To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty

Gulasz to idealna potrawa na jesienne chłody. Już po pierwszej łyżce ciepło rozchodzi się po całym ciele, a miękkie i kruche mięso pozostawia błogość na podniebieniu. To ono jest kluczem do sukcesu – eksperci twierdzą, że nie ma lepszego wyboru od wołowiny. Już podpowiadam, jak dobrze ją przygotować.

Mięso w idealnym gulaszu rozpada się pod widelcemMięso w idealnym gulaszu rozpada się pod widelcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób unika wołowiny ze względu na długi czas gotowania. Jednak cierpliwość popłaca i w rezultacie otrzymujemy mięsne kąski o smaku o wiele głębszym od wieprzowiny. Lekko słodkawa, miękka i krucha wołowina potrafi zakręcić w głowie, ale nieumiejętnie przygotowana może wyjść twarda i gumowata jak podeszwa. Poza czasem obróbki termicznej ważny jest jeszcze jeden element tej układanki.

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

W ten sposób mięso zachowa wszystkie soki

To, że wołowinę na gulasz dobrze jest wcześniej obsmażyć, nie jest żadną nowinką kulinarną. Nasze mamy i babcie od lat tak robią. Jednak, żeby wewnątrz zatrzymać soki, które gwarantują miękkość i pełnię smaku, warto dodatkowo obtoczyć pokrojoną w paski lub kostkę wołowinę w mące pszennej. Jak najlepiej to zrobić? Wystarczy przełożyć mięso do worka foliowego, wsypać do środka 1 lub 2 łyżki mąki (w zależności od ilości mięsa), zawiązać worek i kilkukrotnie nim potrząsnąć, aby mąka pokryła delikatną warstewką każdy kawałek. W ten sposób masz gwarancję, że w środku pozostanie cała soczystość mięsa.

Przepis na gulasz wołowy

Chociaż czas gotowania jest długi, sama praca w kuchni zajmuje maksymalnie 15 minut. Wystarczy tylko wcześniej o tym pomyśleć, a rodzina na pewno doceni gulasz o tak głębokim smaku.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w paski lub kostkę. Dokładnie obtocz w mące (możesz użyć worka foliowego), po czym krótko obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, tak aby zarumieniło się z każdej strony.
  2. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij posiekaną cebulę, po chwili dodaj również pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  3. Warzywa dodaj do mięsa i zalej gorącym bulionem.
  4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 3 godziny.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇