Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy. Pyszna, delikatna i nie ma ości

Kiedyś był jedzony znacznie częściej, a dobrze znały go nawet dzieci. Stał się głównym bohaterem wierszyka Jana Brzechwy. A kto pamięta smak tej ryby? Niestety coraz mniej osób. Zapominamy o tej zdrowej i pysznej rybie.

Sum to jedna z najlepszych polskich rybSum to jedna z najlepszych polskich ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sum pospolity, nazywany też europejskim, to największa ryba słodkowodna w Europie. Może osiągać nawet 3 m długości, a ważyć 100 kg. W Polsce przedstawiciele tego gatunku, ze względu na klimat i dostępność pożywienia, są mniejsi. Sumy to ryby drapieżne, które posiadają dwie cechy charakterystyczne. Brak im łusek, a zamiast tego pokryte są śluzem i mają też pokaźne wąsy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Sum nie ma łusek, ani ości

Dlaczego warto skusić się na suma? Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Tak, jak i inne ryby zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Mają one dobry wpływ na poprawę odporności, wspierają pracę mózgu i zapobiegają wielu chorobom. Poprawiają też poziom cholesterolu. Sum to także dobre źródło białka. Znajdziemy w nim także witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Korzyści zdrowotnych jest sporo, ale sum to także ryba łatwa do przygotowania. Nie trzeba jej obierać, bo nie ma łusek. Praktycznie nie ma też ości.

Suma doceniają Węgrzy

Sum ma delikatny, słodkawy smak. Można go smażyć, grillować, dusić lub piec. To także idealny składnik zupy rybnej. Węgrzy właśnie suma potrzebują do swojej ulubionej zupy rybnej Halaszle. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami (używa się kilku gatunków) jest papryka oraz cebula. Jej gotowanie zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, bezkonkurencyjny będzie sum smażony.

Smażony sum

Składniki:

  • 2 filety z suma,
  • olej do smażenia,
  • mąka do panierowania,
  • 1 łyżka masła,
  • natka do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Smaż ją na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
  3. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny. Na każdym kawałku połóż masło.
  4. Piecz ją 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Rybę podawaj posypaną natką.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby