Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę

Jest bogata w smaku, prosta w przygotowaniu i ma w sobie niebanalne dodatki. Na pierwszy rzut oka wygląda niewinnie, ale jej główny składnik u wielu osób może wywołać dreszcze.

Sałatka z ozorków z kurkamiSałatka z ozorków z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy mówię, że ten wynalazek na stole to sałatka z dodatkiem ozorków, niejednej osobie rzednie mina. Jeśli jednak główny składnik pozostaje tajemnicą do momentu spróbowania, to miseczka w ekspresowym tempie zaczyna świecić pustkami. Dodatek marynowanych pieczarek, ogórków konserwowych lub kiszonych oraz jajek i kapki majonezu sprawia, że można odkryć podroby na nowo.

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

Sałatka z ozorami wołowymi

Dla starszego pokolenia w Polsce ozór wołowy to smak PRL-u. Często pojawiał się na stołach w galarecie lub w sosie chrzanowym. Podobnie jak inne podroby, był bardzo ceniony za swoją dostępność - gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano każdą jego część. Dziś odszedł w zapomnienie, a dla młodszego pokolenia jawi się raczej jako koszmar niż rarytas. Odpowiednio przygotowany zachwyci smakiem.

Mięso z ozorów jest delikatne i mało tłuste. W rzeczywistości to prawdziwy delikates, ceniony w wielu kuchniach świata, nie tylko w Polsce. Zaserwowany w formie pysznej sałatki przekona do siebie niejednego sceptyka.

Składniki

  • 1 kg ozorów wołowych,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 300 g marynowanych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo.

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty ozór włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.
  2. Gotuj pod przykryciem przez 2,5 do 3,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i delikatne.
  3. Ugotowany ozór natychmiast wyjmij z wywaru i przelej bardzo zimną wodą – dzięki temu gorąca skóra schodzi z niego z łatwością. Obierz ozór, póki jest ciepły.
  4. Ostudzone mięso pokrój w cienkie paski lub drobną kostkę.
  5. Ogórki i marynowane pieczarki pokrój w paski lub kostkę, zachowując podobny rozmiar jak pokrojone ozorki.
  6. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w kostkę, a cebulę bardzo drobno posiekaj.
  7. W dużej misce wymieszaj pokrojony ozór wołowy, ogórki, pieczarki, cebulę i jajka.
  8. W małej miseczce połącz majonez, śmietanę, jogurt i musztardę i dopraw pieprzem.
  9. Polej sałatkę sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona, więc odstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny, by wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie