Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę

Schabowy w każdą niedzielę może się znudzić. Jednak czasem wystarczy małe urozmaicenie, aby ulubiony kotlet odzyskał dawny wigor. Inspirację na zmianę znalazłam w jednej z zakopiańskich restauracji.

Schabowy zapieczony z góralskimi dodatkami nie ma sobie równychSchabowy zapieczony z góralskimi dodatkami nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Schabowe po góralsku to prawdziwe mistrzostwo świata. Może dlatego, że nie chodzi w nich o to, aby coś zmienić, tylko żeby za sprawą kilku góralskich akcentów nabrały jakości premium. Tymi dodatkami są wyrazista kiełbasa i wędzony ser (idealnie jeśli to jest oscypek), pod którymi zapieka się tradycyjny schabowy w chrupiącej panierce.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Proste dodatki, a taka różnica

Schabowe przygotuj zgodnie ze sztuką. Rozbij mięso, dopraw solą i pieprzem – możesz dodać trochę przetartej cebuli, a następnie obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor. Zadbaj o odpowiednią ilość tłuszczu, w którym kotlet nabierze smaku, a panierka chrupkości. Nasze babcie używały smalcu lub masła klarowanego o kremowym i lekko orzechowym smaku. Również na takim tłuszczu Austriacy smażą sznycle wiedeńskie.

Teraz czas na dodatki. Dobrą suchą kiełbasę, na przykład myśliwską, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Jeśli chcesz, może dodać pokrojoną w pióra cebulę. Usmażone kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę, przykryj plasterkiem wędzonego sera i zapiecz do zarumienienia.  

Przepis na schabowe po góralsku

Z podanych składników zrobisz 5 dużych kotletów. Podaj do nich opiekane ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa schabowego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g wędzonego sera,
  • 2 kiełbaski myśliwskie,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło klarowane lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. Posyp solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  2. Usmaż na złoty kolor na patelni ze sporą ilością roztopionego masła klarowanego lub smalcu.
  3. Na osobnej patelni z niewielką ilością masła podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  4. Gotowe kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę i pokrojony w plasterki wędzony ser.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5–10 minut, aby tylko ser się roztopił i zarumienił.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa