Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Schabowy w każdą niedzielę może się znudzić. Jednak czasem wystarczy małe urozmaicenie, aby ulubiony kotlet odzyskał dawny wigor. Inspirację na zmianę znalazłam w jednej z zakopiańskich restauracji.
Schabowe po góralsku to prawdziwe mistrzostwo świata. Może dlatego, że nie chodzi w nich o to, aby coś zmienić, tylko żeby za sprawą kilku góralskich akcentów nabrały jakości premium. Tymi dodatkami są wyrazista kiełbasa i wędzony ser (idealnie jeśli to jest oscypek), pod którymi zapieka się tradycyjny schabowy w chrupiącej panierce.
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Proste dodatki, a taka różnica
Schabowe przygotuj zgodnie ze sztuką. Rozbij mięso, dopraw solą i pieprzem – możesz dodać trochę przetartej cebuli, a następnie obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor. Zadbaj o odpowiednią ilość tłuszczu, w którym kotlet nabierze smaku, a panierka chrupkości. Nasze babcie używały smalcu lub masła klarowanego o kremowym i lekko orzechowym smaku. Również na takim tłuszczu Austriacy smażą sznycle wiedeńskie.
Teraz czas na dodatki. Dobrą suchą kiełbasę, na przykład myśliwską, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Jeśli chcesz, może dodać pokrojoną w pióra cebulę. Usmażone kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę, przykryj plasterkiem wędzonego sera i zapiecz do zarumienienia.
Przepis na schabowe po góralsku
Z podanych składników zrobisz 5 dużych kotletów. Podaj do nich opiekane ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa schabowego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g wędzonego sera,
- 2 kiełbaski myśliwskie,
- sól i pieprz według uznania,
- masło klarowane lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. Posyp solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Usmaż na złoty kolor na patelni ze sporą ilością roztopionego masła klarowanego lub smalcu.
- Na osobnej patelni z niewielką ilością masła podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Gotowe kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kiełbasę i pokrojony w plasterki wędzony ser.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5–10 minut, aby tylko ser się roztopił i zarumienił.