Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę

Jest bogata w smaku, prosta w przygotowaniu i ma w sobie niebanalne dodatki. Na pierwszy rzut oka wygląda niewinnie, ale jej główny składnik u wielu osób może wywołać dreszcze.

Sałatka z ozorków z kurkamiSałatka z ozorków z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy mówię, że ten wynalazek na stole to sałatka z dodatkiem ozorków, niejednej osobie rzednie mina. Jeśli jednak główny składnik pozostaje tajemnicą do momentu spróbowania, to miseczka w ekspresowym tempie zaczyna świecić pustkami. Dodatek marynowanych pieczarek, ogórków konserwowych lub kiszonych oraz jajek i kapki majonezu sprawia, że można odkryć podroby na nowo.

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

Sałatka z ozorami wołowymi

Dla starszego pokolenia w Polsce ozór wołowy to smak PRL-u. Często pojawiał się na stołach w galarecie lub w sosie chrzanowym. Podobnie jak inne podroby, był bardzo ceniony za swoją dostępność - gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano każdą jego część. Dziś odszedł w zapomnienie, a dla młodszego pokolenia jawi się raczej jako koszmar niż rarytas. Odpowiednio przygotowany zachwyci smakiem.

Mięso z ozorów jest delikatne i mało tłuste. W rzeczywistości to prawdziwy delikates, ceniony w wielu kuchniach świata, nie tylko w Polsce. Zaserwowany w formie pysznej sałatki przekona do siebie niejednego sceptyka.

Składniki

  • 1 kg ozorów wołowych,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 300 g marynowanych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo.

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty ozór włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.
  2. Gotuj pod przykryciem przez 2,5 do 3,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i delikatne.
  3. Ugotowany ozór natychmiast wyjmij z wywaru i przelej bardzo zimną wodą – dzięki temu gorąca skóra schodzi z niego z łatwością. Obierz ozór, póki jest ciepły.
  4. Ostudzone mięso pokrój w cienkie paski lub drobną kostkę.
  5. Ogórki i marynowane pieczarki pokrój w paski lub kostkę, zachowując podobny rozmiar jak pokrojone ozorki.
  6. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w kostkę, a cebulę bardzo drobno posiekaj.
  7. W dużej misce wymieszaj pokrojony ozór wołowy, ogórki, pieczarki, cebulę i jajka.
  8. W małej miseczce połącz majonez, śmietanę, jogurt i musztardę i dopraw pieprzem.
  9. Polej sałatkę sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona, więc odstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny, by wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥