuj przez 10-15 minut, pilnując, żeby się nie rozgotował.
  4. W międzyczasie zajmij się warzywami. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. To samo zrób z marchewką i porem.
  5. Przecedzony rosół zagotuj i dorzuć do niego ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj przez 15 minut.
  6. Na patelni rozgrzej masło i posmaż na niej pora. Kiedy zmięknie, dorzuć go razem z ugotowanym ryżem do gotującej się zupy.
  7. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
  8. Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej syta, dodaj do niej puszkę ugotowanej, białej fasoli, posmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik