Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę

Schabowy w każdą niedzielę może się znudzić. Jednak czasem wystarczy małe urozmaicenie, aby ulubiony kotlet odzyskał dawny wigor. Inspirację na zmianę znalazłam w jednej z zakopiańskich restauracji.

Schabowy zapieczony z góralskimi dodatkami nie ma sobie równychSchabowy zapieczony z góralskimi dodatkami nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Schabowe po góralsku to prawdziwe mistrzostwo świata. Może dlatego, że nie chodzi w nich o to, aby coś zmienić, tylko żeby za sprawą kilku góralskich akcentów nabrały jakości premium. Tymi dodatkami są wyrazista kiełbasa i wędzony ser (idealnie jeśli to jest oscypek), pod którymi zapieka się tradycyjny schabowy w chrupiącej panierce.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Proste dodatki, a taka różnica

Schabowe przygotuj zgodnie ze sztuką. Rozbij mięso, dopraw solą i pieprzem – możesz dodać trochę przetartej cebuli, a następnie obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor. Zadbaj o odpowiednią ilość tłuszczu, w którym kotlet nabierze smaku, a panierka chrupkości. Nasze babcie używały smalcu lub masła klarowanego o kremowym i lekko orzechowym smaku. Również na takim tłuszczu Austriacy smażą sznycle wiedeńskie.

Teraz czas na dodatki. Dobrą suchą kiełbasę, na przykład myśliwską, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Jeśli chcesz, może dodać pokrojoną w pióra cebulę. Usmażone kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę, przykryj plasterkiem wędzonego sera i zapiecz do zarumienienia.  

Przepis na schabowe po góralsku

Z podanych składników zrobisz 5 dużych kotletów. Podaj do nich opiekane ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa schabowego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g wędzonego sera,
  • 2 kiełbaski myśliwskie,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło klarowane lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. Posyp solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  2. Usmaż na złoty kolor na patelni ze sporą ilością roztopionego masła klarowanego lub smalcu.
  3. Na osobnej patelni z niewielką ilością masła podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  4. Gotowe kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę i pokrojony w plasterki wędzony ser.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5–10 minut, aby tylko ser się roztopił i zarumienił.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟