To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Gulasz to idealna potrawa na jesienne chłody. Już po pierwszej łyżce ciepło rozchodzi się po całym ciele, a miękkie i kruche mięso pozostawia błogość na podniebieniu. To ono jest kluczem do sukcesu – eksperci twierdzą, że nie ma lepszego wyboru od wołowiny. Już podpowiadam, jak dobrze ją przygotować.
Wiele osób unika wołowiny ze względu na długi czas gotowania. Jednak cierpliwość popłaca i w rezultacie otrzymujemy mięsne kąski o smaku o wiele głębszym od wieprzowiny. Lekko słodkawa, miękka i krucha wołowina potrafi zakręcić w głowie, ale nieumiejętnie przygotowana może wyjść twarda i gumowata jak podeszwa. Poza czasem obróbki termicznej ważny jest jeszcze jeden element tej układanki.
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
W ten sposób mięso zachowa wszystkie soki
To, że wołowinę na gulasz dobrze jest wcześniej obsmażyć, nie jest żadną nowinką kulinarną. Nasze mamy i babcie od lat tak robią. Jednak, żeby wewnątrz zatrzymać soki, które gwarantują miękkość i pełnię smaku, warto dodatkowo obtoczyć pokrojoną w paski lub kostkę wołowinę w mące pszennej. Jak najlepiej to zrobić? Wystarczy przełożyć mięso do worka foliowego, wsypać do środka 1 lub 2 łyżki mąki (w zależności od ilości mięsa), zawiązać worek i kilkukrotnie nim potrząsnąć, aby mąka pokryła delikatną warstewką każdy kawałek. W ten sposób masz gwarancję, że w środku pozostanie cała soczystość mięsa.
Przepis na gulasz wołowy
Chociaż czas gotowania jest długi, sama praca w kuchni zajmuje maksymalnie 15 minut. Wystarczy tylko wcześniej o tym pomyśleć, a rodzina na pewno doceni gulasz o tak głębokim smaku.
Składniki:
- 1 kg łopatki wołowej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz według uznania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w paski lub kostkę. Dokładnie obtocz w mące (możesz użyć worka foliowego), po czym krótko obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, tak aby zarumieniło się z każdej strony.
- Zdejmij mięso z patelni i przełóż do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij posiekaną cebulę, po chwili dodaj również pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Warzywa dodaj do mięsa i zalej gorącym bulionem.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 3 godziny.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.