PrzepisProste przepisyNajlepsza polska ryba, a my nie doceniamy. Pyszna, delikatna i nie ma ości

Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy. Pyszna, delikatna i nie ma ości

Kiedyś był jedzony znacznie częściej, a dobrze znały go nawet dzieci. Stał się głównym bohaterem wierszyka Jana Brzechwy. A kto pamięta smak tej ryby? Niestety coraz mniej osób. Zapominamy o tej zdrowej i pysznej rybie.

Sum to jedna z najlepszych polskich ryb
Sum to jedna z najlepszych polskich ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.11.2024 11:14

Sum pospolity, nazywany też europejskim, to największa ryba słodkowodna w Europie. Może osiągać nawet 3 m długości, a ważyć 100 kg. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, są mniejsi. Sumy to ryby drapieżne, które posiadają dwie cechy charakterystyczne. Brak im łusek, a zamiast tego pokryte są śluzem i mają też pokaźne wąsy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sum nie ma łusek, ani ości

Dlaczego warto skusić się na suma? Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Tak, jak i inne ryby zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Mają one dobry wpływ na poprawę odporności, wspierają pracę mózgu i zapobiegają wielu chorobom. Poprawiają też poziom cholesterolu. Sum to także dobre źródło białka. Znajdziemy w nim także witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Korzyści zdrowotnych jest sporo, ale sum to także ryba łatwa do przygotowania. Nie trzeba jej obierać, bo nie ma łusek. Praktycznie nie ma też ości.

Suma doceniają Węgrzy

Sum ma delikatny, słodkawy smak. Można go smażyć, grillować, dusić lub piec. To także idealny składnik zupy rybnej. Węgrzy właśnie suma potrzebują do swojej ulubionej zupy rybnej Halaszle. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami (używa się kilku gatunków) jest papryka oraz cebula. Jej gotowanie zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, bezkonkurencyjny będzie sum smażony.

Smażony sum

Składniki:

  • 2 filety z suma,
  • olej do smażenia,
  • mąka do panierowania,
  • 1 łyżka masła,
  • natka do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Smaż ją na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
  3. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny. Na każdym kawałku połóż masło.
  4. Piecz ją 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Rybę podawaj posypaną natką.
rybasumdieta
Wybrane dla Ciebie