Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowe przetwory. Często robimy je samemu. Jednak nieraz zdarzyło się, że po otwarciu słoika, warzywa były gorzkie i niejadalne. Jak w takim razie je prawidłowo wykonać? Sprawdź, jakie są najgorsze błędy podczas przygotowywania ogórków kiszonych.

ObrazekNajgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ogórki kiszone - proste w wykonaniu przetwory domowe

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Przepis na ogórki kiszone jest dziecinnie prosty. W skład tych przetworów wchodzą m.in. ogórki gruntowe, chrzan, czosnek i sól kamienna. Z soli oraz wody przygotowujemy zalewę, którą następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie zamykamy w słoikach. Po około 2 tygodniach ogórki powinny być już ukiszone.

Okazuje się, że podczas przygotowywania ogórków kiszonych, często popełniamy błędy. W konsekwencji nasze przetwory nie są smaczne. Nierzadko dochodzi do zepsucia się produktu. W takiej sytuacji nie powinniśmy ich jeść. Jak uzyskać idealne ogórki kiszone?

Błędy podczas przygotowywania ogórków kiszonych

Obrazek
Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
  • Zbyt wysoka temperatura

Jest to najgorszy błąd, który popełniamy podczas przygotowywania ogórków kiszonych. W związku z tym warto być świadomym tego, jak możemy go uniknąć.

Gdy zamkniemy już słoiki z ogórkami, przenosimy je do pomieszczenia o temperaturze 20 - 23 st. C. Po około 3 dniach wstawiamy je do piwnicy. Ważne jest, aby ogórki przez te kilka dni nie znajdowały się w zbyt gorącym miejscu. W przeciwnym razie mogą się zepsuć.

Jest to błąd, który zazwyczaj popełniamy latem. To właśnie wtedy temperatury przekraczają 25 st. C. Jeśli nie mamy odpowiednio chłodnego pomieszczenia, najlepiej przygotować ogórki kiszone na początku jesieni.

  • Nieodpowiednie ogórki

Bardzo ważne jest, aby wybrać dobrej jakości ogórki gruntowe. Te przenawożone azotem mogą bardzo łatwo zgnić. Dodatkowo nasze przetwory będą odznaczały się wyjątkowo brzydkim zapachem.

Najlepiej wybrać świeże, młode ogórki, które charakteryzują się jasnozieloną barwą. Ich skórka powinna być cienka. Jeśli zauważymy uszkodzenia na powierzchni warzywa, to lepiej go nie kupować.

  • Za dużo przypraw

Nie powinniśmy przesadzać z dodatkiem przypraw. W przeciwnym razie zaburzą one smak naszych przetworów. W konsekwencji nasze ogórki nie będą tak smaczne. Nie powinniśmy również dodawać takich składników jak ziele angielskie, czy liść laurowy. Nadadzą one naszym ogórkom nieprzyjemnej goryczki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki