Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem

Holendrzy również zajadają się tłuczonymi ziemniakami, ale przygotowują je nieco inaczej niż dzisiaj mamy w zwyczaju. Ich sztandarowe danie bardziej przypomina śląską ciapkapustę albo kujawski groch z kapustą. Samymi ziemniakami można najeść się do syta.

Ziemniaki po holendersku nie wyglądają apetycznie, ale smakująZiemniaki po holendersku nie wyglądają apetycznie, ale smakują
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż ziemniaki po holendersku nasuwają skojarzenia z purée ziemniaczanym, nic bardziej mylnego. Przepis ma o wiele dłuższe korzenie i wyrasta z tradycji przygotowywania dań jednogarnkowych. Do warzyw często dokładano mięso, aby obiad był sycący i kompletny. Takie ziemniaki z mięsną wkładką również dzisiaj są bardzo popularne w Holandii.

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Ziemniaki po holendersku w wielu różnych wariantach

Stamppot, czyli tłuczone ziemniaki z warzywami i mięsem, to potrawa, która w Holandii jest przygotowywana od wieków. I wcale nie chodzi o to, aby przerobić warzywa na gładką ziemniaczaną papkę. Tutaj grudki są mile widziane – sprawiają, że danie jest konkretne i pełne zróżnicowanych smaków.

Podstawą zawsze są ziemniaki, do których często dodawana jest marchewka, cebula i boczek. Często pojawia się także jarmuż i smażona kiełbasa. Tak zwany tłuczony garnek lubi towarzystwo gotowanych żeberek czy holenderskiej kaszanki.

Stamppot często jest polewany sosem jus, który powstaje na bazie tłuszczu i soków z pieczonego lub smażonego mięsa. Niektórzy robią w ziemniakach nawet wgłębienie na taki sosik.

Holenderski stamppot z sosem pieczeniowym
Holenderski stamppot z sosem pieczeniowym © Adobe Stock

Jak zrobić ziemniaki po holendersku?

Ziemniaki i marchewkę możesz ugotować razem w jednym garnku. Cebulę i mięso podsmaż osobno na patelni, a potem wymieszaj.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 100 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i marchewki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony boczek lub kiełbasę, a po chwili cebulę – może być pokrojona w pióra lub kostkę. Smaż na złoty kolor.
  3. Ugotowane warzywa odcedź z wody i odparuj na kuchence. Dodaj 2 łyżki masła i rozgnieć przy pomocy metalowego tłuczka.
  4. Dodaj składniki z patelni i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯