W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata

Nasze mamy i babcie na potrawę z tej części mięsa mówiły gulasz z dudków. Dzisiaj wiele osób nie ma pojęcia, co to oznacza. W czasach PRL-u nazwa dania również miała cel maskujący – dudki nikogo nie zniechęcały do obiadu, chociaż wtajemniczeni wiedzieli i zajadali. Obecnie w wielu Polakach takie danie wywołałoby torsje.

Gulasz z dudków, czyli płucek, był popularnym daniem w PRL-uGulasz z dudków, czyli płucek, był popularnym daniem w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przez naszą niechęć do podrobów prawdopodobnie przebija awersja do PRL-u, który się z nimi kojarzy – chociaż zdarzało się "trafiać" lepsze partie, często w sklepach pozostawały jedynie podroby, z których trzeba było ugotować obiad. Dzisiaj wykorzystywanie wszystkich części zwierzyny doskonale wpisuje się w nowoczesną kuchnię, zgodną z duchem zero waste. Chociaż gulasz z dudków może wzbudzać mieszane uczucia, w smaku dorównuje wykwintnym daniom.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Czym są tajemnicze dudki?

Dudki to inaczej płuca wieprzowe, które również są jadalne, chociaż obecnie nie cieszą się dużą popularnością. Często więc są przerabiane na pasztety i salcesony. Jednak w PRL-u było zupełnie inaczej – wtedy traktowano je jak pełnoprawne mięso. Gulasz z dudków był tak popularny jak dzisiaj gulasz węgierski czy strogonow. Mięso w zawiesistym sosie podawano na przyjęciach rodzinnych z pajdą świeżego chleba.

Płucka wieprzowe należą do tzw. piątej ćwiartki – jest to nazwa zbiorcza na wszystkie części zwierzęcia, inne niż mięśnie szkieletowe. Po okresie dużej niechęci do podrobów dzisiaj coraz częściej pojawiają się one w domowym menu, a nawet w restauracjach. Dietetycy zwracają uwagę na ich właściwości odżywcze – podroby zawierają duża ilość pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza hemowego, a także kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, stawów i naczyń krwionośnych.

Przepis na gulasz z płucek wieprzowych

Gulasz możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub kaszą. Kompozycję doskonale uzupełnią korniszony lub ogórki kiszone.

Składniki:

  • 1 kg płucek wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz według uznania,
  • 2 łyżki smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj, odetnij niepożądane części. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
  2. Dodaj obrane warzywa, natki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez półtorej godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru (ale nie wylewaj bulionu). Ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Smaż w garnku z grubym dnem na rozgrzanym smalcu z cebulą pokrojoną w pióra i czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Posyp mieloną papryką i majerankiem.
  5. Gdy mięso będzie rumiane, a cebula szklista, dodaj mąkę i podlej wywarem (ok. 500 ml). Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟