Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler

U mnie w domu bardzo często pojawia się ta potrawa, ale przygotowywana jest w nieco inny sposób. W przepisie Magdy Gessler zaskoczyły mnie dwa dodatki, ale sprawdziłam, że są one zgodne z oryginalną recepturą. Postanowiłam, że w tym roku na Wszystkich Świętych zrobię właśnie takiego strogonowa.

Magda Gessler robi strogonow zgodnie z oryginalnym przepisemMagda Gessler robi strogonow zgodnie z oryginalnym przepisem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na Wszystkich Świętych świetnie sprawdzają się potrawy, które można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać, kiedy wrócimy z cmentarza do domu. Strogonow doskonale spełnia te warunki, a przy tym wygląda i smakuje odświętnie. Delikatna, długo gotowana wołowina rozpada się pod widelcem. Wystarczy ugotować ziemniaki lub podać z pajdą świeżego chleba.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Krótka historia strogonowa

Chociaż oryginalna nazwa to Boeuf Stroganow, ponieważ pochodzi od nazwiska albo rosyjskiego generała Aleksandra Grigojewicza Stroganowa, albo dyplomaty Pawła Stroganowa, w Polsce danie przyjęło się jako strogonow. Jedna z legend mówi o tym, że wołowina została pokrojona w paski, ponieważ podczas pobytu na Syberii kucharz Pawła Stroganowa znalazł tak mocno zmrożony kawałek mięsa, że nie dało się go inaczej na szybko przygotować. Inni przypisują powstanie potrawy francuskim kucharzom, którzy gotowali dla rodziny Stroganowów.

Zgodnie z rosyjską książką kucharską, wydaną w 1887 roku, mięso na strogonowa należy pokroić w kostkę, a nie w paski – dzisiaj dopuszczalne są obie wersje. Wówczas sos tworzyła prosta zasmażka na bazie musztardy i bulionu. Dodatki taki jak pieczarki, ogórki kiszone czy koncentrat pomidorowy pojawiły się później. Przepis, jaki znamy dzisiaj, pochodzi prawdopodobnie z 1938 roku.

Strogonow z przepisu Magdy Gessler

Dodatki, których nie było u mnie w domu, to ogórki kiszone i śmietana. Tym razem spróbuję wersji z nimi, ale myślę, że bez większej straty możesz zrezygnować z zabielenia gulaszu – wyjdzie równie smaczny, a nawet o wiele bardziej wyrazisty.

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 3–4 ogórki kiszone,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z niewielką ilością mąki. Obsmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem, aby tylko zamknąć włókna. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do garnka.
  2. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmaż cebulę posiekaną w pióra, po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
  3. Warzywa przełóż do garnka z mięsem, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
  4. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1–1,5 godziny do czasu, aż mięso będzie w pełni miękkie (powinno rozpadać się pod widelcem).
  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
  6. Zabiel zahartowaną śmietaną i podawaj z kromką świeżego chleba.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się