Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek

W Polsce kiedyś był na każdym stole, dziś prawie o nim zapomniano. A szkoda, bo sum to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb słodkowodnych. To okaz bez łusek, prawie bez ości i z delikatnym mięsem, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Sum jest bardzo niedoceniany w PolsceSum jest bardzo niedoceniany w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sum pospolity, zwany też europejskim, to prawdziwy gigant wśród ryb słodkowodnych. Może dorastać do trzech metrów długości i ważyć ponad sto kilogramów, choć w polskich jeziorach i rzekach spotyka się mniejsze okazy. Wyróżniają go charakterystyczne "wąsy" i brak łusek, a jego ciało pokrywa cienka warstwa śluzu, dzięki której łatwo rozpoznać go wśród innych gatunków.

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

To właśnie przez ten wygląd wiele osób omija go w sklepie, a to duży błąd. Sum ma delikatne, białe mięso o subtelnym, lekko słodkawym smaku i nie zawiera wielu ości, co czyni go idealnym wyborem nawet dla dzieci.

Dlaczego warto sięgać po suma?

Sum to źródło pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają serce, mózg i odporność. W jego mięsie znajdziesz także sporo witaminy D i B12, fosfor, magnez, żelazo, selen oraz cynk, czyli cały zestaw składników odżywczych, który poprawia koncentrację, kondycję skóry i ogólną witalność.

W przeciwieństwie do wielu morskich gatunków, sum nie kumuluje metali ciężkich, co czyni go rybą bezpieczną także dla kobiet w ciąży i dzieci. A brak łusek i ości sprawia, że jego przygotowanie to czysta przyjemność, bo nie wymaga filetowania ani długiego czyszczenia.

W tym kraju kochają sumy

Węgrzy od dawna wiedzą, że sum to ryba idealna do zup. W słynnej halászle, czyli zupie rybnej gotowanej z papryką i cebulą, to właśnie on gra główną rolę. U nas jednak znacznie częściej trafia na patelnię, ale warto spróbować go zrobić trochę inaczej. Pieczony sum w ziołach i cytrynie to prosty sposób, by wydobyć z niego pełnię smaku i zachować wszystkie wartości odżywcze.

Składniki:

  • 600 g fileta z suma,
  • cytryna,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka koperku (świeżego lub suszonego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka plasterków masła,
  • świeża pietruszka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z suma opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. W miseczce połącz oliwę, sok z połowy cytryny, przeciśnięty czosnek, tymianek, koperek, sól i pieprz.
  3. Posmaruj marynatą rybę i odstaw na 15-20 minut.
  4. Przełóż filet do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki masła i cytryny.
  5. Piecz w 190°C przez 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.

Podawaj z ziemniakami lub ryżem, dodaj do tego grillowane warzywa (na przykład paprykę, brokuły lub szparagi).

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa