Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Szybki obiad z patelni wcale nie musi zawsze wyglądać i smakować tak samo. Zwłaszcza gdy wymieszasz usmażonego na rumiany kolor kurczaka ze słodkimi ziemniakami. Dorzuć kilka kolorowych dodatków, a taki obiad wprawi cię w doskonały nastrój.
Słodkie ziemniaki, czyli inaczej bataty, zyskują coraz większą popularność w Polsce. Nic dziwnego, w końcu wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką zawartością błonnika, witamin A i C oraz minerałów. Bataty są lekkostrawne i idealnie komponują się z przyprawami korzennymi – dlatego jesienią goszczą na stołach o wiele częściej niż w pozostałe pory roku.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Szybki obiad z patelni w azjatyckim stylu
Kurczak stir fry z warzywami to danie inspirowane kuchnią azjatycką, zazwyczaj przygotowywane na dużej patelni typu wok. Ten rodzaj obróbki charakteryzuje się szybkim smażeniem składników na dużym ogniu, co pozwala zachować ich chrupkość i apetycznych wygląd.
W przygotowaniu dań z patelni wykorzystuje się pokrojone w paski mięso kurczaka, owoce morza oraz różnorodne warzywa, takie jak papryka, brokuły czy marchew. Całość często doprawiana jest sosem sojowym i wyrazistą mieszanką przypraw. Ale najpiękniejsze w potrawach typu stir fry jest to, że za każdym razem można wrzucić na patelnię inne składniki, dzięki czemu obiad nigdy nie jest nudny.
Przepis na smażonego kurczaka ze słodkimi ziemniakami
Wrzucenie batatów na patelnię to świetny ruch, który sprawia, że potrawa nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 duże bataty,
- 2 papryki – jedna może być żółta, a druga czerwona,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz do smaku,
- do podania: sok z limonki, szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój w paski i podsmaż na patelni na łyżce oleju. Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i gałką muszkatołową. Gdy kurczak będzie już rumiany, przełóż go z patelni na inny talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dorzuć bataty – obrane i pokrojone w kostkę, a także paprykę – pokrojoną w paski. Smaż do miękkości.
- Gdy warzywa będą już gotowe, dodaj odłożonego kurczaka i sos sojowy. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 2 minuty.
- Przed podaniem skrop danie sokiem z limonki i posyp szczypiorkiem.