Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Holendrzy również zajadają się tłuczonymi ziemniakami, ale przygotowują je nieco inaczej niż dzisiaj mamy w zwyczaju. Ich sztandarowe danie bardziej przypomina śląską ciapkapustę albo kujawski groch z kapustą. Samymi ziemniakami można najeść się do syta.
Chociaż ziemniaki po holendersku nasuwają skojarzenia z purée ziemniaczanym, nic bardziej mylnego. Przepis ma o wiele dłuższe korzenie i wyrasta z tradycji przygotowywania dań jednogarnkowych. Do warzyw często dokładano mięso, aby obiad był sycący i kompletny. Takie ziemniaki z mięsną wkładką również dzisiaj są bardzo popularne w Holandii.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Ziemniaki po holendersku w wielu różnych wariantach
Stamppot, czyli tłuczone ziemniaki z warzywami i mięsem, to potrawa, która w Holandii jest przygotowywana od wieków. I wcale nie chodzi o to, aby przerobić warzywa na gładką ziemniaczaną papkę. Tutaj grudki są mile widziane – sprawiają, że danie jest konkretne i pełne zróżnicowanych smaków.
Podstawą zawsze są ziemniaki, do których często dodawana jest marchewka, cebula i boczek. Często pojawia się także jarmuż i smażona kiełbasa. Tak zwany tłuczony garnek lubi towarzystwo gotowanych żeberek czy holenderskiej kaszanki.
Stamppot często jest polewany sosem jus, który powstaje na bazie tłuszczu i soków z pieczonego lub smażonego mięsa. Niektórzy robią w ziemniakach nawet wgłębienie na taki sosik.
Jak zrobić ziemniaki po holendersku?
Ziemniaki i marchewkę możesz ugotować razem w jednym garnku. Cebulę i mięso podsmaż osobno na patelni, a potem wymieszaj.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 100 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i marchewki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości.
- Na patelni podsmaż pokrojony boczek lub kiełbasę, a po chwili cebulę – może być pokrojona w pióra lub kostkę. Smaż na złoty kolor.
- Ugotowane warzywa odcedź z wody i odparuj na kuchence. Dodaj 2 łyżki masła i rozgnieć przy pomocy metalowego tłuczka.
- Dodaj składniki z patelni i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.